DANIEL STĂNCESCU, CEO ADEPLAST: "Trebuie redusă politizarea în care se adânceşte economia"

A consemnat OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii / 9 decembrie 2019

"Trebuie redusă politizarea în care se adânceşte economia"

Toată lumea aşteaptă, din partea Guvernului, măsuri imediate, care să ajute mediul economic. Daniel Stăncescu, CEO Adeplast, are câteva propuneri pentru Cabinetul Orban.

Reporter: Care sunt primele măsuri pe care ar trebui să le ia noul Guvern pentru mediul de afaceri?

Daniel Stăncescu: Avem un nou guvern, dar să nu uităm că avem şi vom avea un guvern minoritar şi că, oricât de bune ar fi intenţiile, punerea lor în practică va fi rezultatul unor negocieri punctuale pentru fiecare măsură. În mod normal, prima măsură care ar trebui luată de orice guvern trebuie să fie respectarea prerogativelor legis-lative ale Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare, respectiv renunţarea la emiterea ordonanţelor de urgenţă ca practică de guvernare, în situaţiile care, evident, nu au un caracter excepţional. Dar, aşa cum spuneam, vorbind de un guvern minoritar, se naşte întrebarea dacă va avea puterea să negocieze politic...

Reporter: Pornind de la această idee, că este guvern minoritar, ce se poate face?

Daniel Stăncescu: Având în vedere faptul că nu mai sunt multe zile până la debutul anului 2020, considerăm că eforturile noului guvern trebuie să se concentreze asupra aprobării bugetului de stat într-un termen cât mai rapid, ca să evitam toate dezavantajele anilor precedenţi (să nu uităm că în acest an Legea bugetului a fost publicată în martie) şi mai ales să poată fi gestionat/diminuat riscul de înrăutăţire a percepţiei externe a pieţelor financiare externe asupra economiei naţionale, cu efecte directe pentru cos-turile îndatorării (pentru că este evident că pe termen scurt va trebui să continuăm să ne îndatorăm), curs de schimb, etc. Trebuie să renunţăm la invocarea binecunoscutelor motive excepţionale pentru care nu avem buget, situaţie politică, încadrarea în ţinte, etc... şi să construim un buget care să fie punctul de plecare spre reducerea dezechilibrelor structurale şi să direcţionăm coordonatele politicii fis-cale de la stimularea consumului către mobilizarea investiţiilor, în principal din fondurile UE, pentru a sprijini un parcurs durabil şi pe termen mediu şi lung al economiei. O altă măsură ignorată de aproape toate guvernele - şi ne-am bucura dacă măcar s-ar pune bazele - ar fi un program pentru reducerea polarizării drastice în care se adânceşte economia românească. Ultimele cifre ale Camerei de Comerţ şi Industrie a României arată că 0,5% din firme realizează 65% din cifra de afaceri agregată la nivel naţional, o vulnerabilitate extremă pentru economia României pentru că este demon-strat faptul că polarizarea economică induce polarizare socială, efecte teritoriale drastice, efecte demografice şi creşte exponenţial vulnerabilitatea economiei naţionale faţă de şocurile economiei mondiale despre care se vorbeşte atât de mult în ultima vreme - tensiunile comerciale la nivel mondial şi incertitudinea semnificativă la nivelul politicilor comerciale ale G5 si ale efectelor asupra pieţelor financiare globale.

Reporter: Aţi simţit efecte negative generate de criza politică încheiată recent?

Daniel Stăncescu: Cu toţii le-am resimţit, ceea ce deranjează cel mai mult este lipsa predictibilităţii, dar, această criză a adâncit şi mai mult neîncrederea sectorului de afaceri în stat.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb