Premierul italian, Giorgia Meloni, a anunţat că centrele de detenţie pentru migranţi construite în Albania sunt pregătite să fie reactive, ca urmare a unei decizii recente a Curţii Supreme privind ţările considerate sigure pentru repatriere, informează EFE.
"Decizia Curţii Supreme susţine poziţia Guvernului, stabilind că autorităţile italiene sunt cele care decid ce ţări sunt sigure. Judecătorul nu poate invalida sistematic detenţia migranţilor, dar poate motiva cazul specific pentru care o persoană nu ar fi în siguranţă într-o anumită ţară, ceea ce este diferit faţă de abordarea curţii din Roma", a declarat Meloni într-o conferinţă de presă în care a rezumat activitatea guvernului pe parcursul anului.
Premierul italian a precizat că, în acest context, "centrele din Albania sunt gata să funcţioneze", deşi a menţionat că numărul debarcărilor a scăzut cu 60% în acest an şi că în ultimele zile aproape că nu au mai avut loc sosiri de migranţi.
Meloni doreşte să reactiveze centrele din Albania, construite cu acordul prim-ministrului Edi Rama, pentru a facilita repatrierea rapidă a migranţilor salvaţi în Marea Mediterană care nu au dreptul la azil, în urma unor recente decizii judiciare, scrie EFE.
Justiţia din Italia nu a validat arestarea migranţilor din două transporturi efectuate în octombrie şi noiembrie, de 17, respectiv 8 persoane, spre Albania, motivând că nici Egiptul, nici Bangladesh, nu sunt complet sigure şi invocând o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
În prezent, planul de repatriere rămâne suspendat, în aşteptarea unei decizii finale din partea justiţiei europene. Ulterior, Curtea Supremă a stabilit că judecătorii nu pot "înlocui" Ministerul Afacerilor Externe în ceea ce priveşte evaluarea siguranţei ţărilor, dar pot decide să nu aplice instrucţiunile Guvernului dacă, în anumite cazuri, se consideră că un migrant nu ar fi în siguranţă într-un stat anume.
Opinia Cititorului