DAN BALABAN, DAVINO: Consumatorii de vin bun - cu două trepte mai sus faţă de producători

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 21 aprilie 2011

Consumatorii de vin bun - cu două trepte mai sus faţă de producători

Piaţa vinurilor de calitate din ţara noastră se află la doi, pe o scară de la unu la zece, potrivit lui Dan Balaban, managerul companiei "Davino", care ne-a menţionat: "Trebuie să fie sute de producători de nivelul cramelor care au apărut în ultima vreme pe piaţă şi care produc vinuri de calitate, ca să se ajungă la o piaţă normală în acord cu potenţialul ţării".

Domnia sa ne-a spus că au început să apară tot mai mulţi producători mici de vinuri premium, pe piaţa autohtonă, subliniind că "imaginea vinului se schimbă în sens favorabil şi, în acelaşi timp, creşte percepţia pozitivă asupra acestui produs". În opinia domnului Balaban, pieţele bune şi solilde nu se construiesc peste noapte, ci în mai mulţi ani.

La dezvoltarea pieţei vinului au contribuit mai mulţi factori, cum ar fi potenţialul ţării şi interesul consumatorilor, dar esenţială este absorb-ţia fondurilor europene, care, aproape în fiecare an, a fost de aproape 100%.

Dan Balaban a precizat: "Lucrurile s-au întâmplat absolut natural, piaţa cerea această dezvoltare şi mai este, încă, mult loc în acest domeniu. Problema este că oamenii vor să se perfecţioneze peste noapte şi, de aceea, mulţi nu reuşesc". Totodată, producătorii mari încep să se orienteze către vinurile de calitate, chiar şi pentru produsele de masă, ne-a mai spus reprezentantul "Davino", în cadrul unui interviu, adăugând: "În timp ce concurenţa creşte, prin apariţia de noi crame, se întâmplă un lucru minunat cu consumatorii. Aceştia încep să înveţe, să-şi cizeleze gusturile şi să se îndrepte tot mai mult către vinurile de calitate. În rândurile consumatorilor, creşterea este mai rapidă, aceştia situându-se la trei sau chiar la patru, pe acea scară de la unu la zece. Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care au început să cunoască vinul, dar, totodată, aceştia sunt insuficienţi. Educaţia lor în domeniu se cunoaşte chiar şi când există mici fluctuaţii de calitate, de la an la an, din cauza condiţiilor climaterice. Spre exemplu, când avem un an de recoltă extraordinar, vinul se vinde mult mai repede, ceea ce înseamnă că nu doar noi, specialiştii, sesizăm diferenţa, ci şi consumatorii percep că vinul este mai bun".

Vinul de top de la "Davino" va fi produs într-o cramă separată

Managerul "Davino" ne-a declarat că, în prezent, are în stadiul de finalizare un proiect de modernizare a cramei vechi, început anul trecut, investiţie de circa 250.000 de euro.

De asemenea, domnia sa va depune, în sesiunea următoare, un proiect pentru absorbţia de fonduri structurale, în vederea construirii unei noi crame, mai mici, care va avea o capacitate de maxim 150.000 de litri şi care va fi destinată pentru producerea vinului roşu de top al companiei - gama "Davino". În acest caz, investiţia este estimată la circa un milion de euro, bani care vor proveni în proporţii egale din surse proprii şi din fonduri europene. Acum, "Davino" lucrează la întocmirea proiectului.

Un alt program investiţional al societăţii este achiziţionarea a şapte hectare de vie, care va fi replantată, pentru a ajunge la targetul propus, de 50-60 de hectare. Suma necesară pentru realizarea acestuia se ridică la aproximativ 200.000 de euro, bani ce vor fi cheltuiţi în 2011 şi 2012.

"Davino" şi-a extins exporturile pe piaţa Japoniei

Anul trecut, "Davino" a avut o recoltă cu 30% mai mică faţă de cea din 2009, din cauza condiţiilor meteorologice, producând circa 230.000-240.000 de litri de vin. Producătorul exportă mai puţin de 10% din vânzări, după cum ne-a explicat Dan Balaban: "Pentru export avem contacte din ce în ce mai dese. Am început să exportăm şi în Japonia, din această lună, cantităţi mici, de câteva mii de sticle. Cel mai mult exportăm în Europa, dar suntem în contact cu piaţa Angliei, unde intenţionăm să comercializăm vin, dacă ei acceptă preţurile noastre, pentru că este foarte dificil să vinzi vinuri scumpe în alte ţări, întrucât vinul nostru nu are o imagine tocmai bună pe plan extern". Pieţele de export ale "Davino" sunt Franţa, Ungaria, Slovacia, Austria, Germania.

Din totalul vinului produs de această cramă, 65% este roşu, iar restul alb şi rose, toate cele trei game, destinate HoReCa şi magazinelor de specialitate, reprezentând vinuri seci.

Cifra de afaceri a celor trei societăţi "Davino" - o firmă care produce, una care vinde în estul ţării şi una în celelalte zone din ţară - a depăşit, anul trecut, 2 milioane de euro, fiind înregistrate creşteri ale vânzărilor de circa 20-25% faţă de 2009. Pentru anul în curs, Dan Balaban estimează o creştere mai mare faţă de anul trecut.

Cele şase soiuri de struguri pe care le cultivă "Davino" sunt "Fetească Albă", "Riesling Italian" şi "Sauvignon Blanc", pentru vinurile albe şi "Merlot", "Fetească Neagră şi "Cabernet", pentru cele roşii.

Vinurile produse de "Davino" cos-tă între 20-25 de lei şi peste 250 de lei.

Societatea "Davino" a debutat, în anul 1992, ca distribuitor de vinuri.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Hai sa fim seriosi ... lauda-ma gura ca de aia iti dau mancare :)

    Vinurile D-lui Balaban sunt premium doar datorita pretului exagerat. 

    1. Comentariul tau ma face sa cred ca bei numai vinuri romanesti de $4. Incearca si un Flamboyant sau Domenii sau chiar si un Faurar. Dar sa nu fie prea scump pentru tine.

    Sunt un bauror de vin rosu si consider ca vinurile rosii Davino sunt extraordinare. Pe scara de la 1la10 este10, iar cele albe si roze; fantastice. Va sugerez sa le savurati.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb