Daily Fx: Problema reală a Europei - sistemul bancar italian

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iulie 2016

Volatilitatea de pe pieţele financiare globale a fost pusă pe seama deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană (UE), însă acesta a fost doar un motiv superficial, potrivit dailyfx.com, care arată că o privire mai atentă duce la sănătatea sistemului bancar european, mai precis la băncile din Italia, care ar reprezenta, în acest moment, cea mai mare problemă a Europei.

Sursa citată susţine că, imediat după exprimarea votului pentru Brexit, în 23 iunie, premierul italian Matteo Renzi s-a grăbit să sugereze că recapitalizarea băncilor din ţară ar fi necesară.

Daily Fx scrie: "Problema este clară: un deceniu de creştere economică slabă şi dobânzile mici a afectat sistemul bancar italian. Scăderea ratelor suverane şi spread-urile randamentelor au redus puternic marja netă a dobânzilor, respectiv profitabilitatea. Acum, băncile italiene au credite neperformante de circa 360 de miliarde de euro, de aproape trei ori mai mari decât cele din SUA, la momentul crizei financiare globale. Asta este o cauză majoră de îngrijorare".

Sursa notează că, acum, cea mai uşoară soluţie pentru Renzi, respectiv cea mai dificilă pentru liderii UE, ar fi ca Italia să poată aplica normele de salvare de dinainte de 2016, adică guvernul de la Roma să intervină direct în recapitalizarea celor mai vulnerabile bănci, precum "Monte dei Paschi", spre exemplu.

Daily Fx scrie că guvernul Italian încearcă să evite normele UE intrate în vigoare anul acesta pentru salvarea băncilor, respectiv bail-in-ul, care este defavorabil deţinătorilor de bonduri ale instituţiilor de credit şi deponenţilor, întrucât pot rămâne fără economii. Dată fiind structura neconvenţională a deţinătorilor de bonduri ale băncilor italiene - în special instituţii financiare majore, nu deponenţi retail -, guvernul nu vrea să recurgă la bail-in, potrivit Daily Fx, care subliniază: "Renzi încear-că să-i protejeze pe cei care ar trebui să plătească în caz de bail-in, fiind într-o poziţie contradictorie. Un nou conflict este ultimul lucru pe care îl are acum în minte Renzi (...) Renzi are nevoie de putere politică pentru ca lucrurile să decurgă aşa cum vrea el. În caz contrar, a indicat că va demisiona din funcţia de premier".

"JPMorgan" se ocupă de planul de constituire a unei "bănci rele" în Italia

Premierul italian Matteo Renzi a solicitat UE să-i permită să implementeze un bailout de 50 de miliarde de euro în sistemul bancar local, iar banca americană "JPMorgan" a fost însărcinată de guvernul de la Roma să lucreze la planul privind constituirea unei "bănci rele" care să preia creditele neperformante de la băncile din ţară, la o valoare de aproximativ 20% din valoarea nominală, scrie Zero Hedge.

Publicaţia adaugă că, potrivit planului, guvernul va cumpăra unele credite neperformante, iar entitatea deţinută de stat va decide dacă va vinde ulterior împrumuturile către alţi investitori, dacă le va păstra până la maturitate (în cazul în care există vreo şansă ca debitorii să plătească), ori va recurge la ştergerea datoriilor, în cazul în care împrumutaţii sunt într-o situaţie financiară extrem de slabă.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb