"Danubia Global", în atenţia anchetatorilor SUA pentru un contract din Irak

V. Ribana
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iunie 2006

Societatea "Danubia Global" din România, controlată de o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, face obiectul unei anchete federale americane, care urmăreşte să clarifice legăturile aces-teia cu o firmă de consultanţă din SUA, acuzată de fraudă pentru contractele încheiate în Irak, informează cotidianului Pittsburgh Post-Gazette. Această publicaţie arată că "Danubia Global" Inc. a preluat, în baza unui contract care prevedea achitarea sumei de un dolar (iniţial) şi plăţi ulterioare nespecificate, bunurile din Irak ale companiei "Custer Battles" - căreia armata americană îi interzisese să mai încheie contracte în Irak, precum şi majoritatea angajaţilor acesteia, plătiţi o perioadă din conturile bancare ale firmei americane.

Potrivit Pittsburgh Post-Gazette, proprietarul "Danubia", Richard Levinson, a făcut parte din conducerea "Custer Battles", părăsind compania după semnarea contractului şi devenind consultant pentru firma din România. Legătura dintre cele două companii face obiectul unei anchete federale, iar autorităţile americane încearcă să determine dacă "Danubia" este o entitate creată artificial pentru evitarea interdicţiei impuse firmei americane. De asemenea, autorităţile americane încearcă să afle dacă membrii conducerii "Danubia" au fraudat guvernul federal, obţinînd contracte de milioane de dolari pe care nu aveau dreptul să le primească.

Levinson susţine că nu mai are legături cu "Custer Battles" sau cu fondatorii acesteia.

La numai două luni după preluarea activelor "Custer Battles", "Danubia" a căutat un cumpărător, sperînd la o infuzie de numerar, notează ziarul menţionat. Conform acestuia, "pretendentul" a fost compania americană "Windmill International", care, în 26 mai 2005, a anunţat că a cumpărat pachetul majoritar de la "Danubia". Anunţul a fost prematur însă, întrucît cei de la "Windmill" au realizat că legăturile cu "Custer Battles" nu sînt tocmai pe placul lor. La finele lunii august, "Windmill" a renunţat la afacerea cu "Danubia".

Potrivit publicaţiei amintite, "Danubia" se confruntă şi cu alte probleme, ca urmare a unor incidente petrecute în aprilie, în Irak, în cursul cărora agenţii săi de securitate au deschis focul, omorînd mai mulţi poliţişti irakieni. Compania dezminte, însă, acuzaţiile Poliţiei irakiene, conform cărora agenţii ar fi deschis focul fără să fie provocaţi. Dar, armata americană anchetează incidentul şi a interzis temporar operaţiunile "Danubia" în zonă, refuzînd ulterior să mai acorde autorizaţiile de rutină companiei, afirmă sursa citată.

Conform ziarului american, "Custer Battles" a fost una dintre primele companii suspendate de autorităţile americane, în activităţile de reconstrucţie a Irakului, iar într-un proces civil desfăşurat în cursul acestui an, un juriu federal a decis că firma a fraudat guvernul cu 3 milioane de dolari, emiţînd facturi false.

Reprezentanţii "Danubia Global" neagă relaţia de afaceri cu "Custer Battles".

"Danubia Global" a fost înregistrată la 7 decembrie 2004, în Insulele Virgine Britanice, cu un capital social de 50.000 de dolari. Directorul general al "Danubia", Amy Clark, declară publicaţiei amintite că societatea pe care o reprezintă oferea servicii pentru numai 7.500 de dolari, în timp ce alte firme cereau 15.000 de dolari pentru asigurarea securităţii unui convoi. Conform unor mesaje electronice interne, "Danubia" a obţinut contracte în valoare de 1,28 de milioane de dolari pe lună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb