Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, ieri, după ce Guvernul a decis modificarea OUG 114/2018, că noul indice de referinţă pentru creditele acordate în monedă naţională nu garantează că vor scădea ratele la bancă.
"Noul indice nu garantează românilor că vor scădea ratele la bancă. Eu îi invit pe români şi să decidă ei în cine au încredere, în Dragnea, Vâlcov, Teodorovici, care spun că vor scădea ratele la bancă sau să se uite la cifrele de pe piaţa interbancară, care arată că într-o lună pot scădea, într-o lună pot creşte, depinde foarte mult de cine şi cum guvernează această ţară. Românii trebuie să înţeleagă că aceste evoluţii din zona interbancară nu sunt evoluţii lipsite de orice influenţă (...). Ele au cauze şi produc efecte, cauzele sunt cum este guvernată ţara, iar efectele se văd în creşterea costului, a riscurilor şi implicit a costurilor bancare. (...) Propaganda PSD-ALDE încearcă să găsească un ţap ispăşitor în zona bancară pentru faptul că au crescut ratele românilor la bancă şi vor să facă vinovat pentru acest lucru sectorul bancar", a spus Dancă, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.
Potrivit acestuia, este vorba despre o nouă "iluzie vândută românilor".
"Vorbim despre un nou indice de raportare a dobânzilor bancare care să fie luat în calcul la calculul ratelor bancare, care se va dovedi şi de această dată o iluzie (...). Într-o economie instabilă, aşa cum este cea provocată de guvernarea PSD-ALDE, este un risc major de volatilitate a dobânzilor pe piaţa interbancară, iar această volatilitate se va răsfrânge în ratele românilor la bancă", a declarat Dancă.
El a menţionat, referindu-se la introducerea indicelui de referinţă ROBOR, că a existat o directivă europeană privind protecţia consumatorilor şi din analiză a rezultat că acest indice este cel mai stabil şi predictibil, tocmai pentru a oferi o perspectivă cetăţenilor în ceea ce priveşte costul creditelor bancare.
"Dacă este să analizăm ce se întâmplă cu ratele românilor la bancă de când guvernarea PSD-ALDE a început să legifereze şi să administreze ţara, adică din ianuarie 2017 până în prezent, o să vedem o creştere a ratelor bancare de peste 30%", a afirmat Dancă.
În opinia sa, modificarea de către Guvern a OUG 114 arată "recunoaşterea propriei prostii".
"Şi-au dat seama că prin OUG 114 ei taxau băncile, inclusiv pentru titlurile de stat. Aceasta a fost miza, de fapt, care i-a determinat cel mai mult să schimbe OUG 114, pentru că băncile nu mai aveau niciun interes să împrumute statul, în condiţiile în care erau taxate pentru această activitate. Astăzi, au fost exceptate titlurile de stat de la această suprataxare", a spus Dancă.
Potrivit acestuia, în sectorul bancar sunt lucruri care trebuie reglate.
"Da, există, de exemplu, o diferenţă deranjantă între nivelul dobânzilor la depozite şi nivelul dobânzilor la credite. PNL susţine reducerea acestei diferenţe, însă această reducere se poate face prin creşterea intermedierii financiare, adică băncile să aibă mai multe credite şi să îşi câştige banii din volum (...), o creştere a volumului ar duce implicit la o reducere a acestei diferenţe, iar creşterea intermedierii financiare nu poate avea loc într-un climat de instabilitate (...)", a spus Dancă.
El a făcut referire şi la ultimul împrumut pe care l-a făcut Ministerul de Finanţe, de 3 miliarde de euro.
"Asta arată disperare, pe de o parte, pe de altă parte, dacă ne uităm la costurile la care s-a împrumutat România, este unul dintre cele mai mari. Ne împrumutăm mai scump decât Grecia, care are recomandare de 'junk' de a nu se investi din partea agenţiilor de rating, faţă de România. Ne-am împrumutat la 4,67% randament, aproape ca şi cum s-ar duce un cetăţean obişnuit să se împrumute la bancă", a adăugat Dancă.
Potrivit modificărilor adoptate vineri în Guvern, dobânda pentru creditele acordate în monedă naţională va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.
"În primul rând, referitor la indicele de referinţă ROBOR, stabilit pentru creditele cu dobândă variabilă acordate în lei, potrivit prevederilor ordonanţei Guvernului 50/2010 şi respectiv 52/2016, prin noua formulă a OUG, cu amendamentele de astăzi, nu mai există discuţii cu privire la manipularea ROBOR. Proiectul prevede înlocuirea indicelui de referinţă ROBOR din formula de calcul a dobânzilor din contractele de credit denominate în lei cu rată variabilă de dobândă cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. Indicatorul propus are în vedere rata de dobândă calculată, ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară şi care se publică, pentru fiecare zi lucrătoare, pe site-ul BNR. Indicatorul respectiv va fi calculat la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica pentru trimestrul următor datelor calculate", a explicat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
El a menţionat, de asemenea, că, începând cu data de 2 mai 2019, noul indice de referinţă se aplică exclusiv creditelor nou acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare.
Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, miercuri, 3 miliarde de euro în urma lansării unor noi serii de obligaţiuni în programul-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes".
Conform Ordinului publicat în Monitorul Oficial, emisiunea a fost administrată de către Citigroup Global Markets Limted, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V, JP Morgan Securities plc şi Societe Generale.
Suma aferentă emisiunii va fi utilizată pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2019, 10:09)
Românii spun că au încredere în bănci și în SRI.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2019, 23:11)
Bine ba Prostule.La fata ta chiar ești ultimul gunoi în ale LBERALISMULUI.Nu te uiți la fata ta că semeni cu ultimul nazist care credea în HITLER. Te rog sa pupi moaștele din dealului Cotrocenilor.