Reporter: Care a fost cea mai grea provocare de business în 2018?
Dan Stăncescu: Atunci când esti lider pe o piaţă concurenţială, pentru a-ţi menţine poziţia şi pentru a-ţi asigura ritmul satisfăcător de creştere, fiecare zi de business este o provocare. Greu de spus care a fost cea mai mare incertitudine din economia naţională şi/sau economia globală care a caracterizat anul curent: puseul inflaţionist şi jocul ratelor dobânzii de referinţă (cu impact pentru piaţa noastră, cea a materialelor de construcţii), întârzierile în demararea activităţilor de termoreabilitare a blocurilor de locuinţe construite înainte de 1989, menţinerea resurselor umane din companie şi atragerea altor salariaţi, fără de care creşterea nu este posibilă.
Reporter: Care a fost cea mai bună lună în afaceri pentru compania pe care o conduceţi?
Dan Stăncescu: Activitatea noastră are un pronunţat grad de sezonalitate, astfel că în valori absolute, luna august, dar în valori relative, surprinzător, lunile ianuarie si februarie, comparativ cu anii precedenţi, au fost luni foarte bune. La polul opus, atipic pentru anii trecuţi, anul acesta luna martie a fost o lună extrem de grea.
Reporter: Cât de previzibil a fost cadrul legislativ din ţara noastră în ultimele 12 luni?
Dan Stăncescu: Predictibilitate cadrului legislativ în România rămane în continuare un vis pentru mediul de afaceri. Ca şi stabilitatea, ca şi transparenţa. Încă avem Ordonanţe de Guvern emise în 2017 cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri care nu au devenit legi, am avut numeroase modificări în fiscalitate ...
Reporter: Ce ar trebuie să schimbe legislativul pentru a facilita dezvoltarea afacerilor?
Dan Stăncescu: În primul rând, să asigure implementarea clasicelor coordonate ale unui mediu de afaceri atractiv - stabilitate şi predictibilitate. În al doilea rând, să nu adopete legi cu impact economic major fără să consulte mediul de afaceri şi populaţia activă, să susţină antreprenoriatul şi IMM-urile, să debirocratizeze structurile şi instituţiile publice, să faciliteze accesul pe piaţa de capital, să ia măsuri imediate şi cu efecte pe termen scurt pentru stoparea deficitului actual de forţă de muncă, să conceapă şi implementeze programe educaţionale care să conducă la o stopare a exodului românilor şi să preîntâmpine o criză şi mai mare pe piaţa muncii.
Reporter: Cât de gravă este situaţia pe piaţa muncii?
Dan Stăncescu: Pe piaţa construcţiilor, situaţia este mai gravă decât oricând. Şi se agravează cu fiecare zi care trece. Sunt nenumăraţi antreprenori generali şi constructori care aleg să nu participe la diverse proceduri de atribuire a contractelor din cauza lipsei forţei calificate de muncă. Sunt români plecaţi în străinatate de mulţi ani care ajung să se întoarcă să lucreze în România, dar ca salariaţi ai unor firme europene care au câştigat proiecte de construcţii în ţară. Sunt constructori români care recurg la "importul" de muncitori din alte ţări, cu toate neajunsurile care derivă din impunerea salariului mediu pe economie, bariere lingvistice, birocraţie, etc.
Reporter: Bănicle sunt un bun partener pentru finanţarea afacerilor companiei dumneavoastră?
Dan Stăncescu: Am apreciat şi tratat cu tot profesionalismul şi onestitatea relaţia cu băncile noastre şi le-am privit întotdeauna ca pe un bun partener. Considerăm că băncile joacă un rol extrem de important în stimularea dezvoltării oricărei afaceri şi suntem adepţii ideii că, prin finanţarea investiţiilor şi a consumului (evident cu limitările de rigoare), o bancă contribuie la promovarea avansului fiecărui actor economic, rezultatul agregat fiind creşterea economiei naţionale. Multă vreme în România, rolul băncilor a fost asimilat cu creditul în sine. O bancă are un rol mult mai complex şi mai ales în momentul în care există o decuplare a ciclului creditului de ciclul economic al unei afaceri.
Reporter: Aveţi un mesaj pentru mediului de afaceri în general, pentru parteneri sau autorităţi?
Dan Stăncescu: Suntem cel mai mare producător din zonă. Vrem să ajutăm antreprenorii. Suntem aici! Autoriţăţile trebuie să înţeleagă că tot mediul de afaceri din ţara noastră are nevoie de un mediu legislativ previzibil şi stabil pentru a ne putea dezvolta mai departe şi pentru a putea deveni o companie cunoscută în toată Europa.
Reporter: Vă mulţumesc!