Am refuzat să merg la alegerile generale de duminică. Am mai multe motive. Primul ţine de oferta lamentabilă a partidelor politice. Sunt un liberal clasic. Poate că alţii, de alte orientare, vor fi găsit ceva pe care să pună ştampila. Eu nu am găsit. Doar partide de Stânga, care s-au întrecut în pomeni sociale.
Alt motiv: tratamentul româ-nilor din străinătate. Peste un milion de oameni au fost privaţi de dreptul la vot. Este un puci de dimensiuni comparabile cu cel organizat de socialişti, în 2014. Acum s-a făcut discret. Aveau dreptul să voteze doar cei care puteau proba, cu documente, că au reşedinţa legală în ţara respectivă. Pentru că mulţi cetăţeni români locuiesc în străinătate temporar, aceştia nu au putut vota. Studenţi, turişti, oameni care stau la rude, care caută un loc de muncă, şoferi de autocar etc. Toţi au rămas fără drept de vot.
Eu am votat în 1992 la Londra, fiind pe atunci student în Marea Britanie. În 1996 am votat la Budapesta. În 2000 aş fi putut să votez la Haga (am decis să nu votez, între Vadim şi Iliescu nu aveam ce alege, dar cel puţin am avut dreptul să o fac). Cu actuala lege nu aş fi putut să votez în nici una dintre aceste alegeri. Am absentat ca o formă de protest la adresa tratamentului rezervat românilor din străinătate.
În fine, nu am mai votat pentru că alegerile sunt organizate incorect.
Aş fi vrut să îl votez pe Theodor Paleologu. Este candidat independent, ceea ce pentru mine este un punct în plus faţă de candidaţii de partid. Este un liberal. Ştie politică. Dar ce spun eu?... Are un doctorat în ştiinţe politice la EHESS şi ştie să gândească. Plus că a avut coloană vertebrală. A fost exclus din PNL pentru că a spus adevărul despre scorul catastrofal de la alegerile locale din Bucureşti, unde candidatul PNL s-a clasat abia pe locul trei şi l-a împiedicat pe Nicuşor Dan să câştige, lăsând astfel Capitala pe mâna socialiştilor.
Problema, pentru mine, este că un eventual vot dat pentru Paleologu ar fi fost, în cazul foarte probabil în care acesta nu ar fi intrat în Parlament, redistribuit. În favoarea cui? Mai ales în direcţia câştigătorului acestor alegeri. Adică PSD.
Ştiu mulţi oameni de treabă care au votat candidaţi fără şanse. Îi înţeleg, nu îi blamez. Într-o altfel de lume poate că aş fi făcut şi eu la fel. Aş fi votat din principiu.
Însă cred că un alegător trebuie să fie raţional. Să cunoască efectele sistemului de vot şi să îl folosească pentru a-şi maximiza forţa votului.
Tot într-o lume mai bine aşezată, m-aş fi dus la vot. Eu cred că avem nu doar un drept, ci şi o datorie să votăm. Însă nu oricum. Nu în alegeri trucate.
Să presupunem că suntem, toţi, fotbalişti. Jucăm fotbal. Avem meci. Este nu doar un drept, ci chiar o datorie, ca membri ai echipei, să ne prezentăm pe teren, în echipament. Însă ce ne facem dacă avem dovezi clare că arbitrul este cumpărat? Aţi mai participa la o asemenea farsă? Mai credeţi că avem o obligaţie de a juca?
Aceste alegeri nu au fost corecte. Independenţi precum Paleologu nu au avut nici o şansă în faţa reţelelor de partid, alimentate cu bani negri. Televiziunile au ajuns o tribună a lumii intrerlope. În fiecare seară infractori notorii şi avocaţii lor ne dau lecţii de "civism".
Am spus şi am repetat, uneori chiar în editorialele de pe această pagină: sistemul electoral românesc este strâmb. Sunt multe de îndreptat. O reformă a finanţării campaniilor. O lege de organizare a partidelor politice care să prevină transformarea lor în clanuri. Un sistem de vot preferenţial, care să facă apel şi la inteligenţa alegătorilor, nu doar la impulsurile lor primare.
Poate că pentru Toader Paleologu este mai bine că nu a fost ales. Am fost, în anii în care am lucrat în administraţie, de câteva ori în Parlament. Am fost şocat de nivelul majorităţii celor de acolo. Mulţi dintre aceştia erau evident persoane cu probleme.
Şi acum se întrevede tot formarea unei majorităţi penale. Dar ce este nou? Priviţi la voturile din ultimele luni, în chestiuni dintre cele mai scandaloase. Pensii speciale, sustragerea de la reţinere şi arestare, apărarea plagiatorilor şi a analfabeţilor. Ce să caute Paleologu între aceşti oameni?
Eu cred că societatea civilă mai degrabă decât Parlamentul are nevoie de atenţia noastră. România este pe cale să se de-şcolarizeze. Peste jumătate dintre adulţi nu au citit nici măcar o singură carte în ultimul an. Piaţa noastră de carte, ca valoare absolută, este la nivelul Bulgariei (abia 60 de milioane de euro anual). Revistele culturale s-au închis sau circulă în tiraje confidenţiale.
Politicienii actuali sunt, într-un fel, reprezentativi pentru această societate. Din această cauză sunt atâţia alegători care îi susţin. Răul este social înainte de a fi politic. Mi-ar plăcea să cred că există o soluţie politică, un "quick fix", cum spune americanul... Un om, câţiva, care să aibă forţa să schimbe lucrurile. Sau măcar să facă o diferenţă. Însă acum, în acest moment, trebuie să fim realişti.
Poate că pentru Toader Paleologu este mai bine că nu a fost ales. Am fost, în anii în care am lucrat în administraţie, de câteva ori în Parlament. Am fost şocat de nivelul majorităţii celor de acolo. Mulţi dintre aceştia erau evident persoane cu probleme.
1. Cred ca explicatia este alta
(mesaj trimis de X în data de 13.12.2016, 07:01)
Probabil subconstientul l-a impiedicat pe acest Basist ticalos sa se duca sa voteze. Vad ca lipseste din tezele deontologilor basisti explicarea pierderii alegerii datorita mezaliantei cu PDL. Suficienta si ticalosia acestor reprezentanti, necredibilitatea lui Blaga, Falca, si altii, senzatia ca PNL este un partid furat ce nu mai reprezinta liberalismul au contribuit in mult mai mare masura la votul anti PNL decat seexplica pecanalele oficioase DIGI, Realitatea si B1. Continuati sa mancati.... si la urmatoarele votari veti avea de explicat surprize din ce in ce mai mari.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 13.12.2016, 08:22)
Dincolo de imprecatiile care te infratesc cu nivelul parlamentarilor descolarizati, despre care corect pomeneste Catalin Avramescu, formulezi o ipoteza demna de luat in seama - compromiterea PNL prin fuziunea cu PDL.
Dar, in aceasta ordine de idei, PNL s-a compromis cu mult mai direct, prin alianta cu PSD, in USL.
Vad ca, pentru PSD, aceasta contaminare liberala in USL a fost benefica.
Nu tin mortis ca liberalismul sa poarte numele de PNL, ci este acceptabil in sine, fara sa ma uit la fetele oamenilor.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2016, 08:37)
Canibalistul băsist este publicat de bursa pe motive de friendship, adică pi pile. :)
USL a fost răspunsul natural pentru curățarea structurilor statului murdărite de mafia securistă.Fuziunea cu PDL n-a făcut decât să integreze mafia securistă în nucleul PNL. Și crapă!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2016, 08:51)
In afara de faptul ca Avramescu a fost numit de Basescu ambasador, nu vad de ce il numesti basist. Iar,pe de alta parte, nu a facut nimic sa-ti dea dreptul sa -i spui ca e ticalos.
Unirea cu PDL n-a fost cea mai mare tampenie pe care au facut-o PNL-istii, ci renuntarea, intr-adevar fortata, la Blaga care, fiind la butoanele campaniei, le-ar fi asigurat un scor mai decent.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2016, 09:01)
Băsiștii, asemeni fudulilor, au defectul de a merge până în pânzele albe.
Avramescu nu a devenit băsist printr-o numire, [Fragment eliminat, conform regulamentului.].
Nu există băsiști neticăloși.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2016, 09:52)
Mai e unul din același aluat, Ioan T. Morar. A sfârșit tot printr-o numire pe la Marseille. Conform regulamentului, numirea propagandiștilor băsiști în posturi călduțe nu reprezintă sinecuri, ci fragmente eliminate. :)
1.6. Ideatic vorbind ai dreptate insa... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de x în data de 13.12.2016, 10:54)
Draga Make, alegerile si democratia in general se bazeaza pe sume de cifre care adunate dau majoritati. Propagandistii sistemului se chinuie sa incropeasca o explicatie care sa nu plece de la premiza ca USL reprezenta PE BUNE 60% din electorat si sa defineasca unirea PNL cu PSD ca alianta rusinoasa. O alta cifra este cea de peste 7 milioane de oameni iesiti sa-l destituie pe Basescu in conditiile in cale la votul de la parlamentare au votat mai putini. Acei oameni (ca mine) au senzatia ca democratia a fost infranta, ca au fost umiliti de niste forte gresite, ca dreptate nu s-a facut si ca nota de plata nu a fost platita. Explicatiile deontologilor ca orice minciuna, incearca sa atribuie niste atribute false ideii liberale cand discutia este despre credibilitate. Alegatorul a trecut de la judecarea mesajului la judecatea personajului care il transmite si multi dintre cei care ar fi votat PNL au ales fie USR (speranta) fie sa nu voteze (dezamagirea) fie PSD/ALDE (nostalgia USL-ului). Votul din 11, ca orice vot democratic este un vot corect si drept iar cei ce incearca sa explice altceva sunt niste propagandisti vetusti. Cuvintele alese pentru Catalin Avramescu pe care le consideri impecatii sunt cuvinte moderate pentru a nu fi eliminate de moderator dar alese potrivit pentru un personaj sinistru, parte a unui sistem gresit (greu am gasit dintre multiplele optiuni, termenul asta). Sigur ca Avramescu ar prefera sa raman mut de uimire cum a avut el de ales la Londra, Haga sau Budapesta, insa eu stiu CE a ales... Si nu s-a dezis pana azi.
1.7. P.S. (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de x în data de 13.12.2016, 11:31)
Si pentru PNL contaminarea sociala din USL ar fi putut fi benefica daca ar fi facut o campanie corecta, dar au ales sa importe "valorile" si temele PDL. Cred ca 20% e foarte bine in cazul asta !
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2016, 11:59)
Culmea este ca in 2 din cele 3 judete castigate de catre PNL sunt controlate de fosti membri PDL…daca nu era fuziunea cu PDL, PNL-ul lua la nivel de tara sub USR, daca mergeau separat PDL si PNL.
Cea mai mare tampenie a PNL a fost alianta USL…facuta sa-l darame pe Basescu care oricum se apropia de final.
Nu inteleg cum au putut sa cada in aceasta capcana cei de la PNL si i-au ajutat pe cei din PSD sa acapareze tara.
1.9. este "meritul lui Crinutz" (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2016, 12:44)
ce harnic a fost; a facut tandari liberalismul si s-a retras baiatul, sa se odihneasca dupa atata effort..Din 90 incoace tot doctrina liberal am votat, pana acum, cand m-am saturat sa tot caut comori de desteptaciuni in programul pnl(unde nu erau oricum). care program? care liberalism?
.
1.10. USL ar fi castigat alegerile (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de eu în data de 13.12.2016, 12:59)
Opinie contrara. Ce a castigat in Cluj si Alba a pierdut in restul tarii. PNL + PSD ar fi avut majoritate organica.
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2016, 13:00)
Daca nu era fuziunea cu PDL, PNL ar fi avut credibilitate.
1.12. de ce imprecatii (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Gofu în data de 13.12.2016, 13:19)
Domnule Make, sunteti un excent ziarist, si un fin psiholog. Ca atre intelegeti ca imprecatiile au fost dictate de revolta sincera a unui om care s-a saturat sa fie invatat sa traverseze strada, desi el nu vrea. Asyfel Domnul Avramescu, in loc sa ne spuna de ce nu a outut convinge domnul Paleologu, el incearca sa se convinga singur de ce nu amers la vot, sacrificandu-si 15 minute din pretioasa zi de duminica.
1.13. Despre oameni mici (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Catavencu în data de 14.12.2016, 02:05)
Cu tot respectul dle Goldstein ,va respect sentimentele pt Cătălin A si prietenia cu domnia sa . Dansul e savant ,asa l-a numit Patapievici (alt savant ) si decand l-a numit asa nu a mai fost cale de întoarcere la modestie .E oarecum normal pentru elitele din România ,unii dau exemple de cate tipuri de prosti sunt romanii si rade savuros si viral de ei (Pleșu ) ,mai e unul mai onctuos care zice ca se lasa noaptea peste romani si mocirla lor (Liiceanu) si mai sunt si altii printre care Crucișătorul presei CTP care una zice azi alta zice maine dar la fel de competent si încruntat dar si prietenul dvstra care cere si dansul de ani de zile chestii simple pe întelesul tuturor celor care citesc putin si inteleg si mai putin ,chestiuni elementare neoliberale sau neoconservatoare sau neobasiste dar de bun simt gen : votul cenzitar ,eliminarea pensionarii si pensiei si tot asa sau ceva si mai simplu : inchiderea conflictului din Irak cu o bomba nucleară ..pai mai de bun simt decat atat ce poate fi ? Poate doar sa recunoști ca esti sluga lui Soros desi nu e adevarat pt ca de fapt nu ai luat de la el decat 400 USD si niste bilete de avion . Asta da lovitura pentru nespalatii socialiști si nesavanti ca dansul ..pai cum sa înțeleagă ei care se uita la Antena 3 si citesc doar tabelele de la întreținere asemenea finețe ?? doar elitele vor înțelege ,din pacate cele românești actuale de la GDS .Ma intreb ce ar gândi Noica ,Eliade sau Steinhardt despre Elitele noastre de azi si despre jena lor de a fi romani .Ce ziceți ? daca nu ati mai fi patron de presa cam cat ar mai valora prietenia dvsra pt unul ca C.A ? Va spun eu ..v-ar disprețui pt cat de incult sunteti ..nimeni nu poate sa ii ajungă la nas si asta o spun din experiența ..cercul elitelor jenante de România e strâmt Draga Make
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2016, 08:58)
Foarte bun articol!
Exact asa am simtit si eu si, impreuna cu mine, o buna parte din cei peste 60% dintre romanii care n-au fost la vot duminica.
3. mesaj
(mesaj trimis de alegator în data de 13.12.2016, 10:09)
basist sau nu, ceea ce spune este adevarat.
mascarada. va fi acelasi tip de parlament, vom avea aceeasi viata. cinic,dar adevarat.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2016, 10:14)
Nu înțeleg. Nu aveți președintele din vis care curăță România de hoți?
Nu și-a asigurat el prosperitatea prin escrocherii cu retrocedări ca să nu mai fure poporul când ajunge la putere? :)
4. oameni inteligenti...
(mesaj trimis de florin cogean în data de 13.12.2016, 10:48)
Dupa ce faci atata caz si propaganda pe FB, impotriva iesirii la vot, iesi tot pe FB si te apuci sa comentezi rezultatul alegerilor... cat de penibil poti sa fii? Atat de liberal incat sa ma banezi, pentru ca iti spun treaba asta, printr-un mesaj privat!
Astia sunt adevaratii liberali, atat de liberali incat nu suporta opinia unui cititor simplu!
Nu te duci la vot, ok este dreptul tau, dar macar taci [Fragment eliminat, conform regulamentului.] din gura si baga capul in nisip. Altfel publicitezi rationamentul tau viciat si nu faci decat un deserviciu tarii.
Este vreun normal la cap, multumit de situatia asta creata, in care multi oameni nu pot vota? desigur ca nu, insa a incuraja absenteismul liberalilor, este similar cu o sinucidere... un ajutor gratuit oamenilor de bine din PSD.
Sper ca principiile dvs. sa fie satisfacute, cand veti vedea adevaratul dezastru, incarnat in echipa guvernamentala a marelui Dragnea. O sa fie un moment de reflexie unic...
5. Stam cum nu se poate mai prost
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 14.12.2016, 16:08)
Eu cred ca Excelenta Sa a fost la vot si a votat PMP. Cum ar putea sa nu voteze! Referinta Paleologu este doar un motiv foarte bun, care ofera din plin material excelent pentru a insira niscai consideratii intr-un editorial.
Parcursul logic care explica esecul PNL duce la concluzia ca acest venerabil partid este dirijat de forte obscure.
Consider ca alianta cu PSD a fost cel mai minunat lucru care i s-a intimplat acestui partid in perioada postdecembrista. Logic era sa mearga umar la umar cu PSD, conform intelegerilor avute, sa faca treaba buna impreuna, pentru ca forta le-a dat electoratul mai multa decit le trebuia, si se desparta doar inaintea alegerilor parlamentare tocmai trecute. In aceasta situatie PDL era la puscarie, dupa cum o merita din plin, iar PSD si PNL erau cam de forte egale, diferentele putind fi date de parsivenia unuia si venerabilitatea celuilalt.
“…nu ştiu cum s-a făcut, ori că chersinul a crăpat, ori cumătrul a strănutat”, sigur este ca s-au despartit si PNL a facut niste mutari catastrofale, zic eu: l-a facut pe Iohannis liberal de frunte, si-a pus aura-i stralucitoare pe fruntea pedelistilor detestati, si, grav, grav de tot, s-a incurcat in incurcatuara asta teribila cu Ciolos - nu ca Ciolos n-ar fi un om deosebit, eu mai cred asta, desi pare a ma deranja din ce in ce mai mult credinta mea - ci pentru ca “nu ştiu cum s-a făcut, ori că chersinul a crăpat, ori cumătrul a strănutat”, dar in guvernarea Ciolos totul pare a fost o improvizatie de de cel mai prost gust, pe cel mai prost scenariu, imagine, regie si tot ce mai vor cititorii.
Urmarea e ca avem in fruntea PNL o pedelista de frunte, iar morala este ca s-ar putea, dupa cum merg lucrurile, sa-l vedem in fruntea acestui venerabil si, in vremurile actuale, fara de noroc partid, pe insusi Basescu. Sper ca pina a se intimpla asta, ticalosul asta, proaspat senator, sa fie arestat.
5.1. Articol corect cu unele abateri (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 15.12.2016, 02:32)
Totusi, eu am votat Mircea Geoana. Ce spune articolul este posibil dar totusi este altceva. Eu am vrut pensie si nu altceva. Nu stiu ce s-a ales pentru ca nu mi s-a spus dar eu totusi zic ca am ales bine nu ca altii.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2016, 13:21)
Pari cam inapoiat, mey Cristinica
5.3. Furt de identitate 5.1 (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2016, 15:24)
Mesajul 5.1 nu apartine cititorului Cristi C.
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2016, 22:18)
Totusi,se pare ca da!
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2016, 15:14)
Consumi prea multe etnobotanice iar parerile iti sunt afumate.