Dan Ioan Popp, "Impact": "Prezenţa la Bursă ne-a adus doar deservicii în ultimii doi ani"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 mai 2010

Dan Ioan Popp: "Bursa de la Bucureşti reacţionează şi la un strănut al burselor internaţionale".

Dan Ioan Popp: "Bursa de la Bucureşti reacţionează şi la un strănut al burselor internaţionale".

Dan Ioan Popp, preşedintele-director general al dezvoltatorului imobiliar "Impact" Bucureşti (simbol IMP), consideră că prezenţa companiei la Bursa de Valori Bucureşti i-a adus doar deservicii în ultimii doi ani, în condiţiile în care deprecierea acţiunilor IMP, odată cu prăbuşirea Bursei, a afectat imaginea companiei.

"O vreme am avut beneficii de pe urma listării Impact la Bursă, dar în ultimii doi ani acest lucru ne-a adus doar deservicii", a spus, pentru ziarul BURSA, Dan Ioan Popp, explicând: "Oamenii fac des confuzie între companie, care oferă produse şi servicii pe piaţa imobiliară, şi evoluţia acţiunilor IMP la Bursa de Valori Bucureşti, deşi nu există nicio legătură între faptul că noi construim case şi speculaţiile financiare de pe piaţa de capital. Imaginea companiei a avut de suferit de pe urma faptului că evoluţia, uneori descendentă a titlurilor IMP în contextul crizei economice, a fost translatată asupra societăţii Impact".

Titlurile IMP au suferit o corecţie violentă spre finele anului 2008, odată cu declanşarea crizei financiare, depreciindu-se cu peste 90%. Anul trecut, acţiunile companiei au profitat din plin de raliul declanşat în martie, reuşind să încheie anul cu o apreciere de 216%. De la începutul lui 2010, titlurile IMP au revenit pe pierdere, înregistrând, până acum, o pierdere de 2%. Compania are o capitalizare bursieră de 136 de milioane de lei (aproximativ 33 de milioane de euro), potrivit preţului de 0,66 de lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră de ieri.

Preşedintele "Impact" spune că a luat în calcul posibilitatea să delis-teze "Impact" de la Bursa de Valori Bucureşti, dar a renunţat după ce a ajuns la concluzia că ar fi un proces mult prea complicat: "Delistarea companiei este o variantă, la fel ca şi listarea ei pe bursele din afară... dar este atât de complicată încât am decis că este mai bine să las compania pe Bursă".

Titlurile IMP fac parte din structura indicelui BET-XT, care arată evoluţia primelor 25 de acţiuni lichide de la BVB, având o pondere de 0,83%.

Preşedintele "Impact" consideră însă că Bursa nu este o oportunitate pentru investitori pentru că este extrem de volatilă: "Uitaţi-vă ce se întâmplă la Bursa de la Bucureşti care reacţionează şi la un strănut al burselor internaţionale... Piaţa valorilor imobiliare nu este o oportunitate pentru că este prea turbulentă, depinde de foarte mulţi factori, este suficient să ne uităm la ce se în-tâmplă pe Bursele din afară unde vedem valuri de creşteri şi deprecieri consecutive. Cât timp datele macroeconomice nu sunt îmbucurătoare, mă tem că vom tot vedea oscilaţii ale cotaţiilor", a completat şeful "Impact". Acesta a vândut, la finele anului trecut, 6% din acţiunile "Impact "către un fond de investiţii controlat de Franklin Templeton, reducându-şi participaţia de la 28% la 22% din societate. Conducerea companiei a spus, ieri, că se bazează pe Franklin Templeton să participe la o eventualitate majorare de capital.

"Intrarea Franklin Templeton în acţionariat a fost o mişcare strategică. Ei şi-au declarat intenţia să participe la o eventuală majorare de capital şi de a avea un reprezentant în Consiliul de Administraţie. Este bine de ştiut că dacă ai nevoie la un moment dat de o majorare de capital, o să ai la cine apela. Totuşi, nu avem în plan o majorare de capital pentru perioada următoare" a declarat, ieri, Carmen Săndulescu, directorul financiar al societăţii, din care deţine 11%. Doamna Săndulescu a mai spus că reprezentanţii societăţii poartă discuţii cu potenţiali investitori pentru a-i atrage în acţionariat: "Astfel de discuţii au loc tot timpul. Este treaba celor de la departamentul financiar să caute eventuali inves-titori".

"Impact" vrea să ia noi credite

Conducerea "Impact" a anunţat, ieri, că intenţionează că contracteze noi credite ca să înceapă construcţia a trei blocuri în zona Greenfield dezvoltată de companie în nordul Capitalei.

Atragerea de noi împrumuturi este condiţionată de rezervarea de către potenţialii clienţi a maxim 70% din apartamente.

"Am vorbit cu băncile şi ne-au spus să revenim la ei dacă vom reuşi să avem rezervări între 60-70% din apartamentele pe care intenţionăm să le construim", a menţionat, ieri, Carmen Săndulescu. Un bloc va avea 40 de apartamente, iar investiţiile pentru construcţia lui sunt estimate la trei milioane de euro".

La finele primului trimestru al acestui an, "Impact" avea disponibilităţi băneşti de 10,76 milioane de lei, în scădere cu 25% faţă de finele lunii decembrie, ca urmare a rambursării în avans a unor credite, proporţional cu vânzarea de unităţi. Datoriile totale ale companiei erau cifrate, la finele lunii martie 2010, la 159,39 milioane de lei, scăzând cu 7% comparativ cu finalul anului trecut. Aproximativ 82% din datoriile totale reprezintă creditele bancare ale companiei. Societatea a obţinut un profit brut de 469.000 de lei, în primele trei luni ale anului, cu 84% mai mic faţă de profitul raportat în primul trimestru din 2009. Profitul net al "Impact" în primul trimestru al anului a fost de 216.000 de lei, mai mare decât profitul net înregistrat pe întregul an 2009, potrivit datelor furnizate de companie.

În primul trimestru al anului, "Impact" a semnat 47 de contracte şi rezervări de locuinţe, faţă de 46 în primul trimestru din 2009.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. :))))))))))))))))))))))))))

    Acum vreo cativa ani Popp se mandrea ca i cresc actiunile si ca asta arata cat de impoartanta este compania, Acum, cand multi au cazut, iar imobiliarele sunt praf bursa nu mai e buna. 

    Ce-i drept sunt bune pentru speculatori.

    1. nu confunda nimeni nimic. lumea stie deja foarte bine despre ce e vorba cand se vorbeste despre dezvoltatorii imobiliari, cunoaste toate matrapazlicurile lor. aceasta este cauza adevarata, nicidecum BURSA

    Tristeti de dupa-amiezi ploioase/Si de nostalgice OBSESII/Cand stai cu storurile trase/Si-astepti sa vina ora mesei/Si-astepti sa vina ora mesei/Tot felul de idei iti vin/Desi stii si tu ca nu-i asa/E mult mai simplu sa dai vina/Chiar si pe bursa, iaca-asa/Chiar daca ai facut mizerii/Clientilor de orice fel/Mai bine dai vina pe oricine/Decat sa recunosti greseala ta...La la la li lu la...liliu la li lulu /La la lili li lu/La li lu la li lal

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb