DAN BUCŞA, UNICREDIT: "Avem nevoie de aproape 20 de ani ca să intrăm în zona euro"

A.M.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 noiembrie 2016

"Avem nevoie de aproape 20 de ani ca să intrăm în zona euro"

Bucşa: "Anul acesta reprezintă cel mai bun an de absorbţie al fondurilor europene din istoria noastră, preponderent din bugetul 2007-2013"

Avem nevoie de aproape 20 de ani ca să intrăm în zona euro, având în vedere ritmul actual de creştere al Produsului Intern Brut per capita, a declarat Dan Bucşa, macroeconomist al Unicredit Bank Londra, în cadrul unei conferinţe.

Domnia sa a precizat: "Momentan ne aflăm la o pondere de sub 60% din PIB per capita la nivelul Uniunii Europene. Nu cred că va fi o ţară care să intre în zona euro cu un PIB per capita sub 80%-90%. Pragul nu va mai fi de două treimi. Va fi mai mult, după experienţele triste ale Portugaliei şi Greciei. Pentru a ajunge la 80%-90% la ritmul actual, probabil că avem nevoie de aproximativ 20 de ani".

Oficialul UniCredit a adăugat că, pentru a accelera ritmul, trebuie să ne ocupăm de două lucruri: de investiţii şi de forţa de muncă.

"Creşterea economică pe termen lung a României necesită mai mulţi angajaţi, însă populaţia dornică să muncească este foarte redusă în România şi în restul Balcanilor", a mai spus acesta.

Conform estimărilor Unicredit, circa 2,4 milioane de români apţi de muncă nu muncesc.

Pe de altă parte, potrivit cifrelor Unicredit, populaţia activă în România a ajuns la cel mai ridicat nivel după 1989, însă ponderea în totalul populaţiei este încă scăzută.

În opinia domnului Bucşa, ţara noastră se află la maximul ciclului economic: "De ce? Suntem în vârful ciclului economic. Suntem în deal şi ne uităm la vale. Problema este cum ajungem în vale: cu sania sau mergând".

Acesta a mai apreciat că, în majoritatea ţărilor, creşterea economică, anul viitor, va fi mai mică faţă de acest an.

"Credem că am ajuns la vârful ciclului economic, nu numai în România, ci în regiune, în general", a adăugat reprezentantul UniCredit.

Dan Bucşa a subliniat că anul curent este cel mai bun an de absorbţie al fondurilor europene din istoria noastră: "Banca Naţională estimează undeva la 6,5 miliarde euro investiţii pentru acest an, dar aproape toţi banii sunt din precedenta perioadă de absorbţie din bugetul 2007-2013".

Având în vedere exportul global, domnul Bucşa a evidenţiat că, de câţiva ani, asistăm la un regres evident al globalizării, care pentru noi, ca ţară mică emergentă şi deschisă este cea mai proastă veste, deoarece noi încercăm să creştem din export.

Acesta a adăugat: "Dacă împărţim exporturile globale pe regiuni emergente se va observa că regiunea noastră e singura care creşte. În Orientul Mijlociu exporturile din PIB scad abrupt din cauza petrolului mai ieftin, în Asia emergentă exporturile din PIB scad din cauza Chinei, iar în America Latină, exporturile ca procent din PIB sunt la acelaşi nivel, din cauză că unele ţări sunt în recesiune, iar altele îşi revin sau cresc destul de bine, Peru, Chile".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb