Premierul Viorica Dăncilă va discuta, astăzi, la Bruxelles, cu viitorul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre nominalizările ţării noastre pentru funcţia de comisar european. Viorica Dăncilă a trimis, la sfârşitul săptămânii trecute, două nominalizări către Comisia Europeană: Rovana Plumb şi Dan Nica, europarlamentari din partea PSD.
Cei doi vor susţine, în perioada următoare, interviurile cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru poziţia de comisar european. Iniţial, surse din cadrul Comisiei au susţinut că audierea celor doi ar fi trebuit să aibă loc mâine, dar se pare că ei vor fi audiaţi în zilele următoare. Potrivit unor surse citate de cotidianul francez Liberation, România, Franţa, Italia, Belgia, Croaţia şi Portugalia au termen limită până pe 26 august pentru a-şi desemna reprezentanţii în noua Comisie Europeană, data limită fiind impusă de Consiliul European.
Momentan, nu este cunoscut portofoliul care ar reveni României, în condiţiile în care noul preşedinte al Comisiei Europene se află încă în procesul de elaborare a arhitecturii structurii pe care o va conduce. Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a recunoscut public faptul că "pentru România, un portofoliu precum Energia, Transporturile, Mediul, ar însemna foarte mult".
Comisia, condusă de Ursula von der Leyen, este în curs de formare, dar propunerile trebuie votate de Parlamentul European.
Rovana Plumb este europarlamentar PSD, vicepreşedinte al grupului socialiştilor din Parlamentul European şi fost ministru al Fondurilor Europene, al Muncii şi al Mediului.
Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul prin care insula Belina şi braţul Pavel au fost transferate de la Apele Române la Consiliul Judeţean Teleorman, iar apoi concesionate către Tel Drum.
Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când ancheta era abia la început, ridicării imunităţii pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, din poziţia de ministru al Mediului.
Dan Nica este europarlamentar PSD din 2014, iar anterior a condus ministerele Comunicaţiilor şi Internelor. Dan Nica, acuzat de DNA de fraude cu licenţe informatice în dosarul Microsoft, a scăpat de dosarul penal pentru că faptele s-au prescris.
În legătură cu informaţiile de mai sus, fostul vicepreşedinte al Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu, a afirmat, în contextul nominalizării lui Nica şi Plumb, că funcţia de comisar european nu beneficiază de imunitate, precum cea de eurodeputat.
Faţă de cele două nominalizări şi-au exprimat opoziţia şi deputaţii europeni din partea PNL şi USR-PLUS care consideră că atât Plumb cât şi Nica au un trecut de politicieni penali care s-au sustras investigaţiilor şi judecăţii.
Conform deputaţilor europeni ai PNL şi USR-PLUS, desemnarea celor doi PSD-işti pentru a ocupa o poziţie în Comisia Europeană formată de Ursula von der Leyen este, de altfel, împotriva asigurărilor cu privire la lupta împotriva corupţiei pe care preşedinta noii Comisii le-a punctat în discursul său în faţa Parlamentului European.
De aceea, ei susţin că se vor opune ca Nica sau Plumb să obţină funcţia de comisar european şi "vor bloca aceste propuneri scandaloase, ceea ce va face imposibilă votarea lor".