DAN BARNA: ''Sunt trei partide cu viteze diferite de intenţie de reformă''

G.U.
Politică / 25 iulie 2021

''Sunt trei partide cu viteze diferite de intenţie de reformă''

Vicepremierul Dan Barna consideră că cele trei partide din coaliţie au viteze diferite de intenţie de reformă, precizând că în timp ce USR-PLUS vrea ca toate reformele din programul de guvernare să devină cât mai repede realitate, ceilalţi doi parteneri au ritmuri diferite pe un subiect sau altu, transmite News.ro.

Dan Barna a fost întrebat duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, când vor fi abrogate pensiile speciale, aşa cum a fost promisiunea din campania electorală, deoarece până acum această măsură a fost luată doar cu pensiile parlamentarilor.

"A fost primul angajament care a funcţionat la două luni după începerea mandatului, eliminarea acestor pensii speciale ale parlamentarilor, care avea şi un rol de simbol şi de declaraţie pentru că era foarte greu să fim credibili că într-adevăr ne ocupăm de pensiile speciale atâta timp cât noi ca parlamentari nu ni le-am fi desfiinţat pe ale noastre şi a fost unul din argumentele cu care am reuşit să îi convingem pe colegii de coaliţie. Am reuşit această desfiinţare şi eu cred că este un lucru bun şi important. Pentru restul pachetului de pensii speciale existente în momentul de faţa în România este un grup de lucru la Ministerul Muncii", a explicat Dan Barna.

Acesta a precizat că cele trei partide din coaliţie au viteze diferite în privinţa reformelor.

"Suntem într-un context în care în care votul cetăţenilor români ne-a spus foarte clar că România trebuie să fie condusă de o coaliţie de trei partide, aceasta este realitatea. Sunt trei partide cu viteze diferite de reformă, de intenţie de reformă. Un USR-PLUS care vrea ca toate reformele din programul de guvernare să devină cât mai repede realitate, ceilalţi doi parteneri având ritmuri diferite pe un subiect sau altul. (...) Este şi acest context electoral intern în PNL care nu nu favorizează să spunem. Pensiile speciale ale primarilor, de exemplu. Sunt prorogate, puteau fi eliminate doar că actualul context politic nu încurajează...Unele dintre reforme asupra cărora să zicem că ar exista în principiu disponibilitate, în realitate nu sunt acum pe agenda şi vor fi sper eu din octombrie încolo", a precizat vicepremierul.

Întrebat dacă există consens în ceea ce priveşte pensiile speciale ale magistraţilor, Dan Barna a răspuns: "Există un consens că vor fi abordate toate pensiile speciale, unele vor fi desfiinţate, altele în funcţie de decizii deja existente ale Curţii Constituţionale vor fi plafonate sau vor fi reglementate astfel încât să nu avem acele situaţii....Din octombrie încolo mă aştept ca după ce va trece perioada electorală din partide din coaliţie şi vom avea o perioadă zic doi ani în care chiar putem să facem reforme până să intrăm din nou logica electorală a lui 2024 şi acest subiect să devină realitate, mai ales că abordarea şi stabilizarea reforma sistemului de pensii este una dintre reformele din PNRR unde România şi-a luat ca stat un angajament să vină cu o reformă pe acest sistem".

Dan Barna a mai fost întrebat în legătură cu faptul că deşi susţine abrogarea pensiilor speciale, totuşi are un secretar de stat la Ministerul de Interne care cumulează pensia specială cu salariul şi cum se împacă cele două situaţii.

"Vreau să facem o distincţie între persoanele individuale care beneficiază de o lege strâmbă şi necesitatea corectări acelei legi. Oamenii care în momentul ieşirii la pensie au avut un anumit cadru de reglementare, cum este şi cazul colegei mele, nu sunt vinovaţi de faptul că statul român, Parlamentul a creat o lege strâmbă. Deci eu nu vreau să facem o vânătoare de vrăjitoare, cei care beneficiază de pensii sunt persoane non grata pentru societate pentru că nu e etic şi nu e nici corect şi nu aşa funcţionează. Noi trebuie să îndreptăm legile, să facem un sistem legislativ astfel încât să existe o echitate în ceea ce înseamnă beneficiul dreptului la pensie în funcţie de ceea ce ai muncit şi ceea ce ai oferit societăţii pe perioada de muncă activă", a transmis Dan Barna.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ca in toate aspectele societatii Romanesti, daca cineva si-a rezolvat ceva cu vre-o autorizatie, sau vre-o pensie sau vre-o prima sau vre-un acces la o institutie, sau chiar la cresa atunci ala devine un "drept" cuvenit pe vecie.

    Regulile noi se aplica pentru aia de dupa. Pe principiul "dupa noi potopul". 

    Chiar am ramas uimit sa vad regulile de la cresa: cei care au loc, primesc garantat in anul urmator. Pai cum e echitabil ca niste parinti primesc garantat 2-3 ani daca au prins loc in anul 1 iar alti parinti primesc 0. 

    Echitabil ar fi fost invers: cei care deja au beneficiat sa aiba prioritate mai mica fata de cei care acceseaza prima oara. 

    dar nu conteaza ca au viteze diferite daca toate partidele vor fi maturate

    Sunt trei partide cu viteze diferite de intenţie de furat. Useristii belemisti sunt cei mai harnici.

    1. Orisicat vei matura,gunoiul din politica romaneasca nu va disparea.Are radacini prea puternice,SECULARE,intrate in gena noastra nationala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb