DAN POPOVICI, OTP ASSET MANAGEMENT: "Schimbarea drastică a Pilonului II va avea efecte nocive asupra BVB"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 aprilie 2019

"Schimbarea drastică a Pilonului II va avea efecte nocive asupra BVB"

"Ne putem lua adio de la statutul de piaţă emergentă dacă disputa cu Guvernul nu se rezolvă pozitiv pentru Pilonul II", este de părere Dan Popovici

O schimbare radicală a formei actuale de funcţionare a fondurilor de pensii private Pilon II va avea efecte nocive pe termen scurt şi mediu pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a declarat ieri Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management, în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnia sa a notat: "Cel mai mare semn de întrebare pentru BVB este legat de Pilonul II de pensii, dar cred că la finalul lunii mai vom afla mai multe. Consider că putem să ne luăm adio de la statutul de piaţă emergentă, pentru o lungă perioadă de timp, dacă nu se rezolvă în mod pozitiv (n.r. disputa între Guvern şi administratorii fondurilor de pensii obligatorii private) pentru Pilonul II. În continuare sperăm să se rezolve pentru că aceste fonduri sunt actori extrem de importanţi pentru piaţa financiară din România".

Fondurile de pensii Pilon II reprezintă cel mai mare investitor instituţional de la Bursa de Valori Bucureşti, cu deţineri de acţiuni listate în valoare cumulată de 8,75 miliarde de lei, la finalul lunii februarie a acestui an, echivalentul unei cote de 17,6% din cele 49,88 miliarde de lei, cât administrează cele şapte fonduri de pensii private obligatorii.

De asemenea, OTP Asset Management se aşteaptă ca, în viitor, încrederea în piaţa noastră de capital a investitorilor străini să fie puternic afectată de noile măsuri luate de Executiv, se arată într-un raport recent al OTP, în care se mai menţionează: "Cu toate că legislaţia privind opţionalitatea trans-ferului către Pilonul I a apărut, nu ne aşteptăm ca aceasta să ducă la o scădere semnificativă a fluxurilor de bani către piaţa românească de capital".

Prin OUG 114/2018 comisionul aplicat contribuţiilor lunare a fost scăzut la 1% (de la 2,5%) şi s-a cerut fondurilor creşterea capitalului cu aproximativ 800 milioane de euro, măsuri care, potrivit asociaţiei care reprezintă cele şapte fonduri, va face nesustenabilă activitatea acestor entităţi.

Termenul până la care fondurile de pensii private obligatorii Pilon II trebuie să-şi majoreze capitalul social a fost prelungit în luna martie până la 31 decembrie, astfel încât Guvernul să poată discuta cu administratorii fondurilor despre proiectele publice în care aceştia pot investi, potrivit minis-trului finanţelor Eugen Teodorovici. Investiţiile în parteneriatele public-private ar putea să le aducă o reducere a cerinţelor de capitalizare, conform ministrului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. TOVARASUL MISA A AVUT DREPTATE , IN 2017 , CAND , CU ZAMBETUL LUI FRUMOS , DE ADONIS , I-A DAT IN GAT PE GUVERNANTI , LA INTREBARILE REPORTERILOR ; DA PILONUL 2 DE PENSII CAPITALIST , TREBUIE SA DISPARA , INTR-UN FEL S-AU ALTUL ; ROMANII TREBUIE , MAI INTAI INDEMNATI , MAI APOI SILITI , SA FACA BINE SA TREACA LA PILONUL 1 COMUNIST , CARE E DE FAPT , 1 SIMPLU CONT CURENT , DIN CARE SE DISTRIBUIE SALARII SI PENSII , SI CE MAI TREBUIE PENTRU BUGETUL DE STAT !!! PARTENERIAT ''''' PUBLIC-- PRIVAT ??? ''''' ACOLO SE CER SPAGI , DE 25-30 % DIN VALOAREA ORICARUI CONTRACT , CE SE PRESUPUNE , CA VA FI REALIZAT , ALTFEL NU SE MISCA NIMIC !!! PE PUTIN 25-- 30 % !!!

    1. nebunule, iti e blocata tasta de caps lock. fix it

    Legea cu pilonul 2 este din start incorecta. Adica cum ? In caz de faliment al companiilor care gestioneaza pilonul 2 garant este statul roman adica tot cei platitori de taxe? Aici este excrocheria. Comisioanele sunt nesimtite in raport cu activitatea acestor firme, samd.. Responsabilitate exista in acest segment? Ma indoiesc.

    Obligativitatea sa participi la acest fond este discutabila chiar revoltatoare, apropo care este media veniturilor angajatilor in aceste firme, ca sa stim si noi? Restul sunt interese ale celor putini, alesii. 

    1. In primul rand,daca ASF-ul ( unde sa nu uitam ca exista numiri politice din partea statului ) isi face treaba,sansa ca o companie care gestioneaza pilonul 2 de pensii sa falimenteze ,este foarte-foarte mica.In legatura cu comisioanele de gestiune -sunt perfect de acord.Cred ca 1% este mai mult decat suficient.Responsabilitate -este-si inca mare.Ai raportari si cei care contribuie se asteapta la rezultate...Obligativitatea de a perticipa la un astfel de fond de pensii administrat privat este mai mult decat salutara-din perspectiva faptului ca pilonul 1 de pensii va ajunge sa nu mai faca fata cheltuielilor.Speranta de viata creste-vor fi tot mai multi pensionari-beneficiari si tot mai putini copii-tineri care,prin munca lor,sa contribuie la sistemul de pensii...Este o problema grava de viitor cu care se confrunta toate natiunile dezvoltate.Media veniturilor angajatilor la aceste companii private cred ca trebuie sa ne intereseze mai putin....Eu mai degraba m-as uita la unele salarii nesimtite platite de stat-un exemplu ? Salariile la ASF.Unde angajati (ca prin toate zonele cu salarii platite de stat) sunt rude ale politicienilor.....sau apropiati ai acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb