DAN SUCIU, BNR: "Suntem în cea mai sensibilă situaţie posibilă din Europa, în privinţa deficitelor"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 septembrie 2020

Dan Suciu

Dan Suciu

România este în cea mai sensibilă situaţie posibilă din Europa în privinţa deficitelor, a declarat vineri Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, într-o intervenţie telefonică la Digi24. Acesta a catalogat propunerile de majorare de cheltuieli din Parlament drept "absolut hazardate" având în vedere că România rămâne cu un deficit semnificativ şi dacă elimină impactul bugetar al ajutoarelor acordate de guvern pe fondul crizei Covid. Potrivit lui purtătorului de cuvânt al BNR, cheltuielile suplimentare ce vor intra săptămâna asta la vot în Parlament "nu pot fi acoperite", acest lucru fiind o certitudine.

Suciu a afirmat: "Pe lângă alte ţări, vorbesc de deficite de 10-11% care se referă punctual pentru anul în curs (...), noi am plecat cu un deficit de 4,5% (din PIB) care presupune că există deja pe fond un deficit structural la care s-a adăugat deficitul rezultat din ajutoarele financiare pe care guvernul le-a acordat. Dar odată eliminate acele ajutoare, în continuare suntem într-un deficit semnificativ. Dacă la acesta mai adăugăm şi propunerile absolut hazardate care s-au făcut în Parlament în ultima perioadă suntem în cea mai sensibilă situaţie posibilă din Europa, în perspectiva deficitelor".

Deficitul bugetar reprezintă cheltuielile statului care nu pot fi acoperite de venituri şi trebuie astfel împrumutate. Fără majorările din Parlament şi doar cu o creştere a pensiilor de 14% - negociată de guvern cu agenţiile de rating - din luna septembrie guvernul trebuie să împrumute pentru întreg 2020 suma de circa 140 de miliarde de lei (91 de miliarde deficitul bugetar + 49 de miliarde plata dobânzilor şi împrumuturilor care ajung la scadenţă).

Întrebat dacă bugetul poate suporta majorările propuse de Parlament, oficialul BNR a declarat: "Nu, evident nu. E o propunere electorală, să spunem... Niciun guvern, indiferent ce guvern va rezulta din alegeri, nu va (putea) face aceste (cheltuieli). Suntem în faţa unei certitudini aici, indiferent ce se spune acum. De vreme ce nu se restructurează semnificativ (sectorul public), şi aceste restructurări nu se pot face de azi pe mâine, la nivel bugetar aceste cheltuieli suplimentare nu pot fi acoperite. Asta este o certitudine".

"Dacă observăm că în acest moment 90% din veniturile publice sunt utilizate pe cheltuieli cu salarii (la bugetari - n.r.) şi pensii ne dăm seama că situaţia este foarte strânsă", a mai spus Suciu, completând că este evident că orice guvern va veni va trebui să găsească o altă abordare din perspectiva politicii fiscal-bugetare şi nu doar să majoreze taxe.

"Ele (taxe mai mari - n.r.) ar fi de evitat pentru că într-o situaţie de criză economică să aduci taxe suplimentare e o acţiune cu efecte nefaste asupra economiei şi care prelungeşte defapt criza", a conchis Suciu.

Săptămâna aceasta ar urma să intre la vot în plenul Parlamentului cel puţin majorarea pensiilor cu 40%, reintrodusă de PSD în lege săptămâna trecută în comisiile reunite de buget-finanţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb