Dan Paul: Bursa de Valori Bucureşti este, încă, profitabilă

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iulie 2009

Dan Paul: "Dacă CNVM nu are acum bani pentru salarii şi cheltuielile zilnice şi strânge cureaua, atunci când vor veni zeci de mii de investitori şi vor cere banii, de unde li se va plăti?"

Dan Paul: "Dacă CNVM nu are acum bani pentru salarii şi cheltuielile zilnice şi strânge cureaua, atunci când vor veni zeci de mii de investitori şi vor cere banii, de unde li se va plăti?"

(Interviu cu Dan Paul, vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor - partea I)

Reporter: S-a tot vorbit, în ultima vreme, despre falimentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Ce impact ar avea un asemenea faliment asupra pieţei de capital şi comunităţii brokerilor?

Dan Paul: CNVM-ul are venituri mai mici acum, se pare că banii nu au fost administraţi aşa cum ar fi trebuit. Unul dintre comisarii CNVM a spus, în cadrul unei conferinţe, că arbitrul pieţei de capital ar fi fost darnic cu piaţa, reducând o serie de comisioane. Tot atunci am fost anunţaţi neoficial că supraveghetorul pieţei de capital ar dori să majoreze comisionul aplicat brokerilor de la 0,04% la 0,08%.

Ne punem întrebarea cum a cheltuit Comisia banii săi, pentru că ştim că CNVM a avut rezerve mari. Consider că în spatele intenţiei CNVM de a majora comisioanele brokerilor se află o motivaţie politică pentru că nu este tocmai în regulă să creşti taxe şi impozite într-o perioadă de criză.

Dacă informaţiile care circulă despre falimentul CNVM sunt reale şi, mă gândesc că e foarte posibil să fie aşa având în vedere că salariile angajaţilor Comisiei au scăzut cu 25%, înseamnă că au probleme serioase cu execuţia bugetară. Dacă vine o zi în care CNVM nu mai are bani de salarii, vom avea toţi o problemă.

Reporter: Nu ar trebui să ştim cu mai multă certitudine ce se întâmplă acolo?

Dan Paul: După declaraţiile comisarilor privind falimentul CNVM, toată piaţa a pus problema transparenţei Comisiei. Cred, însă, că este o problemă mai complexă. Cei care plătesc taxe şi impozite trebuie să aibă o reprezentare: membrii Comisiei sunt plătiţi integral de noi cei din piaţă - investitori, emitenţi, brokeri - de aici vin veniturile comisiei. Consider că ar trebui să avem şi noi o reprezentare în cadrul CNVM, să vedem cum se cheltuie aceşti bani pentru că va fi periculos să ne trezim într-un moment, în acest an, în mijlocul acestei crize mondiale, că avem un CNVM care nu poate să îşi plătească salariile şi o să spună "ajutor" către noi sau către statul român. Am înţelesc că s-au schimbat calculatoarele, că a fost cumpărat un soft nou de tranzacţionare după ce softul vechi care a costat în jur de un milion de euro nu a funcţionat nicio zi, că s-au schimbat maşinile de mai multe ori...cel puţin aşa citesc din presă. Este în regulă, dar trebuie să vedem cui au fost plătiţi acei bani şi de ce... Este anormal să aflăm acum că există un soft de tranzacţionare care nu a funcţionat niciodată, îmi vine greu să cred.

Reporter: Cine a spus că nu a funcţionat niciodată acel soft de tranzacţionare?

Dan Paul: Am citit în ziare şi au spus diverşi oameni din piaţă. Poate că el a funcţionat de trei ori, sau poate că el funcţionează eronat şi acuma trebuie altul. E nevoie de un audit, să vedem dacă e eficient. Nu noi, ci altcineva din afară, cineva "care să supravegheze pe supraveghetor". Nu există un control real al CNVM-ului în acest moment.

De exemplu, noi am vrea să avem o piaţă de titluri reglementate mai mare decât cea actuală. Din această cauză ne forţăm să reautorizăm Rasdaq-ul ca o piaţă reglementată, pentru că, de exemplu, fondurile de investiţii nu pot investi în altă parte decât în titluri reglementate şi încercăm să lămurim CNVM-ul că nu putem să supravieţuim cu 60 de companii listate la BVB. Investitorii pur şi simplu nu au unde să îşi plaseze banii. Dacă CNVM-ul are 200 şi ceva de angajaţi pentru 60 de societăţi listate, înseamnă că au 3-4 angajaţi pentru fiecare companie listată, situaţie care mi se pare anormală.

Reporter: La cât se ridică rezervele CNVM?

Dan Paul: Ştiu că CNVM-ul avea, la finele anului 2008, rezerve de patru milioane de euro, dar spun asta din ce am citit în presă în aceste zile.

Reporter: Aţi încercat să stabiliţi un dialog cu conducerea CNVM?

Dan Paul: În ultima perioadă, am avut un dialog foarte bun cu conducerea CNVM sau pot să spun, mult mai bun decât înainte, dar acest lucru trebuie să se vadă concret. Şi mă refer aici la acele proiecte ale Bursei care nu au trecut de CNVM: limita de variaţie, conturile globale, cele 271 de societăţi listate pe Rasdaq care ar trebui să promoveze la BVB.

Reporter: Are comunitatea brokerilor un plan de rezervă, dacă falimentul CNVM va avea loc?

Dan Paul: Atragem de acum atenţia autorităţilor să privească situaţia piEţei de capital drept o prioritate în această perioadă a crizei. Uitaţi-vă, de exemplu, ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii. Ce fac instituţiile acolo? Schimbă filozofia reglementatorilor pentru că s-a dovedit, în primul rând, că această criză a fost un eşec al reglementatorilor. Noi vrem ca CNVM să fie reinventat printr-o altă lege, şi văd acum unele mişcări în acest sens din partea Comisiei.

Oricum, un dialog public cu piaţa de capital va trebui să existe din partea parlamentului, a comisiilor de specialitate. Vom propune şi noi aceleaşi lucruri pe care le-am propus şi altă dată, dar vom veni cu un proiect clar scris în care vom propune ca doi-trei reprezentanţi ai pieţei de capital să facă parte din Comisie.

Vrem să existe un control al cheltuielilor Comisiei.

Dacă CNVM-ul nostru va intra în faliment, cred că se va găsi în Europa unul care să supravegheze pentru o perioadă piaţa de capital din România până când se va schimba legea şi va fi înfiinţată altă autoritate similară.

Este important de menţionat că şi Bursa de Valori Bucureşti are atribuţii de monitorizare şi supravegherea a pieţei de capital, ele sunt trecute în Codul Bursei la solicitarea Comisiei.

Mai este o chestiune foarte importantă la care Comisia trebuie să ne dea un răspuns: este vorba despre acea hotărâre a Curţii Supreme de acum trei săptămâni care face CNVM-ul responsabil pentru cazul FNI. Nu ştim încă motivaţia Curţii, dar ştim că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a fost scoasă din proces şi CNVM este responsabilă pentru despăgubirea unei părţi dintre investitori. Dacă această sumă este mare şi CNVM nu are banii necesari, ce se va întâmpla? Dacă acum nu are bani pentru salarii şi cheltuielile zilnice şi strânge cureaua, atunci când vor veni zeci de mii de investitori şi vor cere banii, de unde li se va plăti?

Reporter: Dacă o autoritate de supraveghere din UE ar prelua atribuţiile CNVM-ului autohton, care va fi impactul asupra pieţei?

Dan Paul: Nu cred că mare. Nu trebuie să fie un impact neapărat negativ, poate să fie şi unul pozitiv. Sunt autorităţi în UE care fac asta de mulţi mai mulţi ani decât autoritatea de la noi.

Reporter: Aveţi cunoştinţe despre modul în care a cheltuit CNVM banii pe care îi avea la dispoziţie?

Dan Paul: Am cunoştinţe informale despre aceste lucruri pentru că ele se aud - de exemplu, de câte ori au plecat domniile lor în străinătate şi cât au cheltuit. Nu putem să nu ne întrebăm: care a fost eficienţa acelor deplasări, au fost folositoare pentru piaţa de capital sau comisarii CNVM au fost simpli turişti?

Reporter: Nu Parlamentul este cel care supervizează activităţile Comisiei ?

Dan Paul: Parlamentul acţionează superficial. Probabil că CNVM-ul pune sub nasul Parlamentului un raport de activitate pentru bugetul pe anul în curs, iar parlamentarii din acele comisii unde se supervizează şi numirile comisarilor votează fără o analiză foarte amănunţită.

Reporter: Unii dintre comisarii CNVM au spus că probleme lor de execuţie bugetară au fost cauzate şi de reducerea sau anularea unor comisioane. Dacă CNVM are probleme financiare, înseamnă că la fel au şi brokerii, dar şi Bursa de Valori Bucureşti. Cum o duce Bursa în această perioadă?

Dan Paul: Să le luăm pe rând: Bursa de Valori Bucureşti are un plan de criză, în sensul că monitorizează foarte atent fiecare ban, taie cât de mult posibil costurile.... Am calculat că BVB devine profitabilă în condiţiile unei medii zilnice a tranzacţiilor de cinci milioane de euro. De la începutul anului am înregistrat o medie de 5,5 milioane de euro.

Reporter: Deci, Bursa nu e profitabilă dacă coboară sub 5 milioane de euro şi e profitabilă de la cinci milioane de euro în sus.

Dan Paul: Da, pe partea operaţională. Bursa mai are, însă, depozite valutare consistente care depăşeşc 15 milioane de euro. Banii aceştia, prin lege, îi poate ţine doar în depozite sau investi în titluri de stat.

Reporter: Poate să intre în aceste rezerve în caz de nevoie?

Dan Paul: Da, poate.

Reporter: În ce condiţii?

Dan Paul: În orice condiţii.

Reporter: A fost nevoie, în ultima perioadă, să intraţi în aceste rezerve?

Dan Paul: Nu a fost nevoie pentru că am depăşit media zilnică a tranzacţiilor. În plus, am avut ani buni, Bursa a fost "zgârcită", după cum ştiţi, nu a dat dividende brokerilor decât anul trecut şi asta pentru că a vrut să îi ajute, într-un fel pe acţionarii bursei, într-o perioadă dificilă. Bursa mai are, încă, rezerve considerabile.

Reporter: Credeţi că la sfârşitul anului, Bursa va fi pe profit sau pe pierdere?

Dan Paul: Cred că va fi pe profit, dar nu unul prea mare.

Reporter: Este posibil să dea dividende?

Dan Paul: Chiar dacă va exista profit nu cred că se va pune problema dividendelor, pentru că ele ar fi, oricum, simbolice.

Reporter: Cum vor fi afectate societăţile de brokeraj?

Dan Paul: Acest lucru va afecta societăţile de brokeraj pentru că volumele de tranzacţionare sunt mici mici. Casele de brokeraj suferă, sunt vremuri grele, toată lumea se pregăteşte să facă ceva...

Reporter: Bursa ce se pregăteşte să facă?

Dan Paul: Şi Bursa monitorizează atent fiecare ban...

Reporter: A face ceva se referă la o acţiune...

Dan Paul: Nu, a face ceva înseamnă două lucruri: pe de o parte, să administrezi corect, adică să închizi robinetul acolo unde banii se cheltuie cu prea mare uşurinţă. Bursa nu a cheltuit niciodată peste măsură, însă încearcă să taie costuri cât poate de mult, nu face noi angajări...

Reporter: Au fost tăiate salariile conducerii? Cu cât?

Dan Paul: Nu vă pot spune, dar în unele cazuri şi 50%. Nu s-a umblat încă la salariile administratorilor BVB. Consiliul Bursei are o indemnizaţie simbolică, nu ştiu poate e mare, poate şi acolo trebuie umblat, de 1000 de euro pe lună pentru fiecare membru. Nu există indemnizaţii speciale, aşa cum auzim că ar exista la CNVM. Aici iei 1.000 de euro şi dacă vii la serviciu şi dacă nu vii, şi dacă vii de mai multe ori...

Reporter: Din salariul cui s-a tăiat?

Dan Paul: S-a tăiat la vârf.

Reporter: Spuneţi că nu mai faceţi angajări.......

Dan Paul: Nu mai facem, ca în anii anteriori, campanii de mediatizare a bursei, adică nu mai cheltuim banii cu ceea ce înseamnă publicitate pentru bursă sau promovare pentru bursă, evenimente, campanii de presă unde bugetul a fost undeva în jurul cifrei de 300.000 de euro. Asta este partea de administrare curentă, însă Bursa trebuie să facă ceva, să aducă noi afaceri, şi aici pot să spun că Bursa se uită ce poate să facă ca să crească lichiditatea

De fapt, asta e problema, să crească lichiditatea bursei şi observaţi că a crescut lichiditatea pe derivatele euro/ron, prin aducerea unui market - maker...

Reporter: Totuşi, lichiditatea este încă redusă...

Dan Paul: A crescut, în schimb, lichiditatea pe derivate.

Sunt zile în care observaţi că tranzacţiile cu titluri de stat sunt la fel ca acelea cu acţiuni, ceea ce înainte nu se întâmpla.

S-a estimat că, în această perioadă de criză, oamenii se uită mai mult către instrumentele cu venit fix şi de aceea le-am promovat mai mult.

(va urma)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt de acord ca poate autoritatea pietei ar trebui regandita, dar sa spui aberatii de genul ca in conducerea CNVM sa fie cooptati reprezentantii pietei mi se pare jenant. Cum ar fi ca in CA al BNR sa fie presedintele CEC sau directorul general al ING? S-a auzit de notiunea de conflict de interese?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb