DAN POPOVICI, OTP: Emitenţii de obligaţiuni din regiune, mult mai sănătoşi decât cei vest-europeni

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 octombrie 2011

Emitenţii de obligaţiuni din regiunea noastră sunt mult mai sănătoşi decât cei vest-europeni, este de părere Dan Popovici, directorul de investiţii OTP Asset Management. Fondurile de obligaţiuni administrate de OTP au expunere pe Ungaria, Austria, Croaţia, Polonia şi Rusia.

Trei sferturi din activele OTP Euro Bond (n.r. fond deschis denominat în euro) sunt, însă, în titluri româneşti.

"În cazul unui default al Greciei, bondurile României emise în lei nu vor fi afectate în niciun fel", a spus Dan Popovici, ieri, în cadrul unei conferinţe.

Domnia sa se aşteaptă ca, până la finalul anului sau în primul trimestru al anului viitor, BNR să reducă dobânda de politică monetară, la presiunea mediului de afaceri.

Astfel, plasamentele în titluri pot să aducă investitorilor randamente bune pe termen mediu-lung, consideră reprezentanţii OTP Bank.

Aceştia s-au concentrat, în ultima perioadă, pe piaţa titlurilor cu venit fix.

În septembrie, OTP Bank s-a clasat pe prima poziţie în topul intermediarilor de obligaţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (n.r. locul trei în primele nouă luni), în timp ce în luna iunie, fondul de investiţii diversificat OTP BalasisRO a fost transformat, de către OTP Asset Management, într-un fond de obligaţiuni (n.r. OTP Obligaţiuni).

Luna trecută, OTP Bank a intermediat la bursă schimburi cu obligaţiuni de 60 de milioane de lei, suma pe întreg anul fiind de 93,7 milioane lei.

Silviu Enache: "Avem discuţii pentru intermedierea unor emisiuni de obligaţiuni"

Silviu Enache, director Pieţe de Capital OTP Bank, explică implicarea pe piaţa obligaţiunilor prin interesul investitorilor, care caută alternative, având în vedere volatilitatea din piaţa acţiunilor.

"În această perioadă, este absolut necesar să gândeşti pe termen lung, altfel există tentativa să te expui prea mult la risc", a declarat domnia sa.

În acest an, valoarea medie zilnică a schimburilor cu obligaţiuni, la BVB, a scăzut la 1,9 milioane lei, faţă de 10,08 milioane lei, în 2010, şi 5 milioane lei, în 2009. Anul acesta au fost listate cinci noi emisiuni, faţă de şapte, anul trecut, şi 16, în 2009.

"Din păcate, interesul autorităţilor publice locale pentru finanţarea prin obligaţiuni a scăzut semnificativ în ultimii doi ani, la aproximativ 60% din valoarea emisiunilor nou înregistrate în 2009 (anul cu cea mai mare valoare a listărilor). Totuşi, anul 2009 a fost un an atipic, deoarece în acest an au fost listate o serie de emisiuni, ca urmare a intrării în etapele finale a unor proiecte de tip bridge-loan", arată reprezentanţii OTP Bank.

Silviu Enache a mai precizat că banca este în discuţii cu potenţiali emitenţi care ar dori să se finanţeze prin obligaţiuni.

Potrivit domniei sale, în cazul unei emisiuni de titluri cu venit fix, termenul de accesare a finanţării este mai mare decât în cazul unui credit bancar.

"La companii, o emisiune de titluri poate dura maxim şase luni, iar în cazul unei municipalităţi se mai adaugă aproximativ o lună necesară avizului din partea Comisiei de aprobare a împrumuturilor din Ministerul Finanţelor", a spus directorul Pieţe de Capital al OTP Bank.

De asemenea, există riscul ca emisiunea de titluri să nu fie subscrisă, astfel că structura emisiunii este foarte importantă.

În opinia domnului Enache, maturitatea ar trebui să fie relativ scăzută - cinci-zece ani, dobânda ar trebui să fie fixă, iar valoarea totală ar trebui să fie de minim 3 milioane de euro.

Atunci când decide să achiziţioneze titluri emise de municipalităţi, un investitor ar trebui să ia în calcul gradul de îndatorare al municipalităţii, litigiile majore în care este implicată, randamentul, precum şi calendarul emisiunii, a spus Silviu Enache

OTP Asset Management mizează pe o creştere de 30-40% a activelor

OTP Asset Management mizează pe o creştere de 30-40% a activelor, în 2012, de la 208 milioane lei, în prezent.

Potrivit reprezentanţilor administratorului de fond, în perioada următoare produsele noi vor fi în aceeaşi zonă (n.r. concentrate pe instrumentele cu venit fix), în diverse forme.

Ponderea instrumentelor cu venit fix în portofoliul fondurilor de investiţii a urcat la peste 60%, în acest an, de la aproximativ 35% în 2008, timp în care activele totale au ajuns la 7 miliarde lei, de la 0,9 miliarde lei, în 2008.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb