Datoria totală a Chinei, la nivel record

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 aprilie 2016

Datoria totală a Chinei, la nivel record

Peste 25.000 miliarde dolari în primul trimestru - 237% din PIB

Analiştii avertizează în privinţa riscurilor

Datoria totală a Chinei a crescut la nivelul record de 237% din PIB în primul trimestru din anul curent, depăşind cu mult nivelul atins de alte ţări emergente, ceea ce sporeşte riscul unei crize financiare ori al unei încetiniri prelungite a avansului economiei ţării, potrivit avertismentelor lansate de analişti.

Publicaţia britanică Financial Times (FT) scrie că Beijingul a recurs la împrumuturi masive ca să impulsioneze expansiunea economică, alimentând datoria netă, care a ajuns la 163.000 de miliarde de yuani (25.000 de miliarde de dolari) la finele lunii martie. Suma include atât împrumuturile interne, cât şi pe cele externe. (V.R.)

(continuare în pagina 3)

FT notează că, deşi mărimea datoriei Chinei generează temeri, mai îngrijorătoare este viteza cu care a fost aceasta acumulată. Dacă acum a ajuns la 237% din PIB, la sfârşitul anului 2007, datoria Chinei era 148% din PIB.

"Fiecare ţară majoră care are creşteri rapide ale datoriei s-a confruntat fie cu o criză financiară, fie cu o încetinire prelungită a creşterii PIB", afirmă Ha Jiming, strateg-şef pentru investiţii la "Goldman Sachs".

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat recent că ţara asiatică prezintă un risc tot mai mare pentru economiile dezvoltate, din cauza nivelului datoriei şi a legăturilor pe care aceasta le are cu pieţele financiare globale.

În opinia specialiştilor, este dificil pentru orice economie să folosească în mod productiv o asemenea cantitate de capital pe termen scurt, din cauza numărului limitat de proiecte profitabile.

Pe masură ce randamentele investiţiilor scad, şi mai multe împrumuturi riscă să devină neperformante, conform FT.

Economiştii sunt de părere că sănătatea economiei Chinei este supusă riscului, însă opiniile acestora diferă în priinţa viitorului ţării.

Unul dintre scenariile extreme este o criză financiară acută - un moment "Lehman" ce va semană cu cel din SUA din 2008, când această bancă a intrat în colaps, iar alte instituţii de credit s-au prăbuşit, paralizând piaţa de profil. Alţi economişti estimează o stare proasta cronică a Chinei, aşa cum se întâmplă în Japonia, unde creşterea economică încetineşte de ani buni.

Potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BIS), datoria totală a pieţelor emergente era de 175% din PIB în trimestrul al treilea din 2015. BIS estimează datoria Chinei la 249% din PIB, comparativ cu 270% - cât este cea a zonei euro şi 248% - datoria SUA.

Investitorii străini ar urma să scoată în 2016 aproximativ 538 de miliarde de dolari din economia chineză, a estimat ieri Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), informează Reuters.

Conform IIF, ritmul ieşirilor de capital din China a încetinit, în condiţiile în care suma din acest an va fi cu aproximativ 20% mai mică decât cele 764 miliarde de dolari scoase de investitori anul trecut, conform Agerpres. Cu toate acestea, IIF avertizează că ieşirile de capital ar putea să accelereze din nou, dacă vor apărea îngrijorări referitoare la o depreciere dezordonată a yuanului chinez.

"O cădere bruscă a yuanului ar putea declanşa noi vânzări de active riscante şi o fugă a portofoliilor de capital de pe pieţele emergente", se arată într-un raport recent al IIF, care menţionează: "Mai mult, o depreciere bruscă a yuanului ar putea declanşa o devalorizare pe alte pieţe emergente, în special în rândul celor cu legături comerciale puternice cu China".

Aproximativ 35 de miliarde de dolari au ieşit din China în martie, ceea ce duce totalul de la începutul anului la aproximativ 175 miliarde de dolari, mult sub nivelul înregistrat în prima jumătate a lui 2015.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Nu am stiut ca au asa multa datorie miculuti.

    Mai mult decat nivelul datoriei ar fi de aflat catre cine au datoria, respectiv cui platesc dobanzi.

    Mai mult decat nivelul datoriei ar fi de aflat catre cine au datoria, respectiv cui platesc dobanzi.

    1. DACA CITESTI BINE,datoria S.U.Aeste de 248% ,iar a CHINEI este de249%. Citeam mai daunazi ca exporturile chineze au crescut in martie cu 18% ,iar ritmul de crestere a P.I.B este ametitor pentru o tara super dezvoltata de circa 6,8%(aici mi se pare o problema grava)In rest propaganda Americana( ei se dezvolta prin crize)

      Daca F.M.I--ul ne-ar explica si catre cine au datorii aceste mari puteri ,am observa ca S.U.A ARE DATORII CATRE CHINA SI INVERS Specialistii ne-ar explica ,cum si de ce..

      Exact

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb