Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat astăzi că iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" trebuie adoptată doar prin modificarea Constituţiei, deoarece astfel poate să răspundă "aşteptării legitime şi foarte puternic verbalizată de cetăţenii României".
El a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, despre proiectul depus de PMP potrivit căruia persoanele care au suferit condamnări penale nu pot fi alese în funcţii publice.
"Am văzut proiectul colegilor de la PMP, îi mulţumim domnului Traian Băsescu şi colegilor de la PMP pentru susţinerea şi alăturarea susţinerii pentru iniţiativa 'Fără penali'. Sigur că ne-ar fi bucurat foarte mult să-l vedem pe domnul Băsescu şi în stradă pe parcursul verii, alături de cetăţeni când a fost adunat milionul acela de semnături, dar niciodată nu este prea târziu. Din analiza colegilor noştri jurişti, orice încercare de a introduce iniţiativa 'Fără penali' la un nivel mai jos decât cel constituţional intră în coliziune cu normele din Constituţie, tocmai de aceea iniţiativa susţinută de USR vizează o iniţiativă cetăţenească care îşi propune modificarea Constituţiei", a afirmat Barna, potrivit Agerpres.
El a amintit că pe 26 martie Curtea Constituţională urmează să se pronunţe asupra iniţiativei.
"Suntem convinşi că va fi o decizie pozitivă. După aceea, iniţiativa va veni în Parlament. Contăm pe sprijinul şi al PMP şi al întregii Opoziţii şi al unei părţi din majoritate pentru ca această iniţiativă să ajungă la referendum. Orice altă reglementare sub Constituţie are probleme de integrare în cadrul constituţional. Tocmai de aceea noi considerăm că doar referendumul constituţional şi doar adoptarea unei iniţiative de modificare a Constituţiei poate să răspundă acestei aşteptări legitime şi foarte puternic verbalizată de cetăţenii României prin milionul de semnături 'Fără penali în funcţii publice'", a susţinut Dan Barna.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2019, 14:23)
Colegii de la Noua Republică ce mai zic? Când faceți o alianță mai mare care să includă și Forța Civică, PDL și ARD, pe lângă SRI?