• Parchetul Naţional nu găseşte marile dosare de corupţie anunţate de fostul ministru
• Daniel Morar îşi va alege colaboratorii prin concurs
Pentru prima dată de la înfiinţarea Parchetului General Anticorupţie (PNA), activitatea Procurorului General va fi evaluată la sfîrşitul anului pe baza unor criterii clare, a declarat Monica Macovei.
Ministrul justiţiei i-a cerut noului procuror general al PNA Daniel Morar să fie eficient, independent, responsabil şi, nu în ultimul rînd, să scoată instituţia la conducerea căreia a fost instalat din starea de pasivitate în care se află. Daniel Morar a fost numit oficial ieri în funcţia de procuror general al PNA, cu această ocazie domnia sa a declarat că scopul său este ca, împreună cu ceilalţi procurori, să creeze o instituţie credibilă şi eficientă. Pentru aceasta, Daniel Morar a apreciat că are nevoie de procurori mai dinamici, iar în acest sens va începe de săptămîna viitoare să îşi formeze, prin concurs, un staff "demn de această instituţie". Această măsură conduce la implementarea unei noi politici de resurse umane în cadrul PNA, ea fiind prezentată ca o urgenţă pentru creşterea eficienţei Parchetului. Noul şef al PNA a asigurat că nu va face presiuni asupra nici unui procuror din cadrul instituţiei pe care o conduce.
Pe de altă parte, Monica Macovei i-a solicitat noului şef al PNA să evite împotmolirea Parchetului în mijloace procedurale pentru a întîrzia anchetele pe care le are sub coordonare. În încheiere, domnia sa a anunţat că vor avea loc modificări legis-lative care să evite suprapunerea sarcinilor între cele două instituţii care se ocupă de cazurile de corupţie, în speţă PNA şi Parchetul General.
În altă ordine de idei, minis-trul justiţiei a ţinut să reamintească presei că la începutul lunii decembrie a anului trecut, fostul ministru al justiţiei în guvernul Năstase, Cristian Diaconescu, a declarat că există la PNA peste 40 de dosare în anchetă reprezentînd mari cazuri corupţie, dosare care nu au fost găsite nici pînă în ziua de azi.
Ilie Botoş, procurorul general al României, a declarat la rîndul său că trebuie întărite legăturile dintre PNA şi Parchetul General, mai ales în condiţiile în care Curtea Constituţională a decis că dosarele privindu-i pe parlamentari sînt de competenţa Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.