DAN VÎLCEANU: ''Nu am informaţii de la Comisia Europeană în ceea ce priveşte prelungirea cadrului temporar pentru ajutorul de stat''

G.U.
Politică / 6 aprilie 2022

Sursă foto: Dan Vîlceanu/Facebook

Sursă foto: Dan Vîlceanu/Facebook

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a anunţat astăzi că nu are informaţii de la Comisia Europeană în ceea ce priveşte prelungirea termenului de valabilitate a cadrului temporar pentru ajutorul de stat după data de 30 iunie 2022, ceea ce oferă o incertitudine în privinţa aplicării măsurii 4.1.1. privind granturile de investiţii de până la un milion de euro ce urmează să fie acordate IMM-urilor, conform Agerpres.

"Pentru măsura 4.1.1 termenul de valabilitate al cadrului temporar pentru ajutorul de stat este 30 iunie. Recunosc că din acest punct de vedere suntem uşor întârziaţi, eram întârziaţi şi dacă lansam apelul aşa cum planificasem iniţial, dar aveam speranţe, cel puţin în orizontul de timp pe care ni-l făcusem noi, că putem să finalizăm acel apel pentru 4.1.1. pe schema de ajutor de stat şi pe ghidul pe care îl publicasem înainte de această modificare. După acea discuţie de la sediul Guvernului, eu am informat că este nevoie de o modificare a schemei de ajutor de stat, dar decizia a fost să mergem înainte şi să schimbam criteriile. Ne-am adresat Consiliului Concurenţei pentru a modifica schema de ajutor de stat. Aşteptăm să vedem care este data la care ne va răspunde şi Comisia Europeană. Dacă nu se va modifica şi nu se va prelungi cadrul temporar privind ajutoarele de stat mă tem că acea măsura 4.1.1, nu mai poate fi (aplicată n.r.). Aceasta se mai poate aplica într-o singură modalitate: să o scoţi din cadrul de reglementare al ajutorului de stat, adică să vii pe minimis şi proiectele să nu fie mai mari de 200.000 de euro", a explicat, într-o conferinţă de presă de bilanţ, Dan Vîlceanu.

El a transmis că în prezent nu are informaţii de la Comisia Europeană în legătură cu prelungirea termenului de 30 iunie.

"La momentul care discutăm nu am informaţii de la Comisia Europeană nici că s-ar prelungi cadrul temporar nici că nu s-ar prelungi. Dacă se va prelungi cadrul temporar, cu siguranţă vom putea merge înainte cu măsura 4.1.1. aşa cum a fost publicat ghidul în noua variantă cu productivitatea ca fiind primul criteriu pentru proiectele cu punctaj egal. Dacă nu se va prelungi cadrul temporar, atunci rămân două variante: ori renunţi la schema de ajutor de stat şi vii pe minimis, adică proiecte de maximum 200.000 de euro ori aloci suma respectivă, care e din REACT - EU, către alte activităţi cum ar fi tablete pentru elevi. (...) Îmi pare rău că s-a întâmplat asta, ştiţi bine că nu am fost de acord cu aceasta amânare a apelului pe care deja îl anunţasem", a adăugat ministrul.

În data de 18 februarie, MIPE estima că va lansa apelul pe măsura privind granturile de investiţii pentru IMM-uri în data de 21 martie, perioada de depunere a dosarelor urmând să fie închisă în 25 martie.

MIPE a publicat atunci versiunea consolidată a ghidului aferent acţiunii 4.1.1 "Investiţii în activităţi productive", finanţată prin intermediul Programului Operaţional Competitivitate, după analiza recomandărilor primite în perioada de consultare publică a documentului.

În data de 17 martie, premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri, fiind analizate criteriile de selectare a firmelor care să beneficieze de viitoarele granturi de investiţii.

Ulterior, la propunerea mediului de afaceri, Guvernul a anunţat că va modifica criteriile de departajare în caz de punctaj egal pentru apelul competitiv privind granturile de investiţii de până la un milion de euro (Măsura 4.1.1.), ce urmează să fie acordate IMM-urilor şi amânarea termenului de lansare până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schemă.

Pe 23 martie, noul ghid privind granturile de investiţii - măsura 4.1.1 - a fost publicat în dezbatere publică de MIPE, pentru o perioadă de 10 zile.

Potrivit MIPE, proiectul se adresează microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi întreprinderilor mijlocii, iar ajutorul de stat se acordă pentru granturi pentru investiţii în activităţi productive. Tipurile de activităţi eligibile sunt dotarea cu active corporale şi necorporale şi modernizarea spaţiilor de producţie/servicii - maximum 50% din valoarea proiectului.

Bugetul alocat este echivalentul în lei al sumei de 358,385 milioane de euro, din care 300 milioane de euro REACT - EU FEDR prin POC 2014-2020 şi 58,385 milioane de euro fonduri de la bugetul de stat, cu posibilitatea utilizării mecanismului de supracontractare în condiţiile legii. Cursul euro utilizat este cel din luna octombrie 2021.

Valoarea minimă a ajutorului (finanţării publice nerambursabile) este echivalentul în lei al sumei de 50.000 euro iar valoarea maximă a ajutorului (finanţării publice nerambursabile) este echivalentul în lei al sumei de 1.000.000 euro, dar nu mai mult de 5 ori cifra de afaceri pe anul 2019.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Banii ăștia trebuiau dați direct, fara nici un fel de întârziere și birocrație.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb