Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a propus, ieri, preşedintelui ţării, numirea în funcţia de procuror general al Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA) a lui Daniel Marius Morar, procuror la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Cluj. Urmează ca, în cursul zilei de astăzi, această propunere să fie examinată, în prezenţa lui Daniel Morar, de Secţia procurori a Consiliului Superior al Magis-traturii, care trebuie să-şi dea avizul, conform legii.
Monica Macovei a afirmat că are încredere în procurorul clujean: "Daniel Morar este un bun profesionist, a rezolvat dosare complexe în cariera sa. Are calităţi de manager pe care le-a dovedit în funcţiile de conducere pe care le-a ocupat. Este o persoană corectă, hotărîtă şi integră. Am convingerea că nu se va lăsa influenţat de factorul politic în activitatea pe care o va desfăşura".
Ministrul justiţiei a mai declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, deşi funcţia îi permite, nu va nominaliza persoane pentru celelalte posturi de conducere de la PNA (doi procurori generali adjuncţi şi trei şefi de secţii) şi de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din cadrul Parchetului General. Domnia sa a anunţat că pentru ocuparea acestor posturi va fi organizată, pînă în luna septembrie, o preselecţie la care pot să participe toţi judecătorii şi procurorii din ţară interesaţi care îndeplinesc condiţiile cerute de lege, iar selecţia se va face în urma unor interviuri. Pînă atunci, însă, Monica Macovei a menţionat posibilitatea delegării, de către procurorul general al României, a unor persoane care să ocupe, pe o perioadă scurtă, cîteva dintre pos-turile rămase vacante, în celelalte cazuri urmînd ca atribuţiile să fie preluate de adjuncţi.
Referitor la acuzaţiile care i se aduc lui Daniel Marius Morar privind presupusa arestare ilegală a vicepreşedintelui filialei PD Bistriţa Năsăud, Liviu Ciupe, care, ulterior, a fost achitat, ministrul justiţiei a precizat că numirea procurorului clujean în funcţia de procuror general al PNA denotă lipsa influenţelor politice în această alegere. Domnia sa a adăugat că, în momentul semnării mandatului de arestare în acest caz, probele de la dosar permiteau acest lucru.
Restructurările din justiţie nu se vor limita doar la aceste schimbări din funcţii. Monica Macovei a mai spus că urmează o reorganizare a Parchetului General, în sensul că vor fi reduse schemele de personal în direcţiile neoperative. De asemenea, domnia sa a precizat că aşteaptă din partea procurorilor o atitudine proactivă şi să se sesizeze din oficiu în privinţa cazurilor care necesită investigaţii.
Ministrul justiţiei a subliniat, totodată, necesitatea unui Comitet de Transparenţă, format atît din factori responsabili cu lupta anticorupţie, cît şi din reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media, pentru ca activitatea parchetelor să fie adusă la cunoştinţa opiniei publice.
Daniel Marius Morar, în vîrstă de 38 de ani, este procuror în Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Cluj. Domnia sa a instrumentat dosare complexe, printre care cele privindu-i pe deputatul Gabriel Bivolaru, pe Burzo Viorel - preşedintele secţiei penale a Curţii de Apel Cluj, pe Mircea Hosu - prim-vicepreşedintele Băncii "Dacia Felix"- şi pe Iulian Someşan de la "Sigo" SA Cluj, care a înşelat peste 1000 de persoane printr-un sistem tip Caritas.