DANIEL DĂIANU, CONSILIUL FISCAL: Vedem o creştere chiar de peste 5% a PIB-ului, în acest an

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 februarie 2021

Daniel Dăianu

Daniel Dăianu

Consiliul Fiscal estimează o creştere a Produsului Intern Brut al ţării noastre între 4 şi 5% în acest an şi chiar peste 5%, având în vedere surpriza privind scăderea PIB-ului pentru 2020, a spus ieri Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei conferinţe de presă.

Anul trecut, PIB-ul ţării noastre a scăzut cu 3,9%, contracţia fiind mult mai mică atât faţă de estimările băncilor, cât şi de prognoza oficială, a Guvernului. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) estima în vara lui 2020 o contracţie a PIB de 3,8%, revizuită ulterior negativ la finalul anului la un minus de 4,2%.

Însă, Daniel Dăianu a subliniat că vor fi diferenţe semnificative între sectoarele economiei.

"Trecem printr-o perioadă atât de frământată, cu mari câştigători şi perdanţi. Condiţiile pentru firme nu sunt aceleaşi, aşa cum nu sunt aceleaşi pentru persoane individuale", a spus preşedintele Consiliului Fiscal.

Din punctul său de vedere, la nivelul Uniunii Europene s-au comis erori în asigurarea dozelor de vaccin, dar chiar şi în aceste condiţii procesul redresării economice este în desfăşurare, ceea ce va fi mai vizibil în partea a doua a anului.

"Această redresare economică se vede şi în cotaţia obligaţiunilor guvernamentale şi expectaţii inflaţioniste. Deşi înclin să cred că aceste expectaţii inflaţioniste nu trebuie privite ca un barometru al ieşirii din teritoriul inflaţiei foarte scăzute", a spus ieri Daniel Dăianu.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Fiscal a subliniat că, în acest an, din Uniunea Europeană, numai Spania va avea un deficit mai mare decât al ţării noastre.

"În 2020, Spania a avut un deficit record, de peste două cifre. A suferit foarte mult în pandemie, şi este o ţară care se bizuie mult pe turism. Noi ţintim un deficit cash, potrivit prognozei Ministerului de Finanţe, de 7,16%, ajutat însă de încasări în contul anului 2020 - mă refer la amânările la plată şi venituri din închirierea frecvenţelor 5G. Pe ESA, care este metodologia europeană, şi care asigură comparabilitate cu alte state din UE, declinul ar fi de la 9,1%, cum este estimarea MFP, la 8,23%, în acest an", a precizat Daniel Dăianu.

Preşedintele Consiliului Fiscal a adăugat că, potrivit prognozei, în 2022 ţara noastră va avea un deficit de 6,3%, în 2023 deficitul ar fi de 4,7%, iar în 2024 ne vom apropia de 3% deficit bugetar din PIB, pe metodologia ESA.

"Cam aceasta ar fi perspectiva unei ajustări pe patru ani. Noi avem deficit structural foarte mare care ne obligă la măsuri de corecţie", a spus Daniel Dăianu.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Crestere la banci ca la noi bate vantul

    1. Ai avut de scupizat pe altcineva si te iei de banci ? Despre ideile genialului din poza nu ai scrie ceva ?

      Nu doar bate vantul ci si suna a gol. Daca nu intelegi ce vreau sa-ti spun, uita-te in oglinda si vei pricepe ...

    Nu văd de unde și cum ar putea avea loc o astfel de creștere, economia e praf...

    1. Nu stiu cum va fi cum nu va fi pe total economie....Eu lucrez la o Societate cu 3000 de angajati, Sunt in domeniul economic de activitate..,Prognoza noastra pentru societate este fundamentata pe un idice de crestere..optimist de 8% si unul mai pesimist de 6.5 % .Foarte multe contracte neonorate anul trecut sunt cerute in acest an + cele normale aferente unui an normal.

    ...

    Economia a scazut cu 4%, deficit 10%, te imprumuti 12% PIB. Mai tine 4 ani lalaiala asta?

    Un deficit de 10% din PIB inseamna 25% din incasarile statului. 

    vezi ca te cauta Sima sa-ti mai dea o teapa , papagal bosorog securist !

    Cred că a luat-o BVB la vale, de asta a sărit Dăianu creșterea economică. Altfel nu-mi explic...pentru că nu se vede nimic, e praf totul, până și Ford a tras cheia la uzină

    iar cresterea insolventelor si falimentelor cu 200% dle. Daianu, nu? doar asta faceti de 1 an de zile voi politicienii tarii.

    1. Dl academician s-o fi consultat cu maestrul său Sima înainte de a avansa o asemenea prognoză hiper optimistă!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb