De ce este importantă transmiterea indexului autocitit, când şi cum o poţi face?

G.D.
Companii / 7 octombrie 2022

De ce este importantă transmiterea indexului autocitit, când şi cum o poţi face?

Transmiterea indexului autocitit este cea mai bună modalitate de a plăti lunar exact cantitatea de energie electrică sau gaze naturale consumată, dar şi pentru a evita, la fiecare trei luni, facturi de regularizare mari, conform unui comunicat remis redacţiei. Din start, este important de ştiut că indexul poate fi transmis doar în perioada activă specificată de furnizor şi care este de aproximativ o săptămână. Odată trimis, acesta poate fi modificat doar până la finalul zilei următoare celei în care a fost transmis iniţial.

Potrivit sursei citate, clienţii E.ON pot transmite indexul autocitit, simplu şi rapid, prin intermediul următoarelor canale:

direct din contul personal deschis în E.ON Myline, secţiunea "Autocitire/Transmitere index";

prin apel gratuit, nonstop, la asistentul virtual Ioana, la 0800 800 366 sau 0800 800 900;

Chiar dacă autocitirea este transmisă lunar, potrivit reglementărilor actuale, la un interval de timp de 3 luni, distribuitorul va face citirea indexului, în baza căruia E.ON va emite factura de regularizare. Întrucât citirea de către operator nu se poate face exact în ziua în care clientul a transmis indexul autocitit, pot să apară diferenţe mici care se vor reflecta în factura de regularizare, aceasta fiind o excepţie. În rest, toate facturile emise sunt calculate pe baza autocitirii, reflectând strict consumul.

Dar ce se întâmplă dacă uiţi să transmiţi indexul sau nu îl transmiţi în intervalul specificat de furnizorul tău? Într-o astfel de situaţie, consumul va fi facturat, potrivit legislaţiei actuale, folosind un index estimat în baza convenţiei de consum care poate fi adăugată şi modificată în contul E.ON Myline şi care ar trebui actualizată periodic astfel încât estimarea să fie cât mai aproape de cantităţile consumate lunar. Dacă nu există această convenţie, facturarea se va face în funcţie de istoricul de consum.

Clienţii care nu optează pentru autocitire au ca alternativă facturarea în baza convenţiei de consum lunar, care este stabilită de client şi furnizor prin contract şi are la bază fie consumul efectiv realizat în anul anterior, fie un consum estimat de consumator pentru fiecare lună a anului în curs.

O situaţie cu care ne confruntăm şi care are impact asupra facturării este cea în care clientul nu este acasă, iar citirea indexului de către reprezentanţii operatorului de distribuţie nu este posibilă, întrucât contoarele sunt montate în interiorul proprietăţii. Operatorul de distribuţie are obligaţia legală de a citi contoarele o dată la 3 luni, indiferent de opţiunea de facturare exprimată de client: bazată pe autocitire, convenţie sau istoric de consum. Menţionăm că această obligaţie este valabilă în cazul tuturor consumatorilor, indiferent de furnizorul cu care aceştia au contract, subliniază sursa citată.

În cazul clienţilor din aria de acoperire a Delgaz Grid, circa 60% dintre contoarele de energie electrică şi 30% dintre contoarele de gaze naturale sunt montate în interiorul proprietăţii. În situaţiile în care nu se poate efectua citirea la 3 luni, factura de regularizare se emite în baza convenţiei de consum încheiată cu furnizorul sau în baza istoricului de consum înregistrat de acesta.

Pentru a veni în sprijinul clienţilor la care nu a fost posibil accesul în vederea citirii contoarelor, distribuitorul transmite o notificare prin care le comunică acestora canalele prin care pot face o programare. Delgaz Grid a dezvoltat un canal digital pe portalul delgaz.ro, unde clienţii pot să îşi facă programarea pentru efectuarea citirii contorului. Precizăm că la acest canal au acces nediscriminatoriu toţi consumatorii din aria de acoperire a Delgaz Grid, indiferent de furnizorul pe care şi l-au ales.

În prezent, circa 1 milion dintre clienţii E.ON transmit lunar indexul contorului, în timp ce majoritatea, peste 65 %, preferă facturarea în baza unor estimări de consum, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Numai ca , in cazul Electrica, degeaba am transmis autocitirea, caci ei sunt in urma cu facturile, 2-3 luni!

    Ba hotilor instalati contoare inteligente. Stat fara caini isi lasa populatia sa fie jecmanita de ani de zile de firmele jefuitoare. Nu ai nicio obligatie sa citesti contorul. Obligatia este a lor si sa puna mana sa investeasca ca de aceea au primit pe gratis, monopol, cu clienti cu tot timp de 15 ani. Statul tine partea hotilor. Stat MAFIOT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb