DANTE STEIN: "IPO-ul «Telekom România» - opţiunea cea mai viabilă pentru privatizare"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie 2015

"IPO-ul «Telekom România» - opţiunea cea mai viabilă pentru privatizare"

"Salariul meu, ca preşedinte la Poşta Română, este de 1.379 lei, net"

"Un guvern trebuie condus ca o companie"

Ţara noastră are nevoie de un "plan de afaceri", iar Guvernul trebuie condus ca o companie, cu o responsabilitate socială puternică, este de părere Dante Stein, consilier privat al Primului-Ministru Victor Ponta.

"Propunerea mea este să iniţiem un organism similar ca importanţă Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi să îl împuternicim să creeze un plan de dezvoltare naţională", ne-a spus domnia sa în cadrul unui interviu.

Dante Stein ne-a vorbit şi despre experienţa sa în funcţiile de conducere la companiile de stat. Domnul Stein este preşedintele Poştei Române, membru al Consiliului de Administraţie Telekom România şi prim preşedinte şi membru CA Tarom.

Reporter: Cum ar trebui să arate strategia de dezvoltare a României?

Dante Stein: Aş vrea să spun următorul lucru despre strategia naţională de dezvoltare: un Guvern ar trebui condus ca o companie, cu o responsabilitate socială puternică.

Orice companie are nevoie de un business plan, altfel va rămâne o societate mică.

Unde este planul de afaceri pentru România?

Fără un plan puternic şi bine gândit, suntem ca o barcă pe ocean, fără pilot şi motor, plutim în derivă, la mila valurilor, şi nu vom ajunge niciodată la potenţialul ţării, care este enorm.

Dacă am fi avut un asemenea plan, ancorat puternic în toate instituţiile de stat - Preşedinţie, Parlament, Executiv etc, am fi putut lucra împreună pentru un ţel comun, ne-am fi putut coordona eforturile şi elimina risipa, am fi putut monitoriza progresul fiecărui proiect etc. Pe scurt, sunt numai avantaje, pe lângă multă muncă intelectuală, dar de aceea avem guverne.

Propunerea mea este să iniţiem un organism similar ca importanţă Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi să îl împuternicim să creeze şi un plan de dezvoltare naţională. Ar fi echivalentul unui Consiliu de Administraţie într-o companie.

Reporter: Care sunt problemele pe care le-aţi întâlnit în companiile de stat unde aveţi funcţii de conducere? Există elemente comune întâlnite la acestea?

Dante Stein: În primul rând, vă rog să îmi permiteţi să reamintesc cititorilor că societăţile de stat reprezintă patrimoniul tuturor cetăţenilor români, aşa că trebuie conduse în mod foarte profesionist, pentru a genera profituri, astfel încât statul să poată folosi aceşti bani ca să construiască spitale, şcoli etc.

Experienţa mea se leagă de două companii unde statul este majoritar, Tarom şi Poşta Română. Acestea sunt administrate diferit şi au rezultate diferite. Una face profit (Poşta), cealaltă nu.

Pentru a administra toate companiile de stat în mod profesionist şi în acelaşi fel, consider că ar trebui să creăm un holding de stat, în care să fie grupate toate participaţiile. Acesta ar permite statului să îşi conducă societăţile mai profesionist şi unitar.

Nu este admisibil, în opinia mea, ca ministere diferite să conducă aceste companii în moduri diverse şi cu rezultate mixte.

Un minister nu este, prin definiţie, un organism antrenat să conducă societăţi prin metode comerciale şi de business. Asta este cert.

Până la urmă, am văzut prea multe schimbări de miniştri care vin cu opiniile lor personale despre cum se conduc companiile, ceea ce este suboptim, deoarece o companie are nevoie de o strategie pe termen mediu şi lung, şi nu una care să se schimbe, în medie, la fiecare şase luni.

Reporter: Cum apreciaţi implementarea OUG 109 privind managementul profesionist la companiile de stat?

Dante Stein: Imaginea este vagă, în cel mai bun caz. Ideea este bună, dar implementarea nu este optimă întotdeauna.

Pentru ca o companie de stat să funcţioneze în mod profesionist, sunt necesare trei ingrediente:

1. Un ministru care nu interferează cu activitatea, în fiecare zi. Asta înseamnă că ministrul, care este, desigur, responsabil pentru binele societăţii, trebuie să primească şi să accepte un plan de afaceri, iar apoi să lase Consiliul de Administraţie şi managementul să îl implementeze. Desigur, ar trebui să primească rapoarte periodice despre implementarea planului, dar ar trebui să se abţină să se amestece în activitatea zilnică. Aceasta este treaba Consiliului de Administraţie şi a managementului.

Dacă un ministru se implică în fiecare zi, atunci i-aş sugera să concedieze Consiliul de Administraţie şi CEO-ul, iar ministerul să preia managementul.

2. Un CA competent, ceea ce înseamnă că membrii sunt aleşi pentru că sunt profesionişti şi nu pe alte criterii.

Dacă membri individuali ai CA sunt specializaţi pe cele mai importante funcţii ale companiei, precum audit, marketing, vânzări, management etc, atunci ei pot supraveghea munca managementului şi compania va funcţiona.

Totuşi, membri CA şi CEO-ul trebuie să primească o compensaţie normală pentru munca lor şi pentru responsabilitatea enormă pe care o poartă.

Salariul meu, ca preşedinte la Poşta Română, este de 1.379 lei, net. Trebuie să mai adaug ceva?

3. Un CEO competent. Evident, cea mai mare parte a muncii este dusă de CEO. Dacă persoana este competentă şi dacă ministrul îl lasă să îşi facă treaba şi dacă are susţinerea unui CA competent, atunci va produce profit pentru cetăţenii români.

Toate cele trei ingrediente sunt obligatorii. Doar două din trei nu vor funcţiona.

Reporter: Cum vedeţi rolul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României în îmbunătăţirea cadrului legislativ din ţara noastră?

Dante Stein: Desigur sunt părtinitor, datorită implicării mele în crearea Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, dar, altfel, aş spune că este un pas paradigmatic înainte către normalizare şi către un dialog necesar între Guvern şi comunitatea de afaceri. Cei doi sunt parteneri cu drepturi şi obligaţii egale.

Îmi concentrez eforturile, în prezent, pe supravieţuirea Coaliţiei.

În trecut, am observat cu toţii că practica noilor prim miniştri era să şteargă, pur şi simplu, toate eforturile făcute de predecesori şi să instaleze noi structuri.

Acest lucru trebuie să înceteze. Nu este o practică bună să începem de la zero de fiecare dată când se schimbă Guvernul. Această practică distruge ani de experienţă şi eforturi. Distruge valoarea, care aparţine poporului român.

Reporter: Cum apreciaţi faptul că măsurile din Codul Fiscal dedicate mediului de afaceri au fost amânate pentru 2017?

Dante Stein: Codul Fiscal a devenit un mijloc pentru luptele politice. Este păcat, dar aceasta este realitatea.

Este clar, totuşi, că forţele politice adverse versiunii propuse iniţial trebuie să poarte responsabilitatea faţă de cetăţeni şi faţă de România că noul Cod nu oferă la fel de multă competitivitate precum cel iniţial şi, deci, nu va aduce venituri la fel de mari pentru oameni.

Reporter: Care este varianta pe care se merge în acest moment privind privatizarea pachetului deţinut de stat la Telekom? Vedeţi posibilă o listare la Bursă?

Dante Stein: Opţiunea cea mai viabilă pentru statul român ar fi un IPO. Din punctul meu de vedere, Bursa românească este destul de activă şi se dezvoltă. Desigur, este influenţată de trendurile internaţionale. Aşadar, atât timp cât condiţiile generale sunt favorabile, o listare este binevenită, mai ales că Telekom este o companie valoroasă.

Totuşi, pentru o opinie oficială pe acest subiect, ar trebui să aşteptăm până la finalizarea tuturor rapoartelor şi consultărilor interne.

Reporter: Cum comentaţi scăderea rezultatelor Telekom România, în ciuda campaniei masive de rebranding?

Dante Stein. Nu aş fi în totalitate de acord cu modul în care puneţi întrebarea. Rebrandingul a avut un impact excelent şi ofertele integrate au adus un succes semnificativ - înţeleg că au fost peste 125.000 de clienţi noi pentru servicii convergente, în trimestrul al doilea.

Este un rezultat foarte bun, în special pentru o companie care începe o nouă abordare, pe o piaţă deja foarte competitivă.

În termeni de venituri, Telekom România a avut un parcurs stabil în trimestrul al doilea faţă de perioada similară din 2014, chiar cu o uşoară creştere (+0,5%). Am remarcat şi creşterea pe servicii TV.

Este clar că oriunde îşi extinde compania fibra optică, are rezultate excelente.

Asta, în opinia mea, cere o concentrare şi mai mare pentru investiţii în extinderea infrastructurii.

Reporter: Ce şanse daţi încheierii tranzacţiei de vânzare a Poştei cu bpost? Domnul Alexandru Petrescu spunea că planul B este listarea la Bursă.

Dante Stein: Toate soluţiile sunt bune, atât timp cât aduc valoare pentru cetăţenii români şi nu doar pentru un potenţial cumpărător care vrea să ia Poşta Română ieftin.

Când procesul de privatizare a început, Poşta Română era un activ neperformant, din cauza anilor de management pe modă veche.

Astăzi, Poşta Română nu mai este un activ neperformant, ci o oportunitate pentru cumpărare! Facem din nou profit, muţumită unui ministru care nu interferează, unui CA competent şi unui CEO extraordinar, Alexandru Petrescu.

Reporter: Cum priviţi lupta anticorupţie şi efectele ei în companiile de stat?

Dante Stein: Salut toate tipurile de luptă anticorupţie, dar aş vrea să văd, de asemenea, aceleaşi eforturi enorme în creşterea capacităţii, la toate nivelurile, inclusiv pentru salarii mai bune, training mai bun etc.

Putem scăpa de corupţie relativ repede, dar durează ani de zile să construieşti capabilităţi.

Reporter: Dezvoltarea pieţelor de capital ca alternativă de finanţare la sistemul bancar este pe agenda europeană. Cum priviţi rolul BVB, din acest punct de vedere?

Dante Stein: Am fost, din prima zi, un susţinător al dezvoltării unei pieţe de capital vibrante. Este la mintea cocoşului, dar suntem în urmă în privinţa aceasta. Într-o economie modernă, o piaţă de capital vibrantă este o necesitate. Va creşte competitivitatea ţării. Este atât de simplu!

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. draga domnule Stein,

    " Fără un plan puternic şi bine gândit, suntem ca o barcă pe ocean, fără pilot şi motor, plutim în derivă, la mila valurilor, şi nu vom ajunge niciodată la potenţialul ţării, care este enorm." Chiar si cu un plan daca avem o barca, vom ramane de asemenea intr-o barca. Ce ziceti insa daca am inlocui barca printr-un tanc petrolier si facem rost si de un capitan. Eu ma angajez sa spal puntea. Problema se va pune insa in momentul urmator, deoarece daca Dumneavoastra aveti un salariu de 1.379 eu cat as putea sa indraznesc a cere? E adevarat ca daca mai intreb pe Reuters cand va catadicsi sa schimbe comunicatul necorespunzator cu realitatea , pe Moody sa clarifice un rating sau OMV sa corecteze descrierea firmei s-ar putea sa primesc si niste multumiri pe email. Problema e cu ce beau o cafea la domnul Florescu si cum reusesc sa cumpar o bucata de slana si un litra de tuica pentru a cujeta mai bine. 

    1. un simplu operator date la stat la APIA are 9000 lei net

      ASF vrea actuator SI analist financial, conform ZF exista only one cand s-a hotarat soarta Astrei.... Am comentat faptul ca nu se VA aproba intrarea in faliment. The game is beginnining:-)

      sa se faca , iar oamenii somitatile in domeniu respectiv sa fie voluntari, neplatiti in nici un fel ,dealtfel daca acestia ar avea putina initiativa s-ar asocia si singuri si ar forma un forum, o asociatie cu un cuvant greu in domeniu.valabil pt. toate domeniile, dreptul la asociere este consfiintit in constitutie!

    Un ministru care nu interfereaza, un CA competent si un CEO competent !?

    Domnule, eu nu stiu in ce tara va imaginati ca traiti sau in ce lume imaginara dar pentru noi, oamenii de rand, ne este clar ca asa ceva nu exista in nicio companie de stat in Romania acestor ani ! Toti sunt pusi polititc si nicidecum pe criterii de competenta. Si din pacate, dupa cum observam in fiecare zi, in majoritatea cazurilor acestia isi vad interesul propriu si ce sa vezi nici aici nu sunt "competenti", ajungand pe mana DNA-ului!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb