DATE IRSOP PENTRU MARTIE 2019, FAŢĂ DE FEBRUARIE 2019 Cererea internă, volumul producţiei, preţurile şi importurile, în creştere

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 24 aprilie 2019

Cererea internă, volumul producţiei, preţurile şi importurile, în creştere

Managerii de companii nu se aşteaptă la creşteri semnificative în perioada viitoare

Indicatorul încrederii scade

Managerii de la noi din ţară au remarcat că, în luna martie, cererea internă, volumul producţiei, preţurile şi importurile au crescut, în timp ce exporturile par relativ plafonate şi au ajuns să fie prea slabe pentru a impulsiona mai puternic creşterea generală a industriei, potrivit Barometrului industrial - martie 2019, realizat de IRSOP şi SNSPA, Facultatea de Management.

În acest context, optimismul managerilor din ţara noastră a continuat să scadă, semn că firmele nu se aşteaptă la creşteri semnificative în perioada viitoare.

Volumul producţiei a urcat de la 55 de puncte în februarie 2019, la 63 de puncte în luna martie a anului curent, creştere care s-a înscris în limitele obişnuite ale fluctuaţiilor activităţii anuale din ultimii doi ani, arată Barometrul.

Potrivit managerilor, stocurile au reînceput să se umple, iar nivelul indicatorului a ajuns la 49 de puncte, cu un punct sub zona de expansiune, iar comenzile neexecutate au crescut foarte puţin de la 41 de puncte la 43 de puncte în interiorul zonei de contracţie, ceea ce arată că volumul activităţii se află sub potenţialul capacităţii industriale.

În ceea ce priveşte cererea, barometul industrial indică: "Comenzile noi au crescut de la 56 de puncte în februarie anul curent, la 61 în martie 2019. Creşterea a fost, însă, mai mică decât în perioada similară din ultimii doi ani, ceea ce semnalează slăbirea activităţii economice pe termen lung. Comenzile pentru export au stagnat. Indicatorul a urcat mai mult simbolic de la 54 de puncte la 55 de puncte. De fapt, volumul comenzilor pentru export a scăzut constant în primul trimestru din ultimii trei ani, de la 60 de puncte în 2017, la 57 de puncte în 2018 şi la 56 de puncte în 2019. Micşorarea sensibilă a exportului reprezintă un proces mai degrabă structural decât conjunctural, iar importurile de materii prime arată o uşoară creştere de la 52 de puncte în februarie la 55 de puncte în martie, odată cu revenirea cererii pentru produse industriale".

În privinţa forţei de muncă, managerii semnalează că numărul angajaţilor nu creşte în mod efectiv, astfel că între lunile februarie şi martie, la o mărire a indicatorului comenzilor cu 5 puncte şi a volumului producţiei cu 8 puncte, indicatorul de ocupare a forţei de muncă a crescut cu numai 1 punct, de la 50 la 51.

Politica de angajări ultra-rezervată arată că managerii nu sunt convinşi că fluxul comenzilor şi producţia vor creşte în continuare, mai indică barometrul.

Managerii au mai precizat: "În luna martie a acestui an, costurile de producţie au coborât de la 72 de punc-te în februarie, la 70 de puncte, dar în acest domeniu variaţiile lunare sunt mai puţin semnificative. Pe termen lung, costurile arată un nivel ridicat de rezistenţă la eroziune. În primul trimestru din 2017, media costurilor a fost de 69 de puncte, în 2018 a urcat la 72 de puncte, iar în primul trimes-tru din 2019 s-a menţinut la acest nivel. Preţurile încasate de firme au urcat de la 58 de puncte la 59 de puncte, dar ar putea să crească mai substanţial, dacă se menţine cererea în lunile care vin".

Nu în ultimul rând, aşteptările managerilor au scăzut constant de la o lună la alta - indicatorul sintetic al încrederii a coborât de la 70 de puncte în ianuarie, la 68 de puncte în februarie şi la 65 de puncte în martie, pe parcursul anului curent.

Faptul că optimismul managerilor scade în pofida revenirii comenzilor şi a producţiei sugerează persistenţa unui puternic sentiment de incertitudine şi de teamă faţă de viitor, arată concluziile barometrului.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firmele lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răs-punsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb