Aprobarea legii dării în plată nu numai că va duce la creşterea avansului pentru credite, dar va pune băncile în dificultate, pentru că nu vor mai putea plăti înapoi depozitele clienţilor, susţine Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al Băncii Comerciale Române, conform unei ştiri prezentate de Digi24.
Ceea ce se înţelege este că reprezentantul BCR ameninţă cu falimentul şi pierderea banilor clienţilor, înafară de depozitele garantate, actualmente plafonate la 100.000 de euro.
BCR a publicat, luni, un studiu, potrivit căruia avansul pentru creditele imobiliare ar ajunge la 30%, dacă se adoptă legea dării în plată în forma actuală.
Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR, a declarat pentru Digi24: "Majorarea avansului de la 15% la 30% nu este o ipoteză improbabilă, ci dimpotrivă, ipoteza cea mai probabilă în cazul în care legea dării în plată nu este clarificată precis în ce priveşte aplicarea ei la cazurile sociale".
Apoi, Ionuţ Stanimir vine cu următoarea declaraţie năucitoare: "O bancă lucrează de cele mai multe ori în proporţie covârşitoare cu lichidităţile clienţilor. Banca însăşi se află în dificultate, pentru că ea nu mai poate plăti înapoi depozitele clienţilor."
Ai putea crede că i-a scăpat "porumbelul". Dar această ipoteză este exclusă de faptul că Ionuţ Stanimir şi-a făcut o întreagă regie, pentru explicaţie: a folosit nişte pahare cu apă să explice cum "banca lucrează cu lichidităţile clientului".
Din declaraţiile lui Stanimir, se poate înţelege că băncile, inclusiv BCR, intră în pericol de faliment în cazul aprobării legii dării în plată şi că se vor prevala de legea "bail-in-ului" (n.r. salvarea băncilor cu banii din depozite).
Ionuţ Stanimir pare să uite că expansiunea necontrolată a creditului a avut loc mai ales pe fondul folosirii sistemului rezervelor fracţionare, adică băncile nu au lucrat doar "în proporţie covârşitoare cu lichidităţile clienţilor".
La finalul anului trecut, analistul Călin Rechea explica pentru ziarul BURSA: "Dincolo de argumentele pro şi contra (n.r. pentru legea dării în plată), cu un avantaj considerabil pentru cele pro, rămâne realitatea unei relaţii de putere profund dezechilibrate între bănci şi clienţii lor persoane fizice. Această lege încearcă să remedieze, chiar dacă numai parţial, starea actuală de fapt. Nu trebuie să uităm că, în condiţiile sistemului de rezerve fracţionare şi a «licenţei de a crea bani» pe care o au băncile în economiile moderne (vezi studiile Băncii Angliei publicate pe site-ul BURSA în 28 aprilie 2014 şi 6 mai 2014), instituţiile financiare ocupă o poziţie privilegiată în economie, poziţie de care nu mai beneficiază nimeni, nici măcar sectoarele industriale cu cea mai mare influenţă politică".
În 2008, Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu avertiza că BNR va lua măsuri drastice împotriva "răspândacilor" de zvonuri legate de bănci.
Au trecut opt ani de atunci; "Răspândacii" de zvonuri de astăzi beneficiază de vreun regim de clemenţă?
Dacă da, atunci ar trebui să ne aşteptăm ca Mugur Isărescu să îl felicite pe Ionuţ Stanimir?
A afirmat Stanimir adevărul sau a răspândit un zvon?
• NOTA
Contactat de ziarul "BURSA", Ionuţ Stanimir susţine următoarele: "Citatul pe care mi l-ai trimis este editat, incomplet şi scos din context.
Nu sunt de acord, şi nici nu înţeleg de unde au fost trase concluziile pe care mi le-ai transmis.
Explicaţia referitoare la principiile de management al lichidităţii a fost dată separat şi viza funcţionarea în general a unei bănci (atragerea de depozite şi plasarea acestora în credite).
Acea explicaţie a fost oferită cu totul separat de orice comentariu referitor la Legea Dării în Plată. Nu a avut nicio legătură cu Darea în Plată, nu a făcut referire la Darea în Plată. Nu a făcut referire la nicio lege şi la nicio bancă în particular.
Explicaţia a avut rol de educaţie financiară, lucru pe care mi l-aş dori să îl văd în mass-media mai des, în locul unor informaţii trunchiate sau scoase din context cum prea des mi s-a întâmplat să remarc în ultima vreme".
Postul de televiziune Digi24 a oferit explicaţia furnizată de Ionuţ Stanimir în urma acestor cuvinte: "Un client obişnuit va avea avea nevoie de opt ani în plus ca să economisească banii pentru avansul de 30% necesar unui credit ipotecar. De la o vârstă medie de 34 de ani, va ajunge proprietar abia la 42 de ani. Este doar unul dintre efectele legii Dării în plată, conform analizei realizate de BCR.
Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR: «Majorarea avansului de la 15% la 30% nu este o ipoteză improbabilă, ci dimpotrivă, ipoteza cea mai probabilă în cazul în care legea dării în plată nu este clarificată precis în ce priveşte aplicarea ei la cazurile sociale.»
Un scenariu care dă frisoane băncilor, care susţin că în asemenea condiţii vor avea de pierdut inclusiv deponenţii.
Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR: «O bancă lucrează de cele mai multe ori în proprorţie covârşitoare cu lichidităţile clienţilor. Banca însăşi se află în dificultate, pentru că ea nu mai poate plăti înapoi depozitele clienţilor»."
Se observă lesne că, dacă este adevărat că cele spuse de Stanimir au fost scoase din context, atunci scoaterea din context va fi fost operată de studioul de televiziune Digi24.
Până în acest moment, nu avem cunoştinţă de nici un protest al BCR faţă de cele difuzate de Digi24.
1. LehmanBraders a lucrat cu"lichiditatile clientilor
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 07:21)
Urmeaza operatiunea datul dupa visin.
Daca o sa falimentati nu o sa imi para au dupa Bcr. Ce am avut si ce am pierdut.
Oare nu sunt presiuni pe parlamentari acum din partea bancherilor?
URMARITI REACTIA ARB-ului DIN VIDEO 04.12.2015 Legea daraii in plata, subiect aprins de discutii la tv; o gasiti in arhiva Bursa.
Eu sa fiu banca buna NU as mai dorii sa fiu reprezentat de actualul ARB.
Apa trece pietrele raman.
Daca BCR -ul are probleme, o mai invitam peste 10-20 de ani pe la noi dupa ce se trateaza la Viena.
Pentru ca doua trei banci nu vreau legea nu ne intereseaza.
Si eu vreau sa nu fie impozit , rovigneta pe masina dar cine ma intreaba pe mine.
Parlamentul a votat o lege in unanimitate; sper ca nu au uitat oamenii de la BCR.
1.1. exceptional! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de sebastian în data de 10.02.2016, 22:29)
azi i-am dat telefon unchiului meu si i-am zis declaratia lui stanimir. si-a likidat depozitul de la BCR. Simplu, NO TRUST!
2. Frumos text
(mesaj trimis de Mitica în data de 10.02.2016, 07:44)
Păcat.... Păcat de Bursa.... A ajuns rau....aminteste de Scânteia de pe vremuri.Silviu Brucan, Sorin Toma... Ce jurnalisti. .ar fi fost mandri de Adina Ardeleanu.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 08:14)
M-ai pierfut cu scanteia
2.2. Silviu Brucan imi aminteste de Radio ra (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 08:21)
Bunicul il asculta cu gura cascata; parca vorbea la ora 13.
Bunicul nu a luat nici un credit in cei 90 de ani fara o luna, si a construit o casa cu 5 cameresi a ajutat la un apartament de 4 camere.
Dar tot nu vad legatura cu acest articol.
2.3. Mitica al lui Shakespeare (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 10.02.2016, 08:35)
Pacat...Pacat de Caragiale...Personajul sau, Mitica, a ajuns rau....s-a angajat intr-o banca.
Acum, il intrebi "Mitica, ma-mprumuti cu niste bani?" si el iti raspunde "Da, cu dobinda, comision, garantie si girant", facindu-l mindru si pe Shakespeare, cu al sau Negutator din Venetia.
In Caragiale, Mitica raspundea: "Nu pot mon cher, ca ma jeneaza un ciorap".
Ce autori!....
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 09:08)
Ha ha
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 11:46)
Și care-i problema ca cere dobanda, comision si acoperirea riscului? Dacă vroiai bilute de la oi in loc de bani, ai gresit usa grajdului.
3. Oare sefii de la Wolksbanc
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 08:10)
Ar fii dorit legea?
Unde sunt acei sefi azi?
4. Vai si amar
(mesaj trimis de Gogu în data de 10.02.2016, 09:21)
Fata frumoasa, dar fără noroc, Adina. In meseria asta iti trebuie si putin creier. Mai aveti de invatat, mai uitati-va la marele vostru concurent, sa vedeti acolo cum se fac chestiile astea...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 10.02.2016, 09:55)
O MARE PROBLEMA pentru profitabilitatea bancilor este remuneratia mare a salariatilor si mai ales a sefilor (care-I intrec chiar pe magistrate si chiar si pe sefii din magistratura!?Duceti-va acum sa luati un imprumut de la B.C.R SI O SA VEDETI CE CONDITII IMPUN.
4.2. Lectii (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de MAKE în data de 10.02.2016, 10:01)
Multumim dom' profesor Gogu,, dar n-ai nimerit nici la clasa, nici la ora potrivita; nu ne intereseaza nici lectiile de evaziune fiscala, nici cum sa punem presedinti, daca ni se sterg datoriile, dupa ce ne-am esalonat datoriile, dupa ce ni s-au sters, in mod repetat.
Intelegi, Gogule, unde trebuia sa te duci?!
4.3. Domnule ziarist din banca si cel de la 2 (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 10:05)
Pentru ce banca lucrezi?
Eu sunt inginer o am cat de cat cu cifrele dar tu ca ziarist ce faci?
Sunt curios cati ziaristi au bancile si fisa postului.
Eu stiu doar un ziarist care este purtator de cuvant al Guvernului(parca il stiu de la zf). Tehnocratii l-au angajat?
4.4. "Ziaristii" (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 10.02.2016, 10:25)
Cei care au fost ziaristi, iar acum sint angajati in relatiile cu publicul, ori drept purtatori de cuvint, nu mai sint ziaristi si nici nu vor mai putea fi ziaristi, indiferent ca, in viitor, se vor angaja la vreun organ de presa.
Conditia obligatorie pentru calitatea de ziarist este integritatea caracterului, dar purtatorul de cuvint nu poarta cuvintele lui, ci ale institutiei care l-a angajat.
Revenirea din aceasta ipostaza seamana cu miracolul nasterii din fecioara.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 11:50)
nu va mai dati dupa cires ... faceti o campanie de presa si cu asta basta ... orice spune un angajat din banci este taxat, intors pe toate fetele si demolat. Cand unul din tabara chf spune prostii, nu il atinge nimeni, ba chiar ii dati prima pagina ca sa va faceti de rusine. Acesta nu este un tratament impartial.
4.6. Ciresul (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de MAKE în data de 10.02.2016, 12:14)
Domnu', dupa cires esti mataluta, care spui ce vrei (in cazul de fata, minciuni), fara dovezi si fara sa semnezi, o metoda larg imbratisata de "ïmpartialii" intre care te numeri si care si-ar dori ca minciunile sa le fie publicate ca adevaruri, fara alte comentarii.
Uite-te la Stanimir.
Vezi vreo diferenta?
Este asta vreo campanie?
Of, ce nu-i pot suferi pe mincinosii prosti, de dupa cires!
4.7. Alegeti, dom' Profesor (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Gogu în data de 10.02.2016, 12:14)
Dom' profesor Make, atunci când iti pui curul la bătaie (asa cum faceti voi), dar vrei ca in continuare sa fii socotit integru si impartial, trebuie sa ai ceva minte in cap ca s-o faci. Voi o faceti ca prostii. Asumati-va ca sunteti de partea lui Piperea si a lui Zamfir (n-am auzit asta de la voi pana acum), si atunci jos pălăria. N-o sa mai fiti [...] care vor sa para fete mari, ci doar niste jurnalisti " angajati", in cel mai curat sens al termenului.
4.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.6)
(mesaj trimis de Ziaristul Caine în data de 10.02.2016, 13:22)
Daca eram ziarist caine as fi luat acest articol din Bursa care ii oferea loc lui Cristian Dan, fara sa ii comenteze spusele, asa cum face in cazul oricarui bancher.
Cristian Dan: După cum vedeţi, totul se învârte în jurul cuvântului atât de urât de bancheri, «negocierea» cu clientul".
Cristian Dan susţine că împrumutatul obişnuit, consumatorul mediu, nu are nicio şansă de renegociere a contractului cu banca: "Până şi propunerile de conversie cu care s-au prezentat până acum băncile, desigur în urma presiunii la care au fost supuse, nu sunt negociabile".
O asfel de pozitie este aberanta. Bancile ofera servicii negociate dar doar putinilor clienti cu pozitii importante in banca. Nu oricarui client din milioanele care le trec pragul - pentru ca ar fi o operatiune consumatoare de timp. Stiti foarte bine ca Bursa nu ofera ABONAMENTE negociate pentru cumparatorul de rand. Este tariful standard. Dar i-ati lasat prostia lui Cristian Dan in paginile ziarului necomentata de o opinie critica a unui Ziarist Caine cum as putea fi eu.
4.9. Servicii gratis (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de MAKE în data de 10.02.2016, 14:20)
Domnu' Gogu, alt mod sa-ti argumentezi spusele, decit exprimindu-te jos, poti?
Partida bancherilor, pe care pare ca o reprezinti in aceasta inclestare cu propria clientela, a dezvaluit un orizont intelectual neasteptat de ingust: de la inceput si pina astazi, neincetat, a atacat murdar ziarul BURSA, numai si numai pentru ca a fost ziarul care a permis sa se auda vocea ambelor parti.
Faptul ca BURSA a devenit un caz atit de rar de jurnalism autentic, ne-a izolat in mass-media, furnizindu-ti tie "argumente" ca "BURSA s-ar afla in campanie", spre deosebire de alte ziare care iti fac pe plac si nu publica decit ceea ce vor bancile.
Bineinteles ca practicam un jurnalism "angajat", dar nu in sensul cu care esti obisnuit - sa scapam de puscarie pentru evaziune fiscala, sa primim ajutoare de stat de sute de miliarde de lei, sa ni se stearga datoriile in mod repetat, ministrul de finante sa ne matraseasca datele financiare si dupa aceea sa se angajeze drept contabil la noi, ca sa le matraseasca si in rapoartele de origine ale companiei, ca ulterior sa intre la pirnaie pentru spaga in tuica si caltabosi.
Nu, domnu' Gogu, nu ne intereseaza ceea ce-ai vrea sa ne inveti.
Practicam, intradevar, jurnalismul "angajat" si sintem, intradevar, intr-o "campanie" continua.
Se numeste "campania in favoarea normalitatii".
Fara obscenitati de bancher, care sa ne oblige la eforturi sa-i mentinem interventia pe site si sa nu i-o eliminam, pur si simplu, cum ar fi meritat regulamentar.
Intelegi, domnu' Gogu?
Ti-am prestat servicii gratis....
4.10. Ciinele din curte (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de MAKE în data de 10.02.2016, 14:41)
Singurul ciine pe care il avem, pazeste, noaptea, curtea sediului BURSA.
A dat vreun bancher vreo replica la ceea ce numesti tu drept "aberatia" lui Cristian Dan?
Eu, unul, nu am vazut nici o replica; daca o vedeam, atunci o publicam neintirziat si nemodificat.
Domnu', nu avem "ziaristi-ciine" in lesa bancherilor, asa cum spui ca ai putea fi tu.
Nu e treaba mea sa apar bancile, nici in general si nici in detalii; bancherii sint chiar asa de prosti, incit sa aiba nevoie de comentariile mele, in confruntarea cu propriul client?!
Daca da, atunci chiar nu merita sa fie aparati, deoarece presteaza servicii unui public intins, creat prin forta legii.
4.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 16:27)
Deci, cand o organizatie de "consumatori neinstruiti" dezinformeaza si manipuleaza, Bursa tace pentru ca nu este rolul ei sa apere bancile ci doar acela de a informa impartial (nu corect). Cand un bancher dezinformeaza la randul lui, rolul Bursa este sa il contreze pe bancher si sa nu lase mesajul sa ajunga la public, in mod impartial.
Mi se pare clar, dle Make. Stim ... muma si ciuma.
4.12. De acord (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 16:28)
Ii doresc purtatorului de cuvant al Guvernului sa castige multi bani si sa iasa la pensie.
4.13. 4.7; 4.11 esti Crist C. (răspuns la opinia nr. 4.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 16:40)
De ce nu te semnezi
4.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 18:57)
Trist dom' Goldstein, trist ! De altfel "iubirea" pentru libertatea de exprimare s-a vazut in procescul cu Simona Tache.
4.15. Mars! (răspuns la opinia nr. 4.11)
(mesaj trimis de MAKE în data de 10.02.2016, 19:13)
Spune-mi, te rog, draga Ciine, cine are un departament de analiza a riscului?; cine studiaza tendintele de curs si paritate?; cine urmareste informatiile relevante pentru cursul valutar si pentru piata creditelor? Cine face toate astea, zilnic, organizat, sistematic, prin specialisti de inalta calificare?
Clientii bancilor?
Nu, ei sint doctori, avocati, tarani muncitori si alte nationalitati.
Departamentele astea de analiza se gasesc in banci, nu la clientii lor.
Cine plateste serviciile acestor departamente de analiza?
Bancile.
Din ce bani?
Din banii clientilor.
Prin urmare, serviciile de analiza fac parte din serviciile bancare platite de clientii lor.
OK.
Acum, te rog sa-mi explici de ce riscul de fluctuatie a dobinzii si/sau riscul valutar sint aruncate in circa consumatorului serviciilor bancare.
Adica, te rog sa-mi explici, de ce banca se derobeaza de riscurile pe care, in mod normal, le evalueaza, si daca aceasta derobare nu reprezinta o frauda prin ea insasi, caci banca sustrage servicii care i-au fost platite, deja, Ciine.
In aceste conditii, ti se pare ca bancile si clientii lor se afla in pozitii simetrice?
Faptul ca un client invoca un detaliu eventual (atentie! eventual) inexact, ti se pare simetric cu gafa unui specialist bancar?
Mie, unuia, nu mi se pare simetric.
Si ca sa-ti explic de ce spun "eventual": nu cunosc contextul afirmatiilor lui Cristian Dan, dar banuiesc ca nu se refera la exercitiul uzual al serviciilor bancare, pe care tu il invoci, ci la cazurile care, in mod normal necesita renegocierea contractului.
Scandalul din jurul serviciilor bancare, inceput cu creditatii in CHF si continuat in prilejul legii darii in plata nu este subiect decit periferic preocuparilor mele - nu cunosc detaliile.
Dar, parca renegocierea contractelor, luat unul cite unul, a fost acceptata in sistemul bancar, in prima faza a scandalului, privitor la creditele in CHF.
Daca este adevarat acest lucru, atunci care este aberatia din ceea ce spui ca spune Cristian Dan?!
Mars, Ciine!
4.16. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.15)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 19:48)
Riscul de fluctuatie a dobanzii nu este aruncat automat catre client. Exista si credite cu dobanda fixa. La alegerea clientului.
Riscul valutar poate fi din nou preluat de banca deoarece exista creditul in lei. Un client a vrut sa isi asume riscul valutar fara a-l cunoaste, este adevarat, pentru costuri de creditare mai mici. Ce este atat de complicat? Magazinul bancar are oferte pentru toate preferintele, cu sau fara risc implicat.
4.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.16)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 20:56)
Minti.
Nimeni nu a vrut sa-si asume riscul valutar.
4.18. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.15)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 21:20)
Aoleu! Vrei sa iti dau tov. Goldstein exemple cu copy-paste sau print-screenuri cu enormitati debitate de acest domn puse pe prima pagina. Tampenii de care s-ar tavali de ras si cel mai prost om dar care au fost aici pe prima pagina. Vrei exemple de postaci de ai lui care au amenintat cu moartea, cu bataia, cu violul si au proferat tot felul de injuraturi dar nu au fost nici macar atentionati si vrei sa iti dau exemple de pareri contra lui CD "corectate" sau sterse?
4.19. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.17)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 22:14)
Cand veniturile sunt in alta moneda decat obligatiile de plata, capacitatea de plata poate fi afectata de riscul cursului de schimb dintre cele doua monede. Ai luat credit in alta moneda decat veniturile, atunci ai primit scris in contract ca iti asumi acest risc. Tu esti cel care minte. Cine nu vrea risc, avea optiunea credit in lei.
4.20. d aia esti paduche si nu bou :-) (răspuns la opinia nr. 4.19)
(mesaj trimis de The Brute în data de 10.02.2016, 22:30)
pentru ca nu iti place a citi letopiseturile...creditul in moneda straina a fost dat in masura in care creditatul primea remuneratia in valuta respectiva. Sta scris negru pe alb in rapoarte pe care o anumita banca le pune la dispozitia investitorilor ...
4.21. Ti-am zis mars, tu ai chemat haita (răspuns la opinia nr. 4.16)
(mesaj trimis de MAKE în data de 10.02.2016, 23:58)
Mi-a fluturat pe la urechi ca dobanda variabila a prilejuit procese acuzind clauze abuzive si ca banca a pierdut.
Ma insel?
Repet, asta nu-i un subiect care sa se afle in centrul preocuparilor mele si nici nu vreau ca replicile astea sa ma sileasca sa intru in subiect.
In mod normal, ar trebui sa nu ma asmutiti, ci sa fiti multumiti ca lucrurile stau asa si sa ma lasati sa-mi vad de subiectele pe care le prefer.
Ceea ce vad de pe margine, insa, este ca reprezentantii bancilor se prevaleaza de acel marunt bagaj de cunostinte specializate, in plus fata de cele ale cetatenilor cu alte ocupatii care le sint clienti, ca sa-i jigneasca permanent, cu rationamente schioape si jumatati de adevaruri, atunci cind nu-i insulta deadreptul.
Confruntarea dusa in acesti termeni dezvaluie surprinzatoarea stupiditate a bancherilor (manifestata si in aceste replici cu mine), care, au uitat care este atitudinea normala fata de clientela.
In realitate, gradul nostru de bancarizare este umflat cu pompa, in primul rind prin legea obligativitatii derularii afacerilor prin conturi bancare, in al doilea rind prin plafonul de casa si nu in ultimul rind prin institutiile care forteaza plata remuneratiilor prin conturi bancare.
Sa completez tabloul cu sursele adevaratelor cistiguri ale sistemului bancar - finantarea, deseori artificiala, nenecesara, a statului si astfel vom intelege de ce bancile isi privesc clientela cu dispret.
Repet, nu ma intereseaza cu adevarat subiectul.
Am sa-ti zic de ce: pentru ca nu va mai dau zile multe.
4.22. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.21)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2016, 01:13)
Asa se vorbeste cu cititorii dom' Make? Repet, trist, foarte trist.
4.23. vad o haita de lupi infometati (răspuns la opinia nr. 4.22)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2016, 06:53)
Si cu ochii rosi, oare sunt turbati?
5. fără titlu
(mesaj trimis de Vanatorul în data de 10.02.2016, 09:38)
Atunci de ce mai cereti garantii, altele decat banii, din moment ce le respingeti? DE ce executati garantiile imobile ale clientilor daca declarati ca nu va sunt utile? Pana acum au fost foarte bune garantiile clientilor si va folositi din plin de ele si acum, deodata, nu va mai satisfac?
6. Felicit Digi 24 si Bursa
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 09:59)
Ma bucur ca cei de la Digi au dat informatia si Bursei.
Cu toate ca am abonament la Digi tv, mobil internet aceasta informatie am aflat-o prima data de la Bursa.
7. Ipocrizie
(mesaj trimis de stefan în data de 10.02.2016, 10:22)
Dar cand vindeti, stimate domnule bancher, firmelor de recuperare creante cu 5-10% din valoarea lor reala, nu va preocupa situatia deponentilor BCR? Intreb si eu....
7.1. paharul ramanea din plin 10% (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 10:26)
Cand venea deponentu ce ii ziceau?
Dadeau un telefon la tiparnita pentru restul de 90%?
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 10:29)
Nu, luau de la altul, ca la Caritas.
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 10:31)
Tiparnita intra in functiune cand nu mai au de unde lua.
7.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 16:42)
Esti bun
8. probabil altcineva a dat interviul
(mesaj trimis de The Brute în data de 10.02.2016, 12:07)
nu cumva este purtatorul de cuvant de la BCR Chisinau. Daca Erste are participatie directa la BCR Chisinau ce rost are da discutati cu BCR Bucuresti? Cata lipsa de profesionalism la Ziarul Bursa ...
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 16:44)
Digi de data aceasta
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 12:57)
desi ar trebui sa il am in grila, nu am cautat niciodata postul DIGI. au mai facut o emisiune moderata de o jurnalista in care s-a permis doar bancilor sa isi spuna punctul de vedere si mi-a lasat o impresie de scarba. articolul arata: 1) manipularea pe care o fac televiziunile; poate ar trebui sa gugalim credotele luate de reteaua DIGI, daca exista si sa vedem de unde acest interes intr-o anumita directie 2) reactia vadit exagerata a reprezentantilor bancari menita sa dezinformeze si sa semene panica. bine ca mai exista oameni si publicatii cu mintea limpede
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de next plus ultra în data de 10.02.2016, 13:39)
Inca o dovada ca cei de la BCR sunt habarnisti. Prin pierderile realizate BCR s-a descalificat si a aratat ca e o banca vanatoare de rente de la stat. In relatia cu consumatorul a inregistat numai esecuri. Acum le e teama ca vor mai scoate cateva miliarde provizioane si deci pierdere. Ca nu mai crediteaza este pierderea ei si nu a cetateanului. E imperioasa nevoie de capital bancar romanesc. Capitalul strain ne-a aratat ce poate.
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 10.02.2016, 14:31)
Nu te înțeleg "nec plus ultra". Capitalul străin nu tot de români a fost administrat? Directorii din bancă, știi tu, cei numiți de Consiliul de Administrație, nu sunt tot români?
Întrebarea mea este următoarea. Are cineva informații, piste, indicii, cum că membrii Consiliului de Administrație au cerut unor directori să maximizeze profitul, acționând abuziv? Din câte știu eu modul în care se acționează în ierarhia companiilor, șefii cei mari se feresc ca dracu să se atingă de rahat (respectiv să sugereze vreun comportament urât).
În schimb, ei acționează prin obiective.... "Dl/dna Director X, dacă vă mai vreți locul pe scaunul direcției de creditare imobiliară, obiectivele dv pe anul 2007 sunt atâtea credite și atât cash flow care să vină din ele. Dacă nu sunteți în stare, găsim pe altcineva".
Are cineva informații cum că la Volksbank, cândva prin 2007, a venit un consultant trimis de austriac de la ei de acasă, pentru a-i învăța pe directorii români de bancă cum se creează o vacă de muls abuziv? Eu credeam că tot un șmecher român s-a văzut instalat pe scaunul directorial, ca în epoca fanariotă.
9.3. esti informat, dar insuficient (răspuns la opinia nr. 9.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 10.02.2016, 14:50)
Romanii au in BACKGROUNDUL CULTURAL hotia. Cel Putin asa pretinde un Erstist sau Becerist in 12.12.2011. Recunoaste ca asa e si mucles. Daca l-am furat noi pe Treichl cu 5,5 miliarde trebuie da fie adevarat, boule:-)
9.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.3)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 10.02.2016, 16:28)
S-ar putea să aibă dreptate :-)
9.5. si Canal D (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 16:48)
Goageleste cu Marian; sa-mi spui si mie ce ai gasit
9.6. Increderea se castiga greu se pierde repede (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de poveste în data de 10.02.2016, 16:56)
Un brutar face paine in sat, ii merge bine, se muta mai aproape de casa, face paine ii merge bine; dupa o vreme vrea mai mult bine, cumpara o masina o casa, nevasta nu mai e buna trece la ceva mai proaspat, nu ajung banii scumpeste painea, angajeaza cativa oameni care sunt certati cu apa dar lucreaza mai ieftin; dupa o vreme ii scad clienti, scad in continuare pana pune lacatul.
S-a reprofilat brutarul.
9.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 17:01)
-:) aia de peste Prut oare sunt tot romani
9.8. vezi la asta nu s-au gandit (răspuns la opinia nr. 9.7)
(mesaj trimis de The Brute în data de 10.02.2016, 17:08)
ca au acelasi background;-) Si uite asa i-a lasat cu cinci miliarde si jumatate in minus. Ce zici, ne autodenuntam:-)
9.9. scrie in Adevarul din 12.12.2011 (răspuns la opinia nr. 9.4)
(mesaj trimis de The Brute în data de 10.02.2016, 17:09)
Daca nici aia nu spun adevarul apai cine:-)
10. Teoria ca teoria dar practica ne omoara
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 16:23)
Cred ca experimentul cu paharele a fost facut in conditii ideale adica in Chisinau dar acel domn si-a pus pe undeva halatul alb; dar pentru Romania nu se aplica ca nu avem conditii ideale.
Il rog pedomnul de la Bcr sa refaca experimentul si sa cheme si un profesor de fizica de liceu, nu profesor universitar ca ne face capul calendar. Pune doua pahare de apa unul gol altul plin, sa ne explice in conditii reale daca apa se evapora exista cateva pierderi ; nu mari desigur dar sunt( cateva molluri pe persoana, blocuri pe persoane); poate paharul cu apa este fisurat mai rezulta ceva pierdere de apa ( cateva credite date la recuperatori credit inkaso); se toarna apa in paharul gol si se constata diferenta.
Aceasta diferenta cum se complecteaza din aer, de la robinet ( tiparnita; burete cacreta pe tabla) ?
Pentru lamurirea mea acel om de la Bcr e ziarist sau economist?
11. S-a suparat BCR pe BURSA
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2016, 17:41)
A retras reclama de sus, nu stiu de cand.
Este o forma de mustrare?
12. fără titlu
(mesaj trimis de Ina în data de 11.02.2016, 01:28)
Parca BCR, din cate stiu, in procesele cu clientii, nu a putut justifica Dobanda de Referinta Variabila din contracte, ... ca depinde de multi factori... bla bla bla., risc...,etc., banii fiind atrasi de pe pietele financiare internationale. Acum aflam ca depozitele bancare sunt sursa creditelor. Cand spune BCR adevarul? sau mai degraba, nu, BCR de fiecare data minte, prin trambitele acestor vocali "experti financiari",clar ca treaba "miroase", si e un MARE RISC sa mai ai depozite la BCR. Oare nu stim dintotdeauna ca tot ce e cladit pe minciuna si impostura, nu dureaza?
13. fără titlu
(mesaj trimis de Ina în data de 11.02.2016, 01:55)
Parca BCR, din cate stiu, in procesele cu clientii, nu a putut justifica Dobanda de Referinta Variabila din contracte, ... ca depinde de multi factori... bla bla bla., risc...,etc., banii fiind atrasi de pe pietele financiare internationale. Acum aflam ca depozitele bancare sunt sursa creditelor. Cand spune BCR adevarul? sau mai degraba, nu, BCR de fiecare data minte, prin trambitele acestor vocali "experti financiari",clar ca treaba "miroase", si e un MARE RISC sa mai ai depozite la BCR. Oare nu stim dintotdeauna ca tot ce e cladit pe minciuna si impostura, nu dureaza?