Dan Paul: Statului nu-i convine ca Fondul Proprietatea să se listeze

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 noiembrie 2009

Dan Paul: "Fondul Proprietatea va fi mereu Fata Morgana a pieţei de capital autohtone".

Dan Paul: "Fondul Proprietatea va fi mereu Fata Morgana a pieţei de capital autohtone".

Considerat "marea speranţă" a pieţei de capital autohtone, Fondul Proprietatea are puţine şanse să fie listat la Bursa de Valori Bucureşti în perioada următoare pentru că statul ar avea de pierdut dacă FP ar veni la cota Bursei, susţine Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor. Domnul Paul este iniţiatorul mecanismului de tranzacţionare "Romanian-Over-The Counter" (ROTC) unde speră să fie tranzacţionate titlurile FP înainte ca acestea să ajungă pe o piaţă reglementată.

Domnul Dan Paul a spus: "Fondul Proprietatea este o societate total atipică pe care eu nu o văd listată prea curând la Bursă. Ca să facă acest lucru, Fondul ar trebui să se înregistreze la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, însă eu cred că nu va face acest lucru pentru că statul nu va mai putea face conversia titlurilor de proprietate din momentul în care vor începe demersurile pentru listare şi până la finalizarea acesteia. În plus, statului nu îi convine că acţiunile să fie listate pentru că odată ajunse pe Bursă, este probabil ca preţul lor să scadă sub valoarea nominală, ceea ce ar obliga statul să emită mai multe titluri de despăgubire".

În aceste condiţii, domnul Paul este de părere că Fondul nu se va lista în următorii trei-patru ani de zile, mai ales pentru că listarea ar aduce statului o povară financiară în plus, pe lângă cele pe care le are deja în această perioadă de criză.

"Fondul Proprietatea va fi mereu Fata Morgana a pieţei de capital autohtone", a completat Dan Paul, făcând referire la promisiunile autorităţilor, de ani buni de zile, că vor aduce Fondul la Bursă.

Luarea de poziţie a preşedintelui Asociaţiei Brokerilor are loc după ce mai mulţi acţionari ai Fondului s-au arătat împotriva tranzacţionării acţiunilor FP pe ROTC-ul Brokerilor, cu ocazia unei dezbateri organizate săptămâna trecută pe această temă.

CNVM vrea să dea drumul la ETF-uri pe Bursă, la anul

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare lucrează la avizarea fondurilor tranzacţionabile (Exchange Traded Fund - ETF), ce urmează să fie introduse la Bursa de Valori Bucureşti, după modificarea Regulamentului 15 al CNVM care reglementează sectorul fondurilor de investiţii, a declarat ieri, Radu Toia, director în cadrul Comisiei, cu ocazia unui Forum al pieţei de capital autohtone. Reprezentantul Comisiei a spus că Regulamentul 15 urmează să fie finalizat, cel mai probabil, în 2010.

Domnia sa a spus: "ETF face parte din categoria fondurilor diversificate şi conferă expunere pe un coş de mai multe instrumente tranzacţionabile, acţiuni sau indici bursieri. Acest tip de instrument, nu oferă randamente mari, dar are avantajul transparenţei, activul net fiind actualizat o dată la câteva minute, raportat la cotaţiile din piaţă".

ETF-urile urmăresc indicii bursieri sau sectoare de activitate, iar titlurile sunt cumpărate şi vândute pe tot parcursul sesiunii zilnice bursiere.

Reprezentantul Comisiei susţine că, raportat strict la piaţa de capital autohtonă, ETF-urile lansate pe Bursa de Valori Bucureşti ar trebui să fie constituite pe indicii bursieri.

Stere Farmache, preşedintele BVB, a precizat că o bancă din Româ-nia se pregătea să lanseze astfel de instrumente înainte de venirea crizei, dar a renunţat, considerând că nu este momentul potrivit.

Aviva Investors SAI vrea să lanseze un fond imobiliar

Societatea de administrare a investiţiilor "Aviva Investors" pregăteşte un fond imobiliar pentru investitori calificaţi, a anunţat, ieri, Eugen Voicu, preşedintele Aviva Investors.

"Fondul va avea maxim 100 de investitori, valoarea unei unităţi de fond fiind de 2 milioane de lei", a mai spus, ieri, domnul Voicu, adăugând: "Poate un nou Regulament 15 ne va putea ajuta să listăm acest fond la un moment dat în viitor la Bursa de Valori Bucureşti".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. aplicare legii 247 e blocata complet de stat . comisia centrala nu mai da in lucru dosare de prin vara . singura cale ramasa la dispozitia expropriatilor este actionarea statului in judecata pentru a-l obliga la a face si la plata de daune , lupta cu instantele romane cu runda finala la strasbourg .

    asociatiile fostilor proprietari cer guvernului transferul mai rapid al actiunilor de la Min. Finantelor cattre fostii proprietari si totodata cer in mod imperativ listarea fondului in 2010 ori modificarea formei de despagubire prin obligatiuni de stat. Altfel vor ingropa statul in procese la CEDO, pe care le vor cistiga toti automat. (sunt inca 100 de mii de dosare nesolutionate) analiza acestor consecinte o vom posta pe restitutio.ro, portalul fostilor proprietari

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb