Damen se retrage de la Şantierul Naval Mangalia

T.B.
Companii / 4 august 2023

Damen se retrage de la Şantierul Naval Mangalia

Decizia e motivată prin faptul că statul român nu mai respectă acordul privind conducerea operaţională şi managerială a şantierului

Damen Holding B.V. (Damen) este un actor strategic în industria construcţiilor navale din România, deţinând şi investind în cele mai mari şantiere navale din ţară (Galaţi şi Mangalia) şi operând cea mai mare companie de proiectare navală din România, potrivit unui comunicat de presă transmis pentru bursa.ro.

Totodată, prezenţa Damen asigură peste 3.500 de locuri de muncă pe plan local, peste 400 de proiecte au fost finalizate în România şi au fost construite peste 30 de nave de apărare şi securitate pentru 14 forţe navale şi gărzi de coastă din întreaga lume, inclusiv pentru ţări NATO şi UE, precizează sursa citată.

În 2018, Damen a decis să investească în Mangalia şi a acceptat să transfere părţii române 2% din acţiunile companiei care operează Şantierul Mangalia (permiţând statului român să devină acţionar majoritar în această companie, cu 51%), în schimbul primirii şi păstrării controlului operaţional şi managerial al şantierului naval, arată datele comunicatului. Pe baza acestui parteneriat cu statul român, Damen a furnizat finanţare, know-how, resurse specializate, precum şi clienţi şi contracte în vederea transformării şantierului din Mangalia într-unul competitiv pe piaţa europeană. Acest lucru a fost posibil ca urmare a aprobării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 73/2018, care a modificat OUG 109/2011, pentru guvernanţa corporativă a companiilor de stat.

Potrivit comunicatului, în momentul de faţă, prin adoptarea Legii nr. 187/2023, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcţiona asocierea dintre statul român şi Damen în ceea ce priveşte Şantierul Mangalia. Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către statul român şi structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în şantierul din Mangalia.

În plus, acest fapt vine după mai bine de 3 ani de alte blocaje în procesul decizional, niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanţare din partea partenerului român, precizează sursa citată.

În ultimele patru luni, Damen a încercat în mod repetat să prevină orice impact negativ asupra şantierului naval, a forţei de muncă şi a clienţilor. De exemplu, am informat pe larg autorităţile române şi entităţile relevante cu privire la impactul noii legi asupra acestui parteneriat, chiar înainte de adoptare şi am solicitat acţiuni imediate pentru a-l preveni. Damen a insistat pentru un dialog autentic şi pentru o soluţie rapidă, care să fie implementată înainte de intrarea în vigoare a legii, pentru a minimiza orice întrerupere a activităţii şantierului naval şi pentru a rezolva situaţia actuală dificilă. Acest lucru nu s-a întâmplat, transmite sursa citată.

În urma unei colaborări deja dificile şi aflându-se acum în faţa acestor schimbări unilaterale, Damen se confruntă astfel nu doar cu o încălcare a contractului, ci şi cu încălcarea relaţiei de încredere din partea statului român, potrivit comunicatului.

În acest sens, după o notificare anterioară de încălcare a contractului prin care Damen şi-a exprimat pentru ultima dată disponibilitatea de a găsi o posibilitate pentru continuarea asocierii, la care nu s-a oferit nicio soluţie de către partea română, Damen nu a avut altă opţiune decât să emită notificarea de reziliere a Acordului de Asociere încheiat în 2018 cu partenerul român.

Făcând acest pas, prevăzut în cadrul contractual al asocierii, Damen, în calitate de investitor străin, îşi protejează drepturile, investiţiile, clienţii şi proiectele de la şantierul din Mangalia, se mai arată în comunicat.

Note către editori şi informaţii de background:

-Legea la care se face referire - legea 187/2023 adoptată de Parlamentul României în data de 10 mai 2023, privind modificarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice ("OUG nr. 109/2011"), înregistrată sub nr. PL-x 143/2023, trimisă spre promulgare în data de 12 mai 2023 si publicata in Monitorul Oficial joi 29 iunie 2023.

oLink deschis: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/271760

oLink cu documentul publicat în format PDF şi ilustraţie - FINAL_Damen Holding BV

-Legea generează o încălcare flagrantă a angajamentelor asumate de Statul Român faţă de Damen în legătură cu investiţiile strategice ale Damen Holding B.V. în şantierul naval Damen Mangalia, conducând, de asemenea, la o încălcare a principiilor fundamentale de protecţie a investiţiilor străine, a activelor şi a libertăţii economice a Damen.

-Scurt istoric:

oÎn 2018, în contextul prăbuşirii activităţii santierului naval din Mangalia şi a deciziei fostului acţionar (respectiv Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Ltd.), de a se retrage din societate, Statul Român a fost de acord cu preluarea de către Damen a participaţiei coreene.

oÎn prima etapa a tranzacţiei, Damen a achiziţionat 51% din acţiunile DSMa de la fostul acţionar, devenind acţionarul majoritar al societăţii.

oUlterior, în urma negocierilor Statul Român a impus si Damen a fost de acord să transfere, fără contraprestaţie monetară, 2% din acţiuni către SN 2 Mai SA (care apartine Ministerului Economiei), permiţând astfel unei societăţi de stat să devină acţionar majoritar la santierul Damen Mangalia. Acest transfer continuă să aducă beneficii statului român, care a reuşit să devină acţionar majoritar la o importantă companie de construcţii navale care operează unul dintre cele mai mari şantiere navale din Europa de Est.

oTransferul a 2% din acţiunile Damen către SN 2 Mai SA a avut loc sub condiţia ca, pe întreaga durată a asocierii dintre Damen şi Statul Roman (prin SN 2 Mai SA), Damen să deţină controlul managerial şi operaţional deplin asupra santierului naval Damen Mangalia, permiţând astfel Damen să gestioneze şi să dezvolte activitatea în baza unui plan de afaceri elaborat de Damen.

oIn anul 2018, Guvernul României a adoptat OUG nr. 73/2018 prin care a fost inclusă în OUG nr. 109/2011 o prevedere ce excludea anumite societati comerciale din sfera de aplicare a OUG nr.109/2011. Această prevedere introdusă prin OUG nr. 73/2018, includea o excepţie de la aplicarea OUG nr. 109/2011 pentru operatorii economici care ar fi fost supuşi OUG nr.109/2011, ca urmare a faptului că acţionarul privat nu mai deţine pachetul majoritar de acţiuni şi deţine capacitatea financiară şi tehnică necesară pentru dezvoltarea obiectului de activitate al operatorului, caz în care i se poate încredinţa conducerea executivă a societăţii, controlul său managerial şi/sau operaţional.

oIn prezent, aceste exceptii au fost anulate prin Legea 187/2023, iar una dintre societatile afectate este santierul naval Damen Mangalia, intrucat acordul de asociere între Damen Holding B.V. şi Statul Român este încălcat.

-Decizia nu afecteaza in niciun fel Şantierul Damen Galaţi la care Grupul Damen este acţionar majoritar.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Dacă nu este loc de o șpagă niciun bugetar nu mișcă un deget.

    trebuie sa plingi dupa Damen ca sa nu-ti stearga comentariile ?

    1. Cine se aseamana,se aduna. Ma astept ca dupa comentariile mele sa fiu bagat la puscarie,sa mi se taie niste drepturi sau ca exemplu, sa fiu ars pe rug in piata victorie. Asta este democratia romaneasca(originala),asa ca si cei de la acest site ,sunt cainii de paza ai strainilor.,care ne jefuiesc. O TEMPORA.!

    de la corvete s-au bașicat , dar ar fi fost culmea la ce ne-au facut sa le mai vîrîm si niste mld in buzunare .

    1. care corvete? ca au fost mai multe ture

      ...

      Mi-a placut cum ai tastat "vîrîm". Iesti bun.

      altfel iesea varan , sau avaramu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb