DAN POPOVICI, DIRECTOR GENERAL OTP ASSET MANAGEMENT: "Este de aşteptat ca anul 2018 să fie dificil pentru investitori"

A consemnat ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 ianuarie 2018

"Este de aşteptat ca anul 2018 să fie dificil pentru investitori"

"Investitorii au început să migreze către fondurile de obligaţiuni în valută, pe final de 2017"

Nivelul redus al dobânzilor şi randamentele bune aduse de fondurile ce au componentă de acţiuni au determinat, în anul recent încheiat, scăderea preferinţei investitorilor pentru fondurile de obligaţiuni, apreciază Dan Popovici, director general OTP Asset Management.

Totodată, în ultima perioadă a anului 2017, a apărut, în rândul investitorilor, o tendinţă de a ieşi din fondurile de obligaţiuni în lei şi migrarea lor către cele în valută, dată de temerile acestora privind economisirea în moneda naţională, mai punctează domnul Popovici, într-un interviu acordat ziarului "BURSA".

Reporter: Care vor fi, în opinia dumneavoastră, tendinţele industriei fondurilor de investiţii în 2018?

Dan Popovici: Având în vedere evoluţiile preconizate pentru anul 2018, în ceea ce priveşte inflaţia, creşterea dobânzilor la lei şi evoluţia cursului de schimb, dar şi dacă ne uităm în afara României, la pieţele internaţionale, este de aşteptat ca anul 2018 să fie dificil pentru investitori.

Cu toate acestea, în condiţiile în care atât la nivelul României cât şi la nivel global ne aşteptăm la creştere economică, credem că putem identifica soluţii pentru obţinerea de performanţă pe pieţele financiare.

În acest context, pe parcursul anului 2018, OTP Asset Management România va avea aceeaşi abordare prudentă în administrarea portofoliilor de acţiuni şi obligaţiuni, punând accent pe optimizarea raportului risc/randament. Suntem convinşi că fondurile noastre de investiţii vor performa, iar pe un orizont de timp rezonabil vor aduce randamente net superioare altor forme de economisire clasice.

Reporter: România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte industria fondurilor de investiţii, atât din punctul de vedere al valorii activelor administate, cât şi a ponderii în PIB sau a numărului de investitori raportat la populaţie. Cum credeţi că poate fi schimbată această situaţie?

Dan Popovici: Credem că industria de asset management din România trece, în prezent, printr-o fază de maturizare. De asemenea, considerăm că procesul de diversificare început în 2017 va continua şi că odată cu sporirea nivelului de educaţie financiară a românilor, fondurile de investiţii vor deveni una din principalele modalităţi de economisire pe termen lung, la noi în ţară. Creşterea nivelului de educaţie financiară este un proces care va dura, necesitând implicare atât din partea noastră în calitate de administratori de fonduri, cât şi din partea celorlalte entităţi implicate în piaţa financiară din România.

Reporter: Cum a fost anul 2017 pentru piaţa locală a fondurilor de investiţii în general şi pentru cele administrate de OTP Asset Management în special?

Dan Popovici: Anul 2017 a fost foarte interesant, în special prin evoluţia interesului investitorilor în fonduri de investiţii. Cel puţin în cazul nostru s-a observat, pe parcursul anului, o tendinţă importantă: scăderea interesului pentru fondurile de obligaţiuni în lei şi creşterea orientării pentru cele având componentă de acţiuni. Acest fapt poate fi explicat de dorinţa investitorilor de a beneficia cât mai mult de randamentele bune aduse de fondurile ce au componentă de actiuni, în contextul unor dobânzi scăzute de la începutul acestui an (n.r. a anului trecut).

Mai mult decât atât, în ultimele luni s-a observat o tendinţă de ieşire a investitorilor din fondurile de obligaţiuni în lei şi migrarea lor către cele în valută. Această mişcare poate fi explicată prin temerile investitorilor de retail din România faţă de economisirea în moneda naţională, în contextul deprecierii leului şi a creşterii dobânzilor pe piaţa interbancară.

Cu toate acestea, chiar dacă fondurile administrate de OTP Asset Management România care investesc doar în acţiuni au înregistrat randamente impresionante, de 26,89% în cazul OTP Expert şi 19,59% în cazul OTP AvantisRO (performanţă obţinută de la începutul anului 2017, până la data de 15 decembrie 2017), interesul investitorilor s-a orientat, cu precădere, către fondul diversificat flexibil OTP Global Mix (cu un randament de 7,93% pentru aceeaşi perioadă) şi fondul de absolute return OTP Premium Return (al cărui randament de la începutul anului a fost de 5,93%).

În concluzie, anul 2017 a fost bun în ansamblu, procesul de diversificare pe diferite clase de active şi în diferite monede fiind de bun augur.

Reporter: Care au fost evenimentele cu impact asupra fondurilor administrate de OTP Asset Management în 2017?

Dan Popovici: Zgomotul politic din România, care s-a auzit pe parcursul întregului an 2017, nu a avut un impact major asupra fondurilor de investiţii administrate de OTP Asset Management România, în condiţiile în care expunerile fondurilor noastre de investiţii, indiferent de moneda în care sunt denominate, au fost puternic diversificate din punct de vedere geografic, sectorial şi valutar. În aceste circumstanţe, volatilitatea fondurilor gestionate de către noi s-a situat la niveluri relativ reduse, în condiţiile obţinerii de randamente crescute.

Reporter: Ce politică investiţională a avut în vedere în 2017 societatea dumneavoastră pentru fondurile pe care le gestionează?

Dan Popovici: OTP Asset Management România, pe întregul parcurs al anului 2017, şi-a continuat strategia de investiţii aleasă în ultimii ani. Astfel, nu ne-am concentrat doar pe randamentul fondurilor administrate, ci ne-am orientat pe maximizarea raportului dintre riscul asumat şi randamentul aşteptat.

În aceste condiţii, administratorii de portofoliu au urmărit să reducă cât mai mult posibil riscurile asumate, au redus volatilitatea fondurilor gestionate, încercând să obţină o diversificare cât mai mare a portofoliilor.

Politica de investiţii prudenţială pe care am practicat-o şi-a arătat roadele pe parcursul anului 2017, mai ales în ceea ce priveşte evoluţia portofoliilor de obligaţiuni denominate în lei.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Anul 2018 e un an dificil pentru investitorii pe bursa intai datorita declaratiei 600!

    Se pare ca investitorii cu un castig pe bursa in 2017 de minim 22800 lei vor achita 8000 de lei taxe catre stat! 

    Adica daca sunt si salariati vor primi 2 pensii?  

    Una de la salarii si una de la investitii?

    Sau vor beneficia de tratamente medicale superioare fata de cele ce se vor acorda salariatilor neinvestitori? 

    1. Acelas lucru ma m intrebat si eu: oare de ce trbuie sa platim mereu ceva in plus cand niciodata nu primim nici macar un mic ajutor??? De ce acele persoane care se implica in actiuni investitionale platesc inca ceva in plus pe zi ce trece iar cei care doar stau si cer sunt super ajutati desi sunt buni de munca!!! Halal socoteala!!! Se distruge tot ce poate da plus valoare acestei tari.... Cunosc f multe persoane, apte de munca, care stau in cea mai mare parte a zilelor cu nasul " mov" si primesc ajutor de la statul roman care ne ia noua celor care incercam sa intreprindem ceva . Probabil vom renunta tot mai multi si vom ajunge sa cerem si noi ajutor statului, sa va vedem atunci , tovarasi conducatori , cum o sa rezolvati problema!!!!????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb