Damen confirmă: activitatea companiei încetează la Şantierul Naval Mangalia

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 14 august 2023

Damen confirmă: activitatea companiei încetează la Şantierul Naval Mangalia

Compania olandeză Damen Holding BV a precizat, vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, că rămâne în România şi îşi continuă activitatea la Şantierul Naval din Galaţi. Afirmaţiile reprezentanţilor Damen în documentul citat reconfirmă ceea ce directorul financiar al companiei, Liana Constantin, anunţase în urmă cu zece zile şi anume că există riscul ca firma să nu mai desfăşoare nicio activitate la Şantierul Naval din Mangalia, după oprirea finanţării în urma notificării rezilierii acordului de asociere încheiat în anul 2018 cu Statul român, prin Ministerul Economiei.

Numai că, dacă în urmă cu zece zile Liana Constantin susţinea că echipa de conducere de la Mangalia va continua activitatea pentru a onora contractele aflate în derulare şi pentru a plăti salariile angajaţilor, în urmă cu două zile conducerea companiei a anunţat sec: Damen va continua activitatea la Galaţi. Practic, acest anunţ sec transmite indirect că respectiva companie încetează orice activitate desfăşurată până acum la Şantierul Naval din Mangalia.

Iar ce urmează în comunicatul de presă emis de companie întăreşete această oprire totală a activităţii de la ţărm de mare:

"Nu există îndoială că Legea 187/2023 este aplicabilă şi Damen este lipsit de controlul operaţional şi managerial, prin încălcarea totală a acordului iniţial de către statul român, de unde şi dreptul Damen de a înceta contractul de asociere. Acest lucru a fost recunoscut chiar şi în documente oficiale ale Ministerului Economiei din România. Aşa cum Damen a notificat toate autorităţile responsabile, încetarea contractului de asociere este deja în vigoare de la 03.08.2023. Damen aşteaptă doar cooperarea părţii române pentru o implementare eficientă a procedurii de retragere, cu cât mai puţine perturbări posibile pentru toate părţile interesate. Soluţia nu este să se formeze comitete şi comisii. Ceea ce este, în orice caz, prea puţin şi prea târziu. Mai mult, Damen Holding nu a fost contactat de nicio autoritate şi nu are discuţii în prezent cu nicio comisie".

Declaraţiile de mai sus ale companiei olandeze vin în contextul în care, la finalul vizitei efectuată săptămâna trecută de Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, la Şantierul Naval Mangalia, oficialul nota, într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook, că a transmis angajaţilor şantierului că ministerul acţionează pentru ca împreună cu Damen să stabilească soluţii optime pentru continuarea activităţii acestei companii şi pentru respectarea obligaţiilor aferente contractelor în derulare.

Radu Oprea a precizat: "Damen Shipyard Mangalia este o companie în care statul român, prin intermediul SN 2 Mai SA, societate aflată sub autoritatea Ministerului Economiei , este acţionar majoritar cu 51%. O excepţie de la legea guvernanţei corporative conferea partenerului olandez care deţine 49% din acţiuni, conducerea executivă a societăţii, respectiv controlul managerial şi operaţional, prin posibilitatea numirii tuturor membrilor Directoratului, precum şi a trei din totalul de şapte membri ai Consiliului de Supraveghere, inclusiv a preşedintelui acestuia. Sistemul dual de conducere prin departajarea competenţelor între Directorat şi Consiliul de Supraveghere asigură o decizie echilibrată în interiorul companiei.

Modificarea legislaţiei, urmare a constrângerilor din PNRR, a făcut ca această excepţie să fie un subiect de dispută între parteneri, chiar dacă aplicarea Legii 187/2023 şi a HG-ului 639/2023 conduce la o perioadă de tranziţie de aproximativ trei ani şi jumătate în care managementul societăţii este asigurat de Damen şi acţionarul majoritar îşi exercită în continuare atribuţiile în conformitate cu prevederile contractului de asociere".

Ministrul Economiei a menţionat că Guvernul, imediat după primirea notificării din partea partenerului olandez, a constituit imediat un grup de lucru având ca obiect oportunitatea exceptării de la aplicarea OUG 109/2011 şi identificarea de soluţii în acest sens. Mai mult, Guvernul a notificat Comisia Europeană şi OCDE.

"Îmi doresc ca, într-un timp foarte scurt, răspunsurile primite să ne permită repunerea în lege a excepţiei, în conformitate cu contractul de asociere, având în vedere potenţialul şantierului naval din Mangalia şi pieţele relevante identificate în domeniul energiilor regenerabile", afirma Radu Oprea.

Ideea respectivă a fost confirmată la finalul şedinţei de guvern de joia trecută şi de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului care a spus: "Modificarea de statut la Şantierul Naval de la Mangalia a survenit în urma unui act normativ asumat de România prin Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare, prin cel de guvernanţă corporativă. Sesizarea părţii olandeze a ajuns la Guvernul României de ceva vreme şi, în cel mai scurt timp, s-a constituit o comisie interministerială, care a deschis imediat un dialog cu partea olandeză, iar în clipa asta pot să vă spun că discuţiile sunt într-un stadiu activ şi că statul român doreşte în primul rând o soluţie amiabilă cu investitorii olandezi".

În urma declaraţiilor celor doi oficiali, compania Damen a trimis comunicatul de presă din care reiese clar că reprezentanţii săi nu au fost contactaţi de nicio autoritate, că nu se află angrenaţi în discuţii sau dialog cu vreo comisie guvernamentală şi că doresc continuarea procedurii de retragere de la Şantierul Naval Mangalia.

Ce nu explică reprezentanţii Damen în comunicatul respectiv este de ce nu mai rămân la Mangalia în termenul tranzitoriu, de trei ani, prevăzut de legea guvernanţei corporative a companiilor publice.

Surse din cadrul Şantierului Naval Mangalia susţin că la mijloc ar fi vorba şi despre activitatea desfăşurată pe platforma industrială de anumiţi subcontractori, activitate pe care managementul Damen o consideră una riscantă în condiţiile actuale generate de războiul declanşat ilegal de Federaţia Rusă în Ucraina.

Până când vom avea un răspuns final, oficial, de la Damen sau de la Guvern, nu ne rămâne decât să aşteptăm ca oficialii Comisiei Europene şi cei ai OCDE să fie de acord ca managementul Şantierului Naval Mangalia să fie deţinut pe termen lung de compania olandeză, ca o excepţie de la legea guvernanţei corporative a întreprinderilor publice.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. e pregatit pt chinezi sau arabi....aia stiu sa centreze cu capul in conturile offshore ale politicienilor. Tarisoara e praf si pulbere....maidan cu ciulini.

    1. Punct ochit , punct lovit !

      Tarisoara e un euromaidan.

      Maidan e Rusia, condusa de KGBisti, nu Romania!

    uita sa spuna ca ies si cu "ceva beneficii"

    s c c r e t 

    E inca un "semn bun" pe langa altele care s-au adunat.

    Maine Iohannis va fi primit la Constanta pe un covor de flori purpurii, simbolul viziunii pe termen lung in dezvoltarea statului roman si in propasirea materiala si spirituala a cetatenilor acestuia.

    Romanii nu mai pot de dolofani si merg in Schenghen cu mainile in solduri fara sa mai stea la vama ca urmare a demersurilor acestui vizionar.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb