Daea, în toiul nopţii, în control, pe câmpurile din Buzău

Ana Felea
Politică / 12 iulie 2022

Daea, în toiul nopţii, în control, pe câmpurile din Buzău

Imediat după ce a preluat portofoliul de la Agricultură, Petre Daea a luat la pas câmpurile distruse de secetă. În ultimele zile, ministrul a vizitat judeţele Brăila, Galaţi Vrancea şi Buzău, la cel din urmă ajungând duminică seara. Deşi se lăsaseră deja întunericul, oficialul s-a dus direct în câmp, fără să-şi anunţe vizita, fiind însoţit doar de primarul comunei Vâlcelele şi agricultorii din zonă.

Petre Daea a luat la pas lanurile de porumb compromise de secetă şi a stat de vorbă cu agricultorii, în câmp, până aproape de miezul nopţii, la lumina lanternelor şi a farurilor maşinilor.

"A văzut toate tarlalele de porumb afectate 100%, a rămas săracul om crucit. Domnul ministru a zis că de când e şi lucrează în agricultură nu a văzut aşa ceva. Eu am informat toţi fermierii din zonă, au venit, am stat cu toţii la discuţii pe câmp. Am stat şi am vorbit cu toţii cred că două ore, până la 12 noaptea şi i-am spus problemele cu care ne confruntăm", a declarat Liviu Bărăgan, primarul din Vâlcelele.

De altfel, ministrul Daea a ascultat cu foarte mare atenţie tot ce i-au spus fermierii şi le-a promis acestora că toate problemele vor fi aduse la cunoştinţa premierului. Printre solicitările fermierilor din Buzău s-au numărat acordarea derogării pentru întoarcerea culturilor de porumb compromise dar şi acordarea unor despăgubiri.

"I-am cerut să fim ajutaţi cu o sumă de bani, cât o putea Guvernul, pentru că noi nu am treierat nimic. Inputuri sunt, fermierii au bilete la ordin date, iar zeci, sute de firme din agricultură se vor distruge şi oamenii vor ajunge şomeri. Dacă nu ne ajută statul cât poate, măcar să cumpărăm motorină, că fermierii nu au de unde, nu au se să vândă. Va rămâne pământul pârloagă peste tot, vom ajunge la foamete. Şi domnul ministru ne-a dat speranţe că o să ne ajute, nu ne lasă de izbelişte. Vom vedea, în funcţie de ce va discuta la Guvern, ce va discuta cu preşedintele României, poate ne va ajuta cât de puţin", a mai spus primarul comunei Vâlcelele.

În acelaşi timp, prefectul Buzăului continuă să meagă în teren pentru a vedea cât de mari sunt pagubele în judeţul şi, în acelaşi timp, ce soluţii pot fi adoptate pentru a-i ajuta pe agricultori.În weekend, Daniel Ţiclea, prefectul Buzăului, a ajuns şi la un fermier care dispune de un sistem de irigaţii şi care acum are o cultură foarte bună.

"Asta este diferenţa dintre porumbul irigat şi cel neirigat. E dovada clară a faptului că acum e momentul, mai mult ca oricând, să-i ajutăm pe agricultori. Pe hârtie, soluţii există, însă e nevoie de mai mult de atât. E nevoie de implicarea tuturor factorilor care pot contribui la salvarea fermierului, la salvarea agriculturii româneşti", a spus prefectul Daniel Ţiclea.

Domnia sa a făcut un apel la toţi factorii politici pentru a găsi rapid soluţii şi, la rându său, a postat pe pagina de Facebook, câteva idei care ar putea reprezenta salvarea agricultorilor din Buzău.

"Ca prefect al judeţului Buzău, invit toţi factorii administrativi si politici să vină rapid în sprijinul celor care cu multă trudă şi cu multe sacrificii îşi lucrează pământul.

Iată cel puţin trei proiecte concrete care pot veni în sprijinul agricultorilor buzoieni, dacă factorii de decizie vor conlucra şi îşi vor concentra atenţia pe sprijinirea fermierilor, loviţi acum de necazul secetei extreme: pe derivaţia vest Merei este început proiectul de înlocuire a coloanelor, de la prizele din canal până la staţii. Dacă se prioritizează măcar priza 1 cu staţiile 9 şi 10, se irigă în plus 3000 hectare în zona Merei-Stâlpu-Ulmeni. Stadiul proiectului : DALI reactualizat , blocat la proiectare . Beneficiar: ANIF. Accelerarea reparaţiilor la derivaţia est, care poate deservi irigarea a 10 000 hectare, pe raza localităţilor Mărăcineni, Poşta Câlnau, Vadu Paşii. Stadiul proiectului : autorizaţie de execuţie emisă, se aşteaptă licitaţia pentru atribuirea executantului. Beneficiar: ANIF.

Pe lângă cele două proiecte mai sus menţionate, demarate deja, o altă soluţie care ar putea fi pusă în practică ar fi aducerea pe canale a apei din judeţul Brăila (gravitaţional din Siret) . Soluţia ar putea reprezenta salvarea agricultorilor din zonele Ruşeţu-Cilibia-Largu-C.A.Rosetti.

Bineînţeles că există şi alte soluţii punctuale. Important este să avem deschidere şi implicarea tuturor factorilor decidenţi. E momentul ca Buzăul să aibă sisteme de irigaţii moderne, iar fermierii să nu mai stea, întotdeauna, la mila cerului. Dacă apa nu pică din cer, fermierii trebuie să aibă şi alte soluţii în afara procesiunilor religioase prin care se invocă ploaia", a scris, pe Facebook prefectul Daniel Ţiclea.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. alt subiect de misto pentru " intelectualii " care nu suporta munca si orice-i bun pentru tara .

    1. Un recital gretos de bascalie am vazut la radu paraschivescu ( cu litere mici ) , insotit de rasete slugarnice ale unor tucalari . ce usor poti sa te faci de ras , omul era intrigat ca Daea nu stia sa cante la pian si nu citea in original poeziile lui Rilke , nu mai conta ca este cel mai bun ministru al agriculturii vazut pina acum .

    Unul din putinii meseriasi , care stie ce face si face ce stie ca trebuie facut!

    1. Daca incepe sa faca ceva serios sa il dea totusi afara pe dl. Daea. Ce facem acum, compromitem cei 30 de ani de distrugere sistematica a Romaniei? Am inteles ca ne prefacem ca guvernam dar totusi...asta se apuca de agricultura serios si incepem sa deranjam prin Europa.

    statul sa se imprumute in numele nosdtru si sa le acorde despagubiri unor privati care in anii buni cumpara zeci/sute de ha

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb