Daniel Constantin: "Impact minor al creşterii accizei la carburanţi asupra industriei alimentare"

A.O.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 2 aprilie 2014

Mărirea accizei la benzină şi motorină de la 1 aprilie 2014 nu va avea un impact semnificativ asupra industriei alimentare, susţine ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Potrivit domniei sale, fermierii vor plăti, în continuare, doar 21 de euro pe tona de motorină, restul costului urmând să fie suportat de bugetul de stat, indiferent de preţul acesteia. "Subvenţionarea motorinei pentru agricultori şi rambursarea unei părţi din acciză transportatorilor sunt factorii care mă determină să cred că industria alimentară nu va resimţi în mod negativ creşterea accizei la carburanţi", a spus Daniel Constantin. Domnia sa a atras, atenţia însă, că preţurile alimentelor sunt dictate de piaţă, sărbătorile pascale putând aduce modificări.

Astfel, de la 1 aprilie, potrivit calculelor Ministerului Agriculturii, rambursarea diferenţei de acciză se va majora de la 1,46 lei la 1,79 lei.

Daniel Constantin susţine că fermierii nu trebuie să se teamă nici de posibilitatea ca volumul total de motorină subvenţionată să scadă deoarece MADR are sume restante, alocate acestei subvenţionării în 2013, pe care le poate folosi pentru a completa bugetul pe acest an. "Cel puţin până în trimestrul trei din acest an vom putea subvenţiona toate cererile fermierilor pe acest segment. În cazul în care atunci vom mai avea nevoie de fonduri, vom face o rectificare bugetară", a declarat domnia sa.

Guvernul intenţionează să înapoieze transportatorilor de marfă şi de călători - din această ultimă categorie fiind exceptaţi transportatorii publici -, 4 eurocenţi din cei 7 (valoarea noii accize la carburant), sumă ce va fi achitată trimestrial, în baza facturii de achiziţionare a carburantului, după cum a anunţat premierul Victor Ponta.

Propunerea va fi dezbătută în sedinţa de guvern de astăzi.

Premierul a declarat că de compensarea de 4 cenţi la acciză vor beneficia transportatorii care au peste 7,5 tone, conform sistemului european aplicat de şase ţări europene şi solicitat şi de ţara noastră.

Transportatorii spun că, prin recuperarea unei părţi din noua acciză, este descurajată utilizarea carburanţilor de provenienţă îndoielnică, asigurându-se concurenţa loială în piaţa de transport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb