DATORITĂ CREŞTERII ÎNCREDERII INVESTITORILOR KPMG: "Trendul pozitiv al pieţei de fuziuni şi achiziţii va continua şi în 2020"

Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 30 ianuarie 2020

Richard Perrin, George Dumitraşcu & Bogdan Văduva

Richard Perrin, George Dumitraşcu & Bogdan Văduva

Trendul pozitiv al pieţei de fuziuni şi achiziţii (M&A) va continua şi în anul 2020 pe fondul creşterii încrederii investitorilor, după ce anul trecut a reprezentat unul dintre cei mai importanţi ani din ultimul deceniu, arătă prima ediţie a publicaţiei KPMG "Contextul pieţei de M&A în România".

Potrivit studiului KPMG, în ultimii 15 ani, România a devenit o destinaţie de interes atât pentru investitorii strategici, cât şi pentru cei financiari.

Potrivit comunicatului, concluziile prezentate în acest studiu au fost formulate pe baza răspunsurilor oferite de persoane implicate atât direct, cât şi indirect, în activitatea de M&A din România.

Conform participanţilor studiului KPMG, aşteptările pozitive sunt alimentate de tendinţa de creştere economică a României şi de contextul geopolitic favorabil din regiune.

Rezultatele studiului KPMG arătă că 67% dintre respondenţi se aşteaptă că nivelul ridicat al activitaţii de M&A din România va continua şi în viitor, în linie cu trendul global.

Tehnologia, sănătatea şi energia sunt considerate cele mai atractive sectoare.

În plus, sondajul relevă faptul că pregătirea în prealabil a companiei pentru o viitoare tranzacţie va avea un impact pozitiv asupra procesului.

Pe de altă parte, anumiţi respondenţi consideră că incertitudinea macroeconomică la nivel global şi aşteptările asupra preţului pot fi motive de îngrijorare pentru succesul tranzacţiei.

În contextul unui mediu de afaceri aflat într-o creştere accentuată, potenţialii cumpărători consideră utilă strategia de achiziţionare a altor companii, iar de partea cealaltă, vânzătorii profită de această oportunitate pentru a monetiza efortul şi succesul acumulat de companii de-a lungul anilor, a mai transmis compania ieri, printr-un comunicat.

Prima ediţie a publicaţiei KPMG mai notează: "Mai mult, apetitul crescut al investitorilor pentru companiile româneşti va intensifica activitatea de M&A, aceştia având posibilitatea de a-şi consolida poziţia în piaţă sau de a se extinde la nivel regional. De asemenea, antreprenorii români au început să integreze în strategia lor de creştere şi opţiunea de M&A, pe lângă cea de creştere organică.

În acest context, Bogdan Văduva, Partener, Head of Deal Advisory, KPMG în România, a explicat: "Sondajul evidenţiază un scenariu favorabil pentru acest an. Piaţa este influentaţă de un număr mare de tranzacţii în curs de desfăşurare şi de un apetit sporit pentru M&A. Piaţa de M&A din România este pe un trend puternic ascendent, care este aşteptat să continue şi în următoarele 12 luni. România este o piaţă atractivă atât pentru investitorii strategici, cât şi pentru cei financiari, datorită poziţiei favorabile în Europa Centrală şi de Est (este a doua cea mai mare ţară din punct de vedere al populaţiei şi a avut cea mai rapidă creştere economică din anul 2016 până în prezent), datorită nivelurilor scăzute de impozitare, pe fondul salariilor competitive şi al oportunităţilor semnificative de consolidare a pieţei în industrii dinamice".

Domnia sa a arătat că firmele internaţionale se orientează către România în căutarea unei pieţe pentru extindere, bazându-se pe creşterea economică sustenabilă şi forţa calificată de muncă, în timp ce antreprenorii români încep să considere opţiunea M&A ca un mijloc viabil pentru expansiune.

Totodată, George Dumitraşcu, Director Deal Advisory, KPMG în România, a adăugat că este probabil cea mai favorabilă perioadă pentru a valorifica o piaţă emergentă, datorită existenţei unui potenţial de consolidare a pieţei şi a unui mediu economic stabil.

"Întrucât în România sunt foarte multe sectoare fragmentate ce oferă posibilitatea consolidării, este de aşteptat ca investitorii strategici să fie cei mai activi pe piaţa de M&A, în căutarea sinergiilor şi îmbunătăţirea poziţiei competitive. De asemenea, fondurile de investiţii consolidează companii locale, transformându-le în campioni locali şi regionali. Mai mult, mediul economic şi încrederea investitorilor completează obiectivele de consolidare. PIB-ul României este prevăzut să crească până în 2024 cu o rată medie mai mare decât media Europei Centrale şi de Est sau media UE, făcând România o piaţă atractivă pentru investitorii internaţionali şi locali", a mai spus George Dumitraşcu.

Totodată, Richard Perrin, Partener, Head of Advisory, KPMG în România, a subliniat atractivitatea în ascensiune a sectorului tehnologic românesc pentru investitori.

În acest sens, Richard Perrin a declarat: "Sectorul tehnologiei s-a extins şi a atras investitori importanţi în ultimii zece ani, urmând ca această tendinţă ascendentă să se menţină şi în viitor. România este o piaţă atractivă pentru industria IT, datorită numărului ridicat de furnizori de servicii software şi a numărului în continuă creştere de specialişti IT acreditaţi."

La întrebarea "Care consideraţi că va fi cel mai important obiectiv strategic pentru achiziţii în următoarele 12 luni?" ,

‣ 31% - dintre respondenţi au indicat creşterea cotei de piaţă;

‣ 18% - expansiunea geografică;

‣ 12% - dezvoltarea know-how-ului;

‣ 8% - investiţiile oportunistice şi doar 2% au dat ca răspuns extinderea în alte industrii.

La întrebarea "Ce sectoare credeţi că vor fi cele mai active în următoarele 12 luni?",

‣ 16% dintre respondenţi au indicat sectorul de IT&C;

‣ 14% dintre ei, serviciile de sănătate;

‣ 13% - energie şi infrastructură;

‣ 4% - dintre aceştia au indicat transportul.

Nu în ultimul rând, sondajul arată că unii dintre principalii factori care vor inhiba activitatea de fuziuni şi achiziţii, în următoarele 12 luni, sunt următorii: diferenţele subtanţiale între preţul aşteptat de vânzător şi oferta primită (22%); incertitudinea la nivel macroeconomic (20%).

Peste 64% dintre respondenţi sunt investitori, consultanţi financiari şi juridici, toţi profesionişti aflaţi în strânsă legătură cu piaţa de M&A. Alte opinii ale respondenţilor adaugă o valoare semnificativă, întrucât aduc o perspectivă practică şi o abordare managerială, a mai informat compania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb