Dan Paul - "Neferal": un abuz al minoritarului?

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 ianuarie 2008

Dan Paul - "Neferal": un abuz al minoritarului?

Ştefan Mărginean, preşedintele "Nefereal" SA ne-a declarat: "Publicul neavizat, care a citit articolele publicate în ziarul Bursa, în care se arată că Dan Paul, Preşedintele Asociaţiei Brokerilor, şi fratele său Cristian Mihai Paul, membru al Comisiei de Admitere la Tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti, sunt supuşi unei investigaţii din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare ar putea avea impresia că există o dispută particulară între fraţii Paul şi SC NEFERAL SA sau ceilalţi acţionari ai SC NEFERAL SA", adăugând: "În schimb, persoanele avizate înţeleg foarte bine că, de fapt, în spatele acestor conflicte se ascunde un fenomen foarte periculos şi dăunător atât economiei româneşti, cât şi eventualilor investitori români sau străini care acţionează sau intenţionează să acţioneze pe piaţa valorilor mobiliare".

Ancheta CNVM urmăreşte să stabilească modalitatea prin care cei doi au intrat în posesia acţiunilor emise de SC "Neferal" SA.

"Într-o perioadă în care România încearcă să atragă capitalul străin pentru dezvoltarea economiei şi în care Bursa de Valori ar trebui să fie un instrument bine pus la punct de natură să dea credibilitatea şi siguranţă pentru investitori, persoane care-şi desfăşoară activitatea în sistemul Bursei de Valori, prin firme de brokeraj pe care le deţin, acţionează concertat şi sistematic împotriva unor agenţi economici importanţi, listaţi la Bursa de Valori, în vederea obţinerii de profituri şi avantaje mai mult sau mai puţin legitime", este de părere domnul Mărginean.

Domnia sa ne-a explicat: "Lucrurile se petrec în felul următor: după ochirea agentului economic, se cumpără prin firma proprie de brokeraj acţiuni, astfel încât cel interesat să aibă posibilitatea să participe la AGEA, după care, fie participă şi votează împotrivă, fie nu participă şi acţionează în justiţie agentul economic în vederea anulării Hotărârilor AGEA , indiferent de subiectul lor.

Este uşor de imaginat că procesele intentate durează ani de zile, până la epuizarea tuturor etapelor procedurale, astfel încât după un anumit timp se ajunge într-o situaţie apropiată cu blocajul, deoarece fiecare din Hotărârile AGEA, care ar trebui să asigure funcţionarea şi dezvoltarea firmei, se află în una din diferitele faze procesuale. Când firma este aproape de blocaj, fie se face o înţelegere cu concurenţa firmei pe care au acţionat-o în instanţă în vederea blocării totale a societăţii, fie se oferă agentului economic, acţionarului majoritar, acţiunile respective, la preţuri mult mai mari decât cele practicate pe piaţa de valori mobiliare. Făcându-se uz de drepturile acţionarilor într-un mod abuziv şi de rea credinţă, se pot obţine câştiguri importante, la limita legii. Cei care acţionează în acest mod mizează pe deficienţele justiţiei din România care generează fie decizii contradictorii şi insuficient fundamentate în diferite faze procedurale, fie prelungirea la nesfârşit a proceselor, neluând în considerare reaua credinţă a iniţiaţilor, precum şi pe imperfecţiunile legislaţiei româneşti în domeniu".

În ceea ce priveşte conflictul dintre fraţii Dan şi Cristian Paul, pe de o parte, şi "Neferal" pe de altă parte, domnul Mărginean consideră că cei doi "sunt exponenţii tipici ai unor astfel de moduri de acţiune asupra unor agenţi economici listaţi la Bursa de Valori".

"Este de notorietate numărul mare de procese pe care aceşti doi fraţi le au sau le-au avut cu multe societăţi importante din România (S.C. PETROM S.A., S.C. MINMETAL S.A., S.C. GRIVIŢA S.A., SIF TRANSILVANIA, S.C. NEPTUN OLIMP SA), toate acţiunile lor în instanţă vizând anularea Hotărârilor Adunărilor Generale ale Acţionarilor", ne-a declarat preşedintele "Neferal", comparând acest mod de operare cu cel al hackerilor pe Internet, provocând pagube importante firmei asupra căreia se acţionează şi acţionarilor săi.

"Reaua credinţă cu care fraţii Paul au acţionat asupra SC NEFERAL SA şi celorlalte firme cu care se află în conflict, rezultă din însuşi faptul că nu există nici o Hotărâre AGEA neatacată în justiţie, indiferent dacă aceste hotărâri vizau perfecţionarea forţei de muncă, constituirea de joint venture care să aducă un plus de activitate şi venituri firmei şi acţionarilor, fie că era vorba de majorare de capital sau alte decizii de natură să contribuie la dezvoltarea şi bunul mers al societăţii", ne-a mai spus Ştefan Mărginean.

Domnia sa este de părere că "sistemul de organizare al Bursei de Valori şi activităţilor conexe ale acesteia este cel puţin ciudat, favorizând modul de acţiune abuziv şi de sorginte mafiotă a celor iniţiaţi şi de rea credinţă": "CNVM, autoritatea care reglementează şi supraveghează piaţa de capital, dar şi însăşi Bursa de Valori, deşi cunoaşte fenomenul prezentat mai sus şi acţiunile cel puţin îndoielnice din punct de vedere moral şi deontologice ale domnului Dan Paul, nu tratează aceste aspecte cu responsabilitatea şi importanţa cuvenită, lăsând să se perpetueze aceste tipuri de practici".

De altfel, domnul Mărginean spune că cei doi fraţi au sprijinul lui Vladimir Cojocaru, de la CNVM, care "ar fi bine să se abţină de la asemenea lucruri, fiind funcţionar public".

Practicile prezentate mai sus atât ca fenomen cât şi în ceea ce-l priveşte direct pe domnul Dan Paul au început să fie din ce în ce mai cunoscute atât în ţară cât şi în străinătate, după părerea domnului Mărginean. "O serie de investitori care aveau intenţia să investească în România, utilizînd Bursa de Valori, şi-au exprimat îngrijorarea legat de posibilitatea ca un acţionar minoritar, cu una sau mai multe acţiuni să le poată crea dificultăţi majore, punându-le investiţia în pericol", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Este mai greu de presupus că marile firme şi concerne din UE, care sunt listate la Bursele din ţările respective, pot avea asemenea probleme la ei acasă, în desfăşurarea activităţii, probleme pe care le au firmele româneşti lăsate să se lupte cu mafia Bursei de Valori".

Reamintim că domnul Dan Paul, la care se referă preşedintele companiei "Neferal" SA în această intervenţie, deţine funcţia de preşedinte al Asociaţiei Brokerilor şi vicepreşedinte al Bursei de Valori Bucureşti.

Piaţa de capital agresează economia reală - susţine preşedintele unei companii cunoscute, "Neferal" SA, domnul Ştefan Mărginean, ilustrîndu-şi afirmaţia cu propriul caz, în care se consideră hărţuit de preşedintele Asociaţiei Brokerilor, domnul Dan Paul.

Urmare a reclamaţiei sale, domnul Dan Paul este supus, în prezent, unei investigaţii declanşate de CNVM.

Din declaraţiile domnului Mărginean nu rezultă că Dan Paul ar fi înşelat, ar fi furat sau ar fi omorît pe cineva.

În schimb, cele povestite de domnul Mărginean sugerează că Dan Paul ar fi de rea-credinţă, ostil companiei în care deţine acţiuni, că o şicanează grav, urmărind să fie răsplătit ca să înceteze.

Acest tip de şantaj este, întotdeauna, greu de dovedit. Dar este posibil şi în decursul istoriei de doisprezece ani ai pieţei de capital organizate l-am mai întîlnit, în practicile unor puternici acţionari minoritari.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Are perfecta dreptate dl. director al Neferal, cei doi indivizi cu apucaturi mafiote ,au in "PORTOFOLIU" numeroase actiuni de acest gen si din pacate nu sunt singurii care recurg la asemenea practici, bazandu-se pe influentele politice de acelai tipcare au o veche traditie in CNVM. A es vedea cazul litigiului intre COCOO SA si SIF3 care impiedica finalizarea majorarii capitalului social de la SIF3, incarcarea actiunilor in portofoliile actionarilor cu toate consecintele ce decurg din acest fapt. Rezolvarea acestor probleme nu cred ca se poate face prin JUSTITIA din Romania, sa fim seriosi, solutia cea mai la indemana creg ca ar consta intr-o initiativa legislativa, dupa ce in prealabil s-ar DENUNTA aceste practici de catre parlamentarii romani la UE.

    Dupa cum este lesne de observat se procedeaza la fel cum au procedat cei dela COCOR (inclusiv sub acoperire de persoane fizice) cu majorarea de capital dela SIF3. Luni la rand m-am tot intrbat ce castig are un actionar important din astfel de sicanari. Se pare ca e vorba de santaj ordinar. Intra-devar DNA se pare ca doarme iar micii actionari sufera. Se aude undeva ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb