DANIEL ANGHEL, PWC ROMÂNIA:  "Taxarea inversă generalizată - o măsură potrivită pentru combaterea fraudei"

R.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 octombrie 2018

"Taxarea inversă generalizată - o măsură potrivită pentru combaterea fraudei"

PwC: "Ţările europene vor putea utiliza

acest mecanism doar pentru livrările de

bunuri şi prestările de servicii interne care depăşesc 17.500 de euro pe tranzacţie"

Mecanismul taxării inverse generalizate, care urmează să fie aplicat, cu titlul de proiect pilot, în Cehia, ar putea fi utilizat şi de alte state membre, inclusiv ţara noastră, la cerere, în funcţie de rezultatele proiectului pilot din Cehia, arată un comunicat transmis, ieri, de Pricewaterhouse Coopers Romania (PwC).

Daniel Anghel, Partener, liderul departamentului de taxe şi consultanţă juridică, în cadrul PwC România, a declarat: "În contextul deficitului de TVA la nivel comunitar, implementarea taxării inverse generalizate este o măsură potrivită pentru combaterea fraudei, fiind, din acest punct de vedere, poate cea mai importantă din acest set. Desigur, reprezentând o excepţie de la regula generală privind persoana obligată la plata TVA, acest concept ar putea genera costuri adiţionale în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor declarative şi actualizarea sistemelor IT, în rândul contribuabililor ce desfăşoară activităţi economice în Statele Membre eligibile, care îşi vor exercita acest drept temporar. Dacă ne uităm la condiţiile stricte de implementare ale acestui mecanism, este posibil, totuşi, ca impactul său general să fie limitat, mai ales în contextul în care, iniţial, va fi testat doar la nivelul unui singur stat membru, ca pro-gram-pilot".

Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare al Consiliului Uniunii Europene (ECOFIN) a hotărât, recent, că statele membre UE "cel mai grav afectate de frauda în materie de TVA" vor putea aplica, până la 30 iunie 2022, în condiţii tehnice foarte stricte, mecanismul de taxare inversă generalizată pentru operaţiunile locale (transferarea răspunderii pentru plata TVA din sarcina furnizorului sau a prestatorului către client).

Potrivit companiei, ţările europene vor putea utiliza taxarea inversă doar pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii interne care depăşesc pragul de 17.500 de euro pe tranzacţie. O altă condiţie pentru ca statele membre să poată aplica acest mecanism este ca 25% din deficitul de TVA să se datoreze fraudei de tip "carusel", mai arată consultanţii.

În legătură cu acelaşi subiect, consultanţii Deloitte România se arată pesimişti în ceea ce priveşte aplicarea taxării inverse generalizate şi la nivelul ţării noastre. Alexandru Aparaschivei, director al departamentului de Impozitare indirectă din cadrul Deloitte Româ-nia, declara, recent: "Şansele ca taxarea inversă a TVA să fie aplicată în România sunt reduse. (...). Intenţia UE, cumva confirmată şi prin directiva aprobată, este să nu meargă pe această soluţie, oricât de bună ar fi ea. Vor prefera ca mecanismul cunoscut al TVA (taxa pusă pe factură) să fie extins, din 2022, şi la tranzacţii intracomunitare. Se pare că directiva aceasta se va aplica doar în Cehia, dar este de urmărit ce se va întâmpla anul viitor, când vor fi alegeri la nivelul Parlamentului European şi se va forma o nouă Comisie Europeană. Este de văzut ce măsuri vor lua ei, deşi îmi e greu să cred că vor reuşi să modifice ceva în jumătate de an, din moment ce această directivă este în discuţie de vreo doi ani de zile. Eu sunt mai pesimist în această privinţă".

PwC mai arată: "În contextul în care Cehia şi-a exprimat de mulţi ani interesul de a utiliza această măsură simplificată, în funcţie de rezultatele proiectului pilot, statele membre, inclusiv România, vor putea să solicite Consiliului aprobarea aplicării mecanismului, în cazul în care îndeplinesc criteriile de eligibilitate".

Comunicatul notează: "Pe lângă alte cerinţe, ECOFIN a stabilit că statele membre vor trebui să pună la punct obligaţii adecvate şi eficace în materie de raportare electronică pentru toate persoanele impozabile, în special pentru cele cărora ar trebui să li se aplice mecanismul. Ca să poată folosi taxarea inversă, statele trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, iar cererea să fie autorizată de către Consiliu. De asemenea, ECOFIN a convenit asupra unor soluţii rapide în materie de TVA destinate să modifice regulile UE, pentru a oferi soluţii unor chestiuni punctuale, premergătoare tranziţiei la sistemul de TVA definitiv. Astfel, companiile, în anumite condiţii, nu vor mai avea costuri cu înregistrarea în scopuri de TVA în cazul operaţiunilor privind stocurile la dispoziţia clientului, odată cu simplificarea măsurilor agreate de miniştrii de finanţe din ECOFIN. Totodată, ca să îşi poată scuti de TVA livrările intracomunitare de bunuri, firmele vor trebui să deţină în mod obligatoriu codul de TVA al clientului, în vreme ce documentele necesare dovedirii transportului bunurilor în vederea scutirii de TVA au fost armonizate. ECOFIN a mai convenit şi asupra unor măsuri de simplificare armonizate în cazul livrărilor de bunuri succesive".

În cadrul aceleiaşi reuniuni, Consiliul a adoptat măsurile de intensificare a cooperării administrative şi de îmbunătăţire a prevenţiei fraudei TVA, ce au drept efect îmbunătăţirea schimbului de informaţii între autorităţile fis-cale naţionale şi a calităţii şi comparabilităţii informaţiilor astfel schimbate, au mai menţionat specialiştii din cadrul PwC, adăugând: "În urma discuţiilor, veşti bune au primit şi publicaţiile electronice, în sensul în care o altă măsură agreată zilele trecute se referă la aplicarea unei cote reduse sau scutire de TVA cu drept de deducere şi în cazul publicaţiilor online, ce se aplică, în prezent, doar publicaţiilor tipărite".

Cum acordul a fost obţinut în cadrul unei reuniuni ECOFIN, actele normative ce vor conţine aceste modificări vor fi adoptate fără dezbateri suplimentare, susţine PwC.

Taxarea inversă generalizată prezintă, însă, riscul de mutare a fraudelor de tip "carusel" în statele care nu dispun de o astfel de reglementare, mergând pe principiul: "dacă nu pot să mai fac asta cu Cehia, atunci fac cu ţările învecinate", au mai precizat reprezentanţii Deloitte România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb