Poliţia britanică doreşte ca statele membre UE să îi permită accesul la bazele de date conţinând ADN-ul infractorilor, pentru că în Marea Britanie se află mulţi infractori străini şi este nevoie de aceste informaţii pentru a-i putea identifica, transmite Daily Mail.
Potrivit cotidianului britanic, înalţi oficiali din poliţia britanică doresc ca ministrul de Interne să se alăture unei scheme europene de acces liber la dosarele privind ADN-ul infractorilor.
Ei cred că astfel s-ar putea scurta procesul de trimitere a mostrelor găsite la locul infracţiunilor în ţările UE, pentru a fi căutate potriviri în bazele de date.
Într-un caz recent ce subliniază această problema, poliţia a găsit sânge aparţinând unui hoţ deosebit de activ în sud-estul ţării, însă l-a putut prinde abia după ce a primit dovezi din România cu privire la identitatea să.
Ministrul britanic de Interne, Theresa May, s-a opus până acum deschiderii accesului la bazele de date, de teamă că dovezile de calitate proastă din bazele de date din celelalte state UE vor duce la închiderea pe nedrept a cetăţenilor britanici.
Aproape o treime din suspecţii arestaţi în Londra - până la 80.000 de persoane pe an - sunt străini. În plus, numărul străinilor în închisorile britanice s-a dublat în ultimele două decenii, până la 13% din totalul celor închişi.
Britanicii l-au prins pe Giani Radu, în vârstă de 23 de ani, după ce au primit informaţii de la omologii lor români. Românul a primit şase ani în închisoare pentru 23 de spargeri de locuinţe. El a mai fost arestat pentru spargere în România şi s-a fotografiat cu mari cantităţi de bani pe Facebook.