Daniela Gîtman (MAE) a vorbit despre importanţa pe care ţara noastră o acordă dreptului internaţional

V.G.
Politică / 22 septembrie 2022

Daniela Gîtman (MAE) a vorbit despre importanţa pe care ţara noastră o acordă dreptului internaţional

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene Daniela Gîtman a participat astăzi la deschiderea oficială a celei de-a 63-a sesiuni a Comitetului consilierilor juridici pe probleme de drept internaţional public (CAHDI), informează Agerpres..

La eveniment au mai participat preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României, Titus Corlăţean şi preşedintele în exerciţiu al acestui organism, Alina Orosan, director general pentru Afaceri Juridice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În discursul său, secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat importanţa pe care România o acordă dreptului internaţional, piatra de temelie a politicii sale externe şi promovării statului de drept la nivel mondial.

Oficialul român a evidenţiat importanţa vitală a susţinerii principiilor dreptului internaţional - între care egalitatea suverană, integritatea teritorială şi independenţa politică a tuturor statelor, precum şi interzicerea recurgerii la forţă sau la ameninţarea cu forţa - care trebuie să constituie fundamentul pe care se întemeiază răspunsul comunităţii internaţionale la războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Totodată, a relevat importanţa activităţii CAHDI în eforturile complexe de identificare a celor mai bune soluţii pentru reprimarea actelor de agresiune şi a altor încălcări ale păcii şi pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de acestea.

În acest sens, a evidenţiat acţiunile de reconfirmare a angajamentului ferm al României pentru combaterea impunităţii pentru cele mai grave infracţiuni şi pentru consolidarea respectului pentru valorile democratice şi o ordine internaţională bazată pe reguli.

De asemenea, secretarul de stat Gîtman a amintit că România s-a alăturat demersului comun al unor state părţi la Statutul de la Roma de sesizare a Procurorului Curţii Penale Internaţionale cu privire la anchetarea infracţiunilor de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. În context, a făcut trimitere la depunerea recentă de către ţara noastră, la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a cererii de intervenţie în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federaţiei Ruse la CEDO, care are ca obiect încălcările grave ale drepturilor omului, comise în masă de către Federaţia Rusă în cadrul agresiunii militare desfăşurate pe teritoriul Ucrainei începând cu 24 februarie, 2022.

Secretarul de stat a identificat, totodată, CAHDI ca fiind forul adecvat pentru clarificarea în cel mai înalt grad posibil a tuturor aspectelor juridice în măsură să sprijine palierul politic al Consiliului Europei pentru luarea unor decizii deplin informate.

Cea de-a 63-a sesiune a Comitetului consilierilor juridici pe probleme de drept internaţional public (CAHDI) al Consiliului Europei are loc astăzi şi mâine, la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb