Oficialii companiei falite "Iukos", odinioară cel mai mare grup petrolier din Rusia, anunţă că datoriile acesteia către creditori au depăşit 27 de miliarde de dolari. Cea mai mare sumă este solicitată de autorităţile fiscale - 16,3 miliarde de dolari, reprezentând arierate. Compania petrolieră de stat "Rosneft" cere 10 miliarde de dolari, fosta subsidiară "Iukos" - "Tomskneft", cere 465 de milioane de dolari, "Samaraneftegaz" - 70 de milioane de dolari, iar "Siberian Service Company" - 8,7 milioane.
La data de 31 ianuarie, "Iukos" era parte în 142 de procese intentate de 68 de companii şi organizaţii.
Compania a fost declarată în faliment la data de 1 august 2006, după trei ani de litigii cu autorităţile, pe marginea arieratelor. Valoarea activelor "Iukos" a fost estimată de un consorţiu de specialişti la 22 de miliarde de dolari.
Fondatorul "Iukos", Mihail Hodorkovski, care, pe vremuri, a fost cel mai bogat om din Rusia, şi partenerul său de afaceri, Platon Lebedev, au fost condamnaţi la câte opt ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală. Aceştia sunt acuzaţi, mai nou, şi de spălare de bani.
Analiştii cred, însă, că procesul împotriva lui Hodorkovski este unul politic, dat fiind că acesta nu este un susţinător al puterii, ci al opoziţiei.
Amintim că grupul petrolier american "Chevron" este interesat să cumpere active ale "Iukos". Mai sunt şi alte companii mari din exterior care vor să preia active ale "Iukos", iar lichidatorii au primit scrisori de la un număr mare de societăţi internaţionale care şi-au exprimat interesul în acest sens.