Şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, a declarat, astăzi, cu ocazia sosirii în ţara noastră a aeronavelor AWACS, că această operaţiune reprezintă "o consolidare semnificativă" a prezenţei aliate pe Flancul estic al NATO, transmite Agerpres.
"Este o consolidare semnificativă a prezenţei aliate aeriene pe Flancul estic. Sunt capabilităţi aeriene suplimentare foarte importante şi, aş spune, complementare capabilităţilor NATO terestre şi aeriene dislocate deja pe teritoriul României", a afirmat Petrescu.
Din februarie 2022, aeronavele AWACS au executat misiuni de patrulare regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice.
"Principala noastră bază de transport aerian, Baza 90 din Otopeni, va găzdui şi coopera strâns în desfăşurarea zborurilor de recunoaştere şi supraveghere a spaţiului aerian al Alianţei în următoarele săptămâni. Misiunile comune care se vor desfăşura aici vor aduce valoare adăugată şi în planul creşterii coeziunii dintre personalul român şi cel al Flotei 14 NATO de supraveghere, precum şi în planul interoperabilităţii", a explicat şeful SMAp.
El a evidenţiat că Armata Română, Forţele Aeriene Române contribuie permanent în cadrul efortului NATO de a menţine stabilitatea regională şi stabilitatea globală.
"Suntem împreună, umăr la umăr, cu colegii aliaţi, pentru a asigura o apărare colectivă robustă, inclusiv prin garantarea siguranţei spaţiului aerian naţional şi aliat. Pe linia apărării colective, dispozitivul defensiv aliat din regiunea Mării Negre a fost întărit şi echilibrat. Grupul de luptă pentru apărare colectivă dislocat în Cincu, creşterea efectivelor şi capabilităţilor din Baza aeriană 'Mihail Kogălniceanu' , în principal, dar şi în alte locaţii, precum şi augmentarea cu noi trupe aliate a Brigăzii multinaţionale de Sud-Est sunt exemple concrete ale fermităţii relaţiilor europene şi transatlantice în România", a indicat Daniel Petrescu.
Conform şefului Statului Major al Apărării, comandamentele multinaţionale constituite pe teritoriul ţării noastre au avut un aport considerabil pentru coordonarea forţelor aliate pe Flancul estic.
"În acest context, prezenţa aeronavelor AWACS în România se înscrie în setul de decizii adoptate la Madrid. În ţara noastră, aeronavele AWACS vor contribui la realizarea unei imagini operaţionale complete asigurând avertizare timpurie şi întărirea capacităţii de reacţie a Alianţei", a transmis Petrescu.
Ministerul Apărării Naţionale anunţa săptămâna trecută că aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza, marţi, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre.
"Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în flancul estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă", arăta ministerul.
Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul ţărilor NATO.