DANIEL SUCIU, MINISTRUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI ADMINISTRAŢIEI PUBLICE: "Codul Administrativ va fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 11 iunie 2019

Vicepremierul Daniel Suciu a prezentat, ieri, forma finală a viitorului Cod Administrativ ce va fi adoptat în perioada următoare. Daniel Suciu a declarat: "Proiectul de act normativ a fost avizat de 25 de ministere şi mâine (n.r.- astăzi) se aşteaptă avizul din partea Consiliului Economic şi Social. După primirea tututor avizelor, Codul Administrativ va fi adoptat de Guvern prin ordonanţă de urgenţă".

Referitor la discuţiile din Consiliul Economic şi Social, Daniel Suciu a arătat că singura nemulţumire a sindicatelor din administraţia publică locală a fost cu privire la faptul că prin Codul Administrativ nu va fi reglementat patrimoniul sindical. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a precizat că respectiva reglementare nu poate fi făcută prin Codul Administrativ, deoarece legea nu permite acest lucru.

Uniformizarea legislaţiei privind administraţia publică locală şi centrală a constituit una dintre temele principale de dezbatere la nivel guvernamental şi parlamentar în ultimul an. Necesitatea adoptării unui cod administrativ, în care să se regăsească toate reglementările privind funcţionarii din administraţia publică şi aleşii locali, nu a fost contes­tată de niciun partid politic. Cu toate acestea, legea adoptată anul trecut în Parlament de către coaliţia PSD-ALDE, care a beneficiat şi de voturi din partea unor deputaţi şi senatori ai opoziţiei, a fost atacată la Curtea Constituţională a României. Magistraţii au constatat că legea este neconstituţională din cauza mai multor articole printre care se numără transformarea serviciilor deconcentrate, mărirea personalului cu rang de demnitar de stat şi pensia specială pentru aleşii locali.

După decizia CCR, Codul Adminis­trativ a fost modificat de Guvern, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în cadrul unui grup de lucru, din care au făcut parte primari ai tuturor formaţiunilor politice, membrii ai Academiei Române şi reprezentanţi ai funcţionarilor publici.

Termene limită în cazul remanierilor guvernamentale

Daniel Suciu a menţionat că din viitorul Cod Administrativ au fost eliminate pasajele pe care CCR le-a declarat neconstituţionale: transformarea directorilor serviciilor deconcentrate în secretari de stat şi transformarea arhitecţilor-şefi ai unităţilor administrativ-teritoriale în personal contractual. Cu privire la rangul funcţiei prefecţilor, există încă discuţii, conform vicepremierului Suciu, dar va fi menţinută prevederea privind indemnizaţia de limită de vârstă pentru aleşii locali - aşa numita pensie specială. Suciu a menţionat că se va institui şi răspunderea administrativă.

O prevedere importantă din viitorul Cod Administrativ se referă la relaţia dintre preşedintele ţării şi premier. Conform proiectului de act normativ, în cazul remanierii Guvernului se introduc termene clare pentru ambii actori politici cu atribuţii în acest domeniu. Astfel, premierul va avea un termen maxim de 5 zile în care să trimită preşedintelui ţării propunerile de remaniere, iar preşedintele va fi obligat ca în termen de 10 zile să aprobe numirea unui ministru sau să o refuze cu motivarea în scris a obiecţiilor pe care le are.

Decizia de a introduce aceste termene clare a fost luată în urma fricţiunilor pe care coaliţia PSD-ALDE le-a avut cu Klaus Iohannis cu privire la remanierile guvernamentale din toamna anului trecut şi din primăvara acestui an, prilej cu care preşedintele ţării a tergiversat trimiterea unui răspuns către premierul Viorica Dăncilă referitor la propunerile de miniştri.

Vicepremierul Daniel Suciu a arătat: "Codul Administrativ nu este un moft al vreunui guvern, ci este nevoie ca administraţia locală să fie reglementată printr-un singur act normativ".

Pensia specială, dorită şi de primarii opoziţiei

Prezent la conferinţa de presă de ieri, Emil Drăghici, preşedinte al Asociaţiei Comunelor şi Oraşelor din România (ACoR), primar al comunei Vulcana Băi a declarat: "Ne dorim primării fără hârtii. Dorim să transmitem în format digital hotărârile de consiliu local şi deciziile noastre către prefecţi şi către consiliile judeţene. Nu este posibil ca în secolul XXI, serviciul de stare civilă să funcţioneze ca pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Formatul electronic este cel care asigură trans­parenţa decizională. Codul Administrativ va introduce şi Monitorul Oficial al administraţiei publice locale, unde cetăţenii vor lua la cunoştinţă toate actele pe care le aprobăm".

Referitor la pensia specială pentru aleşii locali, Alin Nica, membru ACoR şi primar al comunei Dudeştii Noi (judeţul Timiş), din partea PNL, a afirmat: "Eu, ca primar, nu am voie să exercit nicio altă activitate şi nu am voie să am niciun alt venit. Iar veniturile în administraţia publică au fost des­tul de mici. În perioada 2002-2016, din cauza nivelului redus al salariului, cotizaţia la punctul de pensie din sistemul public a fost foarte mică. Sunt primari care au ieşit la pensie şi primesc lunar 1280 lei pe lună, în timp ce alţi membri ai comunităţii locale au pensii cu mult mai mari. În acest moment, avem colegi care au pensii derizorii, de două sau trei ori mai mici decât venitul curent pe care îl au din salariul de primar. Este cazul să lăsăm ipocrizia şi populismul la o parte. Ţin să vă spun că peste 90% din propunerile promovate de noi sunt susţinute şi de PNL şi de aceea eu susţin adoptarea Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă, pentru că mai avem doar un an până la alegerile locale şi trebuie să avem până atunci un statut clar al administraţiei publice".

Din prevederile proiectului de act normativ menţionăm şi faptul că mandatele consilierilor judeţeni vor fi validate de instanţele de judecată şi nu de comisia de validare alcătuită din noii aleşi, ce au mandate nevalidate. De asemenea, dizolvarea consiliilor judeţene şi consiliilor locale nu va mai interveni după 60 de zile de neîntrunire sau de neadoptare a vreunei hotărâri, ci după 120 de zile. Mai mult, consilierii locali sau judeţeni care vor lipsi nemotivat la trei şedinţe consecutive şi, din cauza acestui fapt, nu s-a putut aproba niciun proiect de hotărâre, vor risca excluderea din legislativele locale sau judeţene.

În privinţa patrimoniului unităţilor administrativ-teritoriale, hotărârile vor fi adoptate cu majoritate simplă, de 50%+1, cu excepţia celor privind transferul de proprietate care vor fi adoptate cu majoritate calificată - 2/3 din numărul total al consilierilor.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie nu este de acord cu adoptarea Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Conform unui comunicat de presă FNSA susţine: "Adoptarea Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă ridică suspiciuni de voinţă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe, dar mai mult decât atât, apreciem că suferă de grave vicii de neconstituţionalitate privind transparenţa decizională, precum şi privind dreptul de participare şi implicare a tuturor actorilor interesaţi la dialogul social instituţionalizat".

În cazul în care Codul Administrativ va fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă, FNSA va iniţia, după consultarea membrilor de sindicat, declanşarea, în sectorul de activitate "Administraţie Publică", a formelor de protest de tip grevist legale, care pot culmina cu organizarea grevei generale în sectorul "Administraţie Publică".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb