Darius Vâlcov a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 16 martie 2015

Darius Vâlcov a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor

AOAR nu vrea asocierea proiectelor de coduri fiscale cu Vâlcov

Ponta: "La momentul numirii, ştiam că Vâlcov are sesizări ca primar, nu şi despre fapte penale"

Ministrul, cercetat pentru trafic de influenţă

-------------

Actualizare 15:39 Vâlcov îşi motivează demisia: nu vrea să afecteze imaginea Guvernului şi a ţării

Darius Vâlcov susţine, într-un status publicat astăzi pe Facebook, că demisia domniei sale este "un gest cât se poate de normal în astfel de circumstanţe, pentru a nu afecta în niciun fel imaginea Guvernului şi a României".

Ministrul demisionar mai scrie că a acceptat rugămintea premierului Victor Ponta, privind finalizarea procedurilor legate de Codul fiscal şi de Codul de procedură fiscală.

"Îmi susţin în continuare nevinovăţia. Am încredere în actul de justiţie. (...) Le mulţumesc tuturor celor care îmi sunt aproape şi mă sprijină în aceste momente!", conchide Vâlcov.

(V.B.)

------

Actualizare 13:50 AOAR nu vrea asocierea proiectelor de coduri fiscale cu Vâlcov

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) se declară "deschis" împotriva "tentaţiei" de a fi lansată public o legătură personală între proiectele de coduri Fiscal şi de Procedură Fiscală şi persoana ministrului de Finanţe Darius Vâlcov, "chiar dacă politic şi profesional implicarea acestuia, cel puţin în dezbaterea publică, este de notorietate", conform unui comunicat remis azi redacţiei.

AOAR subliniază că documentele supuse dezbaterii publice sunt rezultatul muncii timp de minimum 2 ani a personalului din Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a specialiştilor în fiscalitate din Coaliţia pentru Dezvoltarea României, în definitivarea textelor concentrându-se "un volum important de muncă neplătită" a specialiştilor care, prin propunerile lor, au încercat să ofere mediului de afaceri "un instrument legal, limpede şi eficient".

Asociaţia solicită mediului de afaceri "să susţină ferm, public", necesitatea continuării discuţiei publice a proiectelor Codului Fiscal şi Codului de Procedura Fiscală, "să contribuie concret, prin propuneri argumentate, la perfecţionarea prevederilor cuprinse în cele două documente".

AOAR cere continuarea, "la aceeaşi cotă de deschidere şi interes", a dezbaterilor la nivel parlamentar, afirmând că mediul de afaceri are nevoie de un document care să reunească într-un text unic cele circa 150 de modificări legale cuprinse în diferite legi, OUG promovate de diferitele guverne în ultimii 12 ani, precum şi de o o relaxare fiscală majoră şi "o gândire nouă, modernă, vizând impozitarea muncii".

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România conchide, transmiţând că "recunoaşte şi apreciază normalitatea poziţiilor politice, dar afirmă clar că mediul de afaceri are nevoie de decizii curajoase, menite a dea un impuls economiei, favorizând muncă indiferent de nivelul de competenţă, cu prioritate a muncii celor cu competenţe superioare".

"AOAR cere tuturor partenerilor sociali să se manifeste în direcţia modernizării sistemului fiscal, reducerii autentice a evaziunii fiscale în domeniile unanim cunoscute, indiferent de natură şi controversele politice", încheie comunicatul citat.

(Valentin Busuioc)

------

Actualizare 07:57 Ponta: "La momentul numirii, ştiam că Vâlcov are sesizări ca primar, nu şi despre fapte penale"

Premierul Victor Ponta susţine că, la momentul numirii lui Darius Vâlcov în Guvern, avea doar informaţii că acesta, precum orice primar, era subiectul unor sesizări, dar nu şi date concrete privind comiterea unor fapte penale, potrivit surselor din presă.

"Aveam informaţii că, ca orice primar, are sesizări. Nu au existat informaţii concrete despre un caz în care Darius Vâlcov să fie cercetat penal", a afirmat Ponta la un post de televiziune.

(Alexandru Costea)

-----------

Darius Vâlcov i-a înaintat, duminică, premierului Victor Ponta demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, pentru acest post nefiind încă nominalizat un înlocuitor. "Premierul va mai amâna câteva zile nominalizarea unui nou ministru, în aşteptarea finalizării proiectului noului Cod Fiscal", au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.

Ponta a precizat că i-a acceptat demisia lui Vâlcov, dar i-a cerut să prezinte totuşi în Guvern noul Cod Fiscal şi noul Cod de Procedură Fiscală.

Informaţia a fost confirmată de premierul Victor Ponta, care a susţinut, într-o intervenţie la România TV, că Vâlcov a demisionat la prânz şi că el l-a anunţat despre acest lucru duminică după-amiază pe preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă a vorbit cu Iohannis înainte ca acesta să transmită solicitarea ca Vâlcov să fie revocat, Ponta a susţinut că nu ştie exact "succesiunile", dar că a vorbit tot duminică după-amiaza cu şeful statului şi că i-a spus ce a discutat cu Vâlcov, precum şi că îl va consulta în prealabil când va avea o propunere pentru postul de ministru al Finanţelor.

-------

Darius Vâlcov, Ministrul Finanţelor Publice, a fost dus cu mandat la DNA şi audiat, vineri seară, fiind suspect de trafic de influenţă într-un dosar care datează din timpul când era primar de Slatina.

La ieşirea din sediul parchetului, Vâlcov a spus că este nevinovat şi a negat că ar fi luat mită.

În acelaşi dosar, mai sunt urmăriţi penal şi primarul din Slatina, Minel Prina, şi Lucian Petruţ Suşală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina.

Prina este suspectat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în timp ce Suşală este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Primarul din Slatina, Minel Prina, a fost arestat la domiciliu, Lucian Petruţ Suşală fiind arestat preventiv. Deciziile de arestare la domiciliu, respectiv de arestare preventivă, pot fi contestate tot la instanţa supremă.

Potrivit DNA, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, care avea la acel moment calitatea de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt. Omul de afaceri i-a propus lui Vâlcov ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, pentru a câştiga unele licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, în oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

În luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) "Oltul" (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt".

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava", "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina" şi "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt", arată procurorii.

Conform sursei citate, cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie, membrii comisiei au eliminat din caietul de sarcini, în mod abuziv, o parte din condiţiile de eligibilitate pentru a favoriza firma omului de afaceri, la comanda actualului ministrul al Finanţelor.

În final, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt", având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

"Administratorul societăţii şi suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii", potrivit procurorilor anticorupţie.

Aceştia au ajuns la concluzia că, începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Vâlcov.

În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu actualul primar din Slatina, Minel-Florin Prina, care la vremea respectivă era viceprimar al municipiului. Prina ştia de înţelegerea dintre cei doi şi a hotărât, pentru a disimula provenienţa ilegală a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu.

"De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Suşală Lucian Petruţ, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian şi a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani", potrivit anchetatorilor.

Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive.

Anchetatorii au mai stabilit că, în urma înţelegerii cu omul de afaceri, ministrul Finanţelor a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a primit "comisionul" în pungi de plastic, banii fiindu-i daţi în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei, suspecţi din dosar afirmând că au fost situaţii în care s-au înâlnit cu Vâlcov chiar şi în cimitir.

Potrivit Mediafax, informaţiile apar în referatul cu propuneri de arestare emise pe numele primarului din Slatina, Minel Prina, şi al omului de afaceri Lucian Petruţ Suşală.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată, în documentul citat, că Vâlcov a primit banii de la omul de afaceri care a obţinut contracte "cu dedicaţie", în baza unor licitaţii trucate, în sediul SC Tehnologica Radion. Beneficiarul final al acestor contracte era Compania de Apă Olt.

Darius Vâlcov este ministru al Finanţelor Publice din decembrie 2014.

El a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012.

Investigarea ministrului român al Finanţelor într-un caz de corupţie reprezintă o lovitură pentru Guvernul premierului Ponta, care şi-a exprimat sâmbătă susţinerea faţă de membrul Cabinetului său, scriu principalele agenţii de presă de limbă engleză.

România este percepută ca unul dintre cele mai corupte state membre ale Uniunii Europene, ai cărui procurori au fost lăudaţi la Bruxelles pentru eforturile pe care le-au întreprins în ultima perioadă în lupta împotriva acestui flagel, comentează Reuters, subliniind că investigaţia pe numele lui darius Vâlcov este o nouă lovitură pentru Guvernul Ponta, după înfrângerea pe care acesta a suferit-o în alegerile prezidenţiale din noiembrie. Agenţia mai notează că 7% din parlamentarii aleşi în 2012 au fost condamnaţi sau sunt investigaţi pentru corupţie.

Cel mai important proiect al Guvernului în acest an este Codul Fiscal, la care Darius Vâlcov a avut şi va continua să aibă un rol determinant, transmite premierul Victor Ponta, adăugând că acest proiect continuă "cu orice preţ şi în orice conjunctură politică".

Duminică după-amiaza, Preşedinţia a publicat un comunicat în care preşedintele Klaus Iohannis îi solicită premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcţia de ministru al Finanţelor a lui Darius Vâlcov, menţionând că s-ar fi aşteptat ca Vâlcov să demisioneze, având în vedere că procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale.

Preşedintele Iohannis a transmis, ieri, un mesaj cu privire la dispunerea urmăririi penale faţă de ministrul finanţelor: "Având în vedere că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de ministrul Finanţelor, domnul Darius Vâlcov, m-aş fi aşteptat ca domnul Vâlcov să demisioneze din funcţie, înţelegând că afectează activitatea şi credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a întâmplat. În această situaţie, solicit premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcţia de ministru al Finanţelor a domnului Darius Vâlcov".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb