Senatorul liberal Daniel Cătălin Zamfir a redepus, la finalul săptămânii trecute, proiectul de lege care prevede eliminarea, din Legea Statutului BNR, a articolului care prevede că membrii conducerii Băncii Naţionale au imunitate civilă şi penală.
Iniţiativa legislativă a fost depusă iniţial în anul 2016, însă, ulterior, a fost clasată. Daniel Zamfir ne-a precizat: "Am constatat că proiectul de lege nu a intrat în procedură parlamentară în legislaţia trecută, fiind clasat. De aceea, am redepus, ieri (n.r. joi), proiectul legislativ. Iniţiativa mea mi se pare foarte firească, nu ştiu de ce surprinde. Chiar preşedintele Klaus Iohannis a trimis înapoi în Parlament, pentru reexaminare, Legea de înfiinţare a Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială, făcând referire, printre altele, la două prevederi - cele care transpuneau, practic, articolul 25 din Legea Statutului BNR - care vizau faptul că cei din conducerea Comitetului au imunitate penală şi civilă, creându-se, astfel, un grup de persoane care exced cadrul constituţional, ce spune că nimeni nu este mai presus de lege.
Eu nu am făcut decât să îmi însuşesc recomandările preşedintelui ţării, pe care, de altfel, şi le-a însuşit şi Parlamentul, eliminând aceste articole din Legea de înfiinţare a Comitetului. Prevederile trebuie să fie scoase şi din Legea de funcţionare a BNR".
În aprilie 2016, preşedintele Iohannis a evidenţiat, printre altele, că Legea de constituire a Comitetului Macroprudenţial instituie un nou tip de imunitate pentru o categorie de demnitari şi funcţionari publici, "ce excede cadrului constituţional, ceea ce impune o clarificare legislativă în sensul punerii de acord a recomandărilor europene în materie implementate cu reglementările interne".
Mai exact, art. 11 (2) din textul iniţial al legii sublinia: "Persoanele care au deţinut sau deţin calitatea de membru al Consiliului general şi, respectiv, al unei comisii tehnice, precum şi persoanele care au lucrat sau lucrează în cadrul secretariatului Comitetului, nu răspund civil sau penal pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor legate de activitatea Comitetului, dacă aceştia au acţionat cu bună credinţă". Acest articol a fost eliminat din legea promulgată anul trecut de preşedintele Iohannis.
Legea nr. 312 din 2004 privind Statutul BNR menţionează, la art. 25 (3): "Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială".
Daniel Zamfir solicită, prin iniţiativa sa legislativă eliminarea acestui articol din legea ce reglementează Statutul BNR. În expunerea de motive, parlamentarul subliniază: "Conform alineatelor (3) şi (4) ale art. 25 se statuează un regim privilegiat pentru aceste categorii de personal, un nou tip de imunitate care este de natură să creeze un dezechilibru în ceea ce priveşte răspunderea tuturor cetăţenilor în faţa legii în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, imunitate ce excede cadrului constituţional. Practic, prin menţinerea acestor prevederi în Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României, putem vorbi despre o lipsă de asumare a responsabilităţii factorilor decizionali din cadrul BNR, în condiţiile în care aceştia nu răspund în faţa legii pentru decizii de importanţă majoră asupra societăţii şi economiei româneşti. În contextul în care a fost deja semnalat acest lucru prin Cererea de reexaminare transmisă Parlamentului României asupra Legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional care conţine o prevedere similară cu cea de faţă, consider că adoptarea prezentei propuneri legislative corectează un derapaj legislativ care poate conduce la o încălcare a principiului constituţional al egalităţii tuturor cetăţenilor în faţa legii".
Alin. (4) din cadrul aceluiaşi articol arată că acele cheltuieli de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) sunt suportate de Banca Naţională a României.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Filimon Stoinea în data de 26.03.2018, 01:11)
Mi se pare normal ca un senator sa spuna cum plateste un credit de 70.000 euro luat de la un offshore obscur, in doi ani, din moment ce acel senator castiga doar 14.000 euro pe an. Mi se pare normal ca un senator sa nu aiba initiative de legi porcaind experti cu doctorate in domeniu dar luand sfaturi de la insi cu un seminar neoprotestant sau cu o amarata de profesionala terminata in Fetesti. Mi se pare normal ca un senator sa nu dinamiteze pietele de credit sau de imobiliare in interesul unor speculanti de prin Voluntari, Herastrau sau Remetea, Tg.Mures. Ce zici sa facem totul asa cum e normal prale Zamfir?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de filimon stirbu în data de 26.03.2018, 01:31)
La tine, in mintea ta, este normal sa batjocoresti oameni. Prale Tanasa!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2018, 01:58)
La tine in mintea ta mustaciosule e normal sa nu muncesti o ora in viata si sa traiesti din ce ciupesti de pe la speculanti, fratii din Utah sau nevasta-ta, nu?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de R în data de 26.03.2018, 04:03)
Sper ca la expertii cu doctorate nu te referi la aia de la BNR...sunt si experti pe acolo dar cei mai multi sefi si directori sunt remanente ale comunismului intrati pe acolo numai prin relatii bine cimentate care nu dau 2 bani pe "expertii reali cu doctorate" din domeniu. Stii ce sanse are un expert cu doctorate la BNR sa fie angajat fara relatii puternice? trece de proba scrisa, ajunge la interviu unde fac directorii ce vor cu el, il pica fara explicatii, fara note, fara transparenta, fara nimic si apoi 2 ani conform regulamentului BNR nu mai are dreptul nici macar sa incerce sa participe la proba scrisa. doi ani !!! Asta e BNR cu expertii lui de renume. expertii reali din BNR au plecat demult la BCE sau alte banci centrale mai normale..unde nu se dau explicatii " leul sta tolanit".
1.4. Sa tragi pe sfoara clienti (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Miauuu în data de 26.03.2018, 07:29)
După care sa plângi după ei cu lacrimi de crocodil !
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2018, 08:30)
Filimoane scoti aceleași minciuni , poate găsesti un prost sa puna botul.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2018, 09:35)
La tine, in mintea ta, este normal sa acuzi pe altii, chiar daca nu sunt persoanele fata de care ai o ura organica. Bai, eu nu am treaba cu Utahul din mintea ta. Eu am treaba cu California. Sau nu mai ai clienti la camata? Vezi ca este nelegala!
1.7. Filimon...! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Investitorul în data de 26.03.2018, 10:48)
Esti BETON, cap ai, minte ioc, despre caracter...vai- vai !!!
2. CLASATA
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2018, 07:22)
Ce deranjează se clasează!
3. fără titlu
(mesaj trimis de rogue trader în data de 26.03.2018, 07:51)
Mi se pare corect. De ce sa nu-i acuzam ca n-au tinut inflatia in intervalul prevazut de ex? Sa raspunda cu inchisoarea sau cine are cu vinuri. Sau cand trece cursu sau ROBOR de un nivel stabilit de Piperea-Zamfir periodic, sa plateasca. De ce sa nu-i taram prin tribunale sa-i arestam 30 zile sa vada si ei cum e cand nu-si fac treaba? Sau cum e cu aurul din Anglia ca il tinem moka acolo si pierdem jdemilioane de rade planeta de noi. Ce-i debandada asta? Si-asa aia habar n-au ce fac acolo ca toti sunt veniti cu pile su cu pluta. Sau mai e o varianta, sa mai facem o banca mai putin centrala cu Zamfir Piperea in Consiliul de Administratie cu calculele ei si lumea sa-si aleaga. Vrei ROBOR de 1% sau cat poti sa duci sau de la Mugurel cu 3%, inflatie de 0% sau 5% de la Mugurel. Ca pare cam monopol acum. Si stimulam si concurenta cu ocazia asta.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2018, 08:17)
Disperarea cand îți vine nu mai pleacă de la tine la lai la.
3.2. Urare solomonica (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2018, 11:41)
Pace voua si sictir la toti !