Ioana Băsescu va primi subvenţii de 160 de euro pe hectar, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, astfel că fiica preşedintelui va beneficia anual de un sprijin de 46.400 de euro.
Ministrul a spus: "Ioana Băsescu a făcut o afacere bună pentru că este foarte greu astăzi în România să mai găseşti 290 de hectare compacte. Terenurile sunt fărâmiţate, iar aceasta este una din problemele pe care le are agricultura".
Ioana Băsescu va primi aceeaşi subvenţie ca toţi fermierii, a declarat Daniel Constantin, adăugând: "Dacă vorbim de cultura mare, va primi anul acesta 139 de euro, contribuţia europeană, la care se adaugă 21 de euro contribuţia de la bugetul de stat. Deci 160 de euro pe hectar înmulţit cu 290 de hectare. Iar în anul 2020, această subvenţie va creşte până la 196 de euro pe hectar".
Arendaşul care a cultivat terenul de 290 de hectare achiziţionat de Ioana Băsescu a fost notificat să clarifice dacă mai are sau nu drept de folosinţă asupra terenului. În cazul în care şi-a pierdut dreptul de folosinţă, va trebui să returneze subvenţia aferentă primită de la stat.
Daniel Constantin a menţionat: "Ştiu că a fost notificat cel care a lucrat până acum terenul şi care a depus cerere pentru subvenţii. Subvenţia i se va cere înapoi, dacă se va pune problema, i se va cere celui care a lucrat terenul. Cel care a lucrat, şi nu proprietarul, primeşte subvenţia respectivă. Cel care a arendat a depus cererea până pe 15 mai şi avea obligaţia, în conformitate cu legislaţia - scria şi în documentul pe care l-a semnat atunci - avea obligaţia să păstreze dreptul de folosinţă a terenului până la 1 decembrie".
APIA nu a fost notificată că terenul cumpărat de Ioana Băsescu a fost înstrăinat. Ministrul a spus: "Ca atare, a fost notificată persoana, s-a prezentat şi a spus că în câteva zile va reveni cu un răspuns în acest sens, dacă mai are drept de folosinţă asupra terenului sau nu. Dacă nu mai are drept de folosinţă, din păcate, e o victimă colaterală şi i se va cere înapoi subvenţia nu numai aferentă celor 290 de hectare, ci aferentă unei suprafeţe de 600 de hectare, exploataţie pe care o avea în lucru".
Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 290 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, contractând de la CEC Bank un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.
Traian Băsescu a declarat că a convins-o pe fiica sa să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.
DANIEL CONSTANTIN:
"Cine a vrut să investească în agricultura autohtonă a cumpărat deja teren"
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu se aşteaptă la un exod de investitori străini în agricultura românească după 1 ianuarie, când vânzarea de terenuri va fi liberalizată, şi crede că cei care au vrut să investească au cumpărat deja terenuri în România.
Constantin apreciază că ţara noastră are un potenţial agricol uriaş, iar în România sunt mulţi investitori străini care lucrează prin societăţi comerciale. "Ca atare, cine a vrut să investească şi a vrut s-o facă serios a cumpărat deja teren sau lucrează în agricultura românească de foarte mult timp, din 2007, când s-a putut face acest lucru fără niciun fel de restricţii", a spus ministrul.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, aproximativ 7-800.000 de hectare de teren agricol din România sunt cumpărate de societăţi înregistrate în România de cetăţeni străini. "Eu nu cred că potenţialii investitori în agricultură vor veni să lucreze pe persoană fizică. Birocraţia este destul de mare şi pierd destul de mult", a afirmat Daniel Constantin.
1. va dau un motiv sa reformulati crezul dvs.,
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 22.11.2013, 01:33)
stimatedomnule ministru si anume contractul prin care OMV a preluat campurile petroliere de la Statoil. Cu siguranta dumneavoastra cunoasteti diferenta intre proprietar economic si juridic, In ceea ce priveste faptul ca strainii nu sunt interesati de teren agricol sunteti imediat confirmat daca studiati raportul financiar al firmei AGRARIUS AG cotata la firma din Frankfurt si care doreste in urmatorii ani sa ajunga pana la 10.000 ha de teren , strangand intre timp prin marire de capital in jur de 10 milioane de euroni. Stiti cum se face pe persoana fizica? Simplu. Se lanseaza o firma in comandit KG avand un complementar GmbH si apoi la primarie se trec drept proprietari fiecare persoana fizica, astfel fiind realizata trecerea de la investitii in tonaj naval la culturi agricole.