DANIELA LULACHE, DIRECTOR GENERAL NUCLEARELECTRICA: "Legislaţia actuală ne împiedică să devenim un jucător pe plan regional"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 august 2017

"Legislaţia actuală ne împiedică să devenim un jucător pe plan regional"

"Securitatea nucleară este una dintre preocupările mele primordiale"

Legislaţia naţională îngrădeşte activitatea companiilor autohtone din domeniul energiei, pe plan internaţional, şi astfel împiedică ţara noastră să devină un jucător regional, este de părere doamna Daniela Lulache, directorul general al companiei Nuclearelectrica.

Potrivit domniei sale, securitatea nucleară este unul dintre aspectele ce nu trebuie neglijate de către companiile din domeniu.

Domnia sa a afirmat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă: "Securitatea nucleară este obiectivul meu primordial. Consider că o companie, de talia Nuclearelectrica, este obligată să facă profit, dar niciodată nu trebuie să existe un compromis din perspectiva securităţii nucleare. De-a lungul mandatului meu, acest aspect a reprezentat una dintre preocupările constante".

Doamna Lulache a menţionat că opririle neplanificate ale unităţilor centralei nucleare sunt necesare pentru mentenanţa echipamentelor din unităţile nucleare.

Domnia sa a precizat: "Securitatea nucleară nu poate exista, în lipsa investiţiilor şi a programelor de mentenanţă, iar nivelul de excelenţă al Nuclearelectrica, recunoscut şi pe plan internaţional, trebuie menţinut. Procentul, din producţia brută, aferent opririlor neplanificate, la Unitatea 1 de la Cernavodă a fost de 0,16%, iar la Unitatea 2 de 0%, în condiţiile în care standardul industriei este de 2,8%".

Media numărului de zile de opriri neplanificate este de 3,4 zile/an/unitate, standardul internaţional fiind de 10 zile/an/unitate, a mai adăugat doamna Lulache.

În ceea ce priveşte investiţiile, Nuclearelectrica are prevăzut un program anual de investiţii efective de aproximativ 250 de milioane de lei, a mai declarat directorul general al Nuclearelectrica, menţionând că peste 80% din investiţii au fost redirecţionate către centrala de la Cernavodă şi 15% la cea de la Piteşti, sediului central fiindu-i alocate investiţii minimale.

"Ţara noastră continuă să fie lider pe plan internaţional, în ceea ce priveşte factorul de capacitate, întrucât acesta este de peste 91%, iar standardul industriei este de circa 80%", a mai spus doamna Lulache.

Domnia sa a adus în discuţie şi evoluţia pieţei de energie, menţionând că peste 90% din costurile Nuclearelectrica reprezintă costuri fixe, aşadar fluctuaţia medie, de aproximativ 70 de lei, a preţului energiei în ultimii ani, care reprezintă diferenţa dintre preţul mediu al energiei al anului 2012 şi cel al anului 2017, se transpune pentru companie direct în profit.

Profitul producătorului de energie nucleară a urmat un trend ascendent, în ultimii ani, potrivit doamnei Daniela Lulache.

În 2012 profitul Nuclearelectrica era de 20 de milioane de lei, în 2013, acesta se ridica la circa 436-437 de milioane de lei, între anii 2014 şi 2016 a fost de peste 100 de milioane de lei, iar pe primele şase luni ale anului curent, compania a înregistrat un profit de 130 de milioane de lei.

Conform domniei sale, modificarea Codului Fiscal, şi introducerea taxei pe construcţii speciale, a avut un impact de circa 90 de milioane de lei, în primul an, asupra profitului companiei şi unul de câteva zeci de milioane anual, apoi.

Domnia sa a precizat că, în continuare, contextul pieţei de energie este unul dificil, pe fondul reglementărilor nefavorabile pieţei autohtone.

"Piaţa are nevoie de reglementări şi de abordări noi", a declarat doamna Lulache, adăugând: "Nevoia de modificare a reglementărilor intervine atunci când discutăm de piaţa de energie, de rolul pe care ţara noastră vrea să îl aibă în plan regional sau dacă îşi doreşte sau nu să aibă industrie".

Ţara noastră este foarte bogată în resurse şi are potenţial să devină un jucător, şi un hub, regional, însă avem nevoie de o legislaţie naţională care să le permită companiilor ieşirea pe alte pieţe şi exportul, precum şi să vândă flexibil pentru a avea stabilitate şi predictibilitate, mai consideră directorul general al producătorului de energie nucleară, în opinia căruia, în condţiile actuale, ţara noastră nu poate reprezenta un competitor real pentru companiile internaţionale şi nu poate deveni un jucător regional.

Lulache: "Reactoarele 3 şi 4 sunt absolut necesare pentru securitatea energetică"

În ceea ce priveşte negocierile dintre Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN), în vederea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, reprezentanta producătorului autohton de energie nucleară a menţionat că Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat ca negocierile cu CGN, întrerupte la începutul acestui an, să reînceapă în luna septembrie, precizând: "Reactoarele 3 şi 4 sunt absolut necesare pentru securitatea energetică, dar şi pentru a deveni un jucător regional pe piaţa de energie".

Doamna Lulache a mai afirmat: "Ieri (n.r. joi) am avut AGA, unde a fost aprobată mandatarea Consiliului de Administraţie care să stabilească termenii şi condiţiile mandatului de negociere în continuare a acestui proiect. Acest mandat a fost dat ca urmare a aprobării unui memorandum în Guvern în luna iulie cu această temă. Acest mandat stabileşte termeni şi condiţii legat de o negociere timp de şase luni, începând de ieri (n.r. joi, 24 august)".

Domnia sa a vorbit şi despre procesul de retehnologizare a unităţii 1, de la Cernavodă, menţionând că a fost investită suma de aproximativ 80 de mii de lei în studii de fezabilitate, cu scopul de a extinde durata de viaţă a acestuia.

De asemenea, doamna Lulache a infirmat şi informaţiile potrivit cărora Compania Naţională a Uraniului (CNU) ar urma să fie preluată de către Nuclearelectrica: "În prezent, nu există discuţii între Nuclearelectrica şi CNU, sau alte instituţii. Raporturile dintre Nuclearelectrica şi CNU sunt dezbătute de ani de zile, şi pot fi reluate doar pe baza unor analize, studii de fezabilitate, de mediu etc".

Daniela Luclache va fi înlocuită, din 2 septembrie, de Cosmin Ghiţa, care are un mandat provizoriu de patru luni.

Ghiţă este un consilier al premierului, în vârstă de 28 de ani.

Acesta ocupă, de la 1 iunie, funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).

Între martie 2015 şi aprilie anul acesta, Ghiţă a fost partener la Amerocap (New York, SUA).

De asemenea, în perioada noiembrie 2011-aprilie 2017 a fost manager relaţii publice pentru România şi Moldova la Medtronic România SRL.

Între martie 2012 şi martie 2015, Ghiţă a fost consilier relaţii publice şi guvernamentale la Chevron România Exploration and Production SRL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb