Datoria "Iukos" ar putea fi reeşalonată

Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iulie 2004

Acţiunile companiei au cîştigat 24%

Datoriile grupului petrolier rus "Iukos" către autorităţile fiscale ar putea fi reeşalonate, potrivit ministrului adjunct al finanţelor, Serghei Şatalov. Este ştiut faptul că gigantul rus, cel mai mare exportator de ţiţei din ţară, nu are lichidităţi pentru plata debitelor, care avea scadenţa ieri seara. "Teoretic, există această posibilitate, însă ca să reeşalonăm datoriile grupului, trebuie să primim o solicitare de la companie", spune Şatalov, adăugînd că nu poate fi luată o astfel de decizie în lipsa unei cereri, mai ales că situaţia de la "Iukos" nu este una obişnuită.

În urma apariţiei acestei informaţii, acţiunile "Iukos" s-au înscris pe un curs ascendent, cîştigul ajungînd pînă la 24%, comparativ cu ziua anterioară. Amintim că, în numai o săptămînă, gigantul rus şi-a pierdut aproape o cincime din valoarea de piaţă, ca urmare a anunţului privind îngheţarea conturilor sale bancare, în baza unui ordin de executare silită. În plus, sediul "Iukos" din Moscova a fost "vizitat" de executorii judecătoreşti şi de Poliţie. Dată fiind îngheţarea conturilor bancare, piaţa aştepta cu teamă ca producţia "Iukos" să fie stopată parţial. Ultimul eveniment care a dus la scăderea titlurilor "Iukos" a fost declararea companiei, la data de 2 iulie, în incapacitate de plată de către un grup de creditori, avînd în frunte banca franceză "Société Générale".

Serghei Şatalov spune că problema "Iukos" nu poate fi rezolvată decît printr-o rezoluţie guvernamentală. "Aceasta nu este doar o simplă hotărîre", afirmă oficialul rus, menţionînd că decizia este una politică. Pe de altă parte, scandalul "Iukos" este considerat a fi unul politic.

Mihail Hodorkosvki, principalul acţionar al grupului petrolier şi, totodată, cel mai bogat om din Rusia, este judecat pentru fraudă şi evaziune fiscală. Acesta nu era doar susţinător de seamă, ci şi finanţator al opoziţiei, lucru care nu plăcea puterii. Se pare, însă, că Vladimir Putin nu intenţionează să ducă în faliment compania petrolieră. Unul din motive ar putea fi că economia Rusiei va pierde venituri de miliarde de dolari, în situaţia în care "Iukos" îşi stopează producţia, iar petrolul său nu va mai putea ajunge pe pieţele externe. Mai mult, Vladimir Putin a solicitat, recent, majorarea semnificativă a capacităţii de export a Federaţiei Ruse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb