De ce să investeşti în criptomonede?

Media-Advertising / 6 decembrie 2021

De ce să investeşti în criptomonede?

Articolul susţinut de XTB

Tranzacţiile cu criptomonede sunt tot mai populare în România, mai ales că marile case de brokeraj din ţara noastră le-au inclus, în ultimii ani, pe listele cu instrumentele financiare disponibile la tranzacţionare. România ocupă în prezent locul nouă în lume într-un clasament al ţărilor după numărul de ATM-uri cu criptomonede, realizat de platforma de educaţie Crypto Head. Dar sunt oare, românii, cu adevărat pregătiţi pentru o investiţie profitabilă în criptomonede? Deşi "moda" criptomonedelor este în plină desfăşurare, volatilitatea ridicată şi potenţialul mare de pierderi sunt o adevărată provocare, mai ales pentru investitorii începători. O soluţie pentru un control mai bun al volatilităţii sunt CFD-urile cu suport pe criptomonede, ca alternative la schimburile de monede virtuale care sunt şi mai greu de controlat.

Care este diferenţa dintre Bitcoin şi... dolar sau euro

Bitcoin este o formă de monedă digitală, creată şi păstrată electronic. Spre deosebire de monedele tradiţionale, cum ar fi dolarii sau euro, Bitcoinul nu este tipărit. În schimb, această monedă este produsă de oameni care operează computere în întreaga lume şi care susţin sistemul prin validarea tranzacţiilor specifice. Toate tranzacţiile cu Bitcoin sunt înregistrate permanent într-un registru public numit "blockchain" - acest registru este distribuit între toţi "minerii" de Bitcoin şi "nodes" (noduri) din întreaga lume, vizibil în mod public. Minerii şi nodurile validează tranzacţiile şi menţin integritatea reţelei.

O altă diferenţă semnificativă între monedele digitale şi banii fizici sunt băncile. Obiectivul unei bănci centrale este stabilizarea monedei sale. Cu toate acestea, nu există o bancă Bitcoin. Acest lucru se datorează faptului că Bitcoin este într-un anumit sens în sine o bancă. Un registru de decontare independent oferă informaţii despre starea de proprietate a tuturor utilizatorilor săi şi istoricul tranzacţiilor dintre aceştia.

În timp ce băncile centrale pot imprima mai mulţi bani, Bitcoin are o sumă finită: până în anul 2140 vor exista 21.000.000 de bitcoin în circulaţie. Aşadar, ai putea spune că, la fel ca în cazul aurului, avem resurse limitate de Bitcoin.

În prezent, Bitcoin este considerat de unii oameni ca o potenţială alternativă mai ieftină pentru transferul de bani, în special pentru sume mari. Acest lucru se datorează lipsei intermedierii din partea băncilor. Schimburile de monede virtuale, aşa numitele Crypto Exchange, nu sunt reglementate de nicio instituţie oficială de stat, fapt care sporeşte riscurile, mai ales în cazul unor atacuri ale haker-ilor asupra reţelelor respective.

Casele de brokeraj, în schimb, sunt platforme care oferă un efect de pârghie pentru tranzacţionarea criptomonedelor fără a deţine neapărat activele de bază, la fel ca în cazul CFD-urilor pentru stocuri şi perechi valutare. În contextul activelor care înregistrează o volatilitate crescută, unul dintre avantajele CFD-urilor este posibilitatea de a investi nu doar atunci când preţul creşte, dar şi atunci când preţul scade, prin strategia de "vânzare în lipsă" sau short selling.

Ce alte cripto merită atenţia noastră

Criptomonedele sunt o revoluţie financiară cu multe caracteristici şi multe schimbări viitoare. Succesul Bitcoin a condus la dezvoltarea multor criptomonede alternative, adesea numite "altcoins".

Piaţa criptomonedelor a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, iar activele digitale majore precum Bitcoin şi Ethereum au devenit unele dintre cele mai populare investiţii. Cu toate acestea, pe piaţa criptografică există mult mai mult decât aceste 2 monede deja familiare. Cel puţin alte 9 criptomonede atrag acum atenţia investitorilor, iar procesul de diversficare continuă. Printre acestea se numără Stellar, Dogecoin şi Polkadot.

Ce factori afectează preţurile criptomonedelor

Piaţa criptomonedelor este caracterizată de o volatilitate mult mai mare în comparaţie cu pieţele tradiţionale, cauzată de diverşi factori, care includ:

- preţul Bitcoin - acest lucru se datorează faptului că majoritatea covârşitoare a altor criptomonede tind să urmeze Bitcoin, care este, într-un fel, un barometru al întregii pieţe. Mai ales, orice mişcare bruscă a preţurilor Bitcoin va avea un efect similar asupra altor criptomonede.

- situaţia pe pieţele tradiţionale - criptomonedele nu funcţionează în vid, adesea sunt corelate, într-un fel, cu alte grupuri de active. S-ar putea să existe o situaţie în care piaţa bursieră să se aprecieze, în timp ce activele digitale se află sub o presiune puternică de vânzare.

- gradul de adoptare al criptomonedelor în viaţa de zi cu zi este în creştere - unele dintre proiecte pot fi, în timp, implementate de alte entităţi, cum ar fi băncile şi utilizate în scopuri practice, astfel cotaţiile cripotmonedelor având şanse să crească.

- reglementări - la început, în general, criptomonedele nu erau reglementate. Cu toate acestea, în timp, activele digitale au început să fie de interes pentru autorităţile de reglementare şi băncile centrale. Anunţurile privind introducerea de noi reglementări duc adesea la mişcări bruşte ale preţurilor.

Prin urmare, este important să fii la curent cu orice noutăţi şi ştiri din piaţă care ar putea afecta piaţa monedelor digitale. Când analizezi aceste pieţe este de asemenea important să ai acces la preţuri în timp real, ceea ce este posibil numai cu ajutorul unei platforme de tranzacţionare performante, precum, spre exemplu, xStation5.

Avantajele tranzacţionării de Crypto CFD - cum să faci profit pe scăderi

Ce faci când piaţa criptomonedelor scade? Ştiai oare că poţi face profit şi pe trend-uri în scădere? CFD-urile permit deschiderea aşa-numitor poziţii de investiţii "short", prin intermediul cărora poţi vinde acum ceva ce nu ai, şi răscumpăra mai târziu la alt preţ, marcând diferenţa de preţ dintre cele două momente. Acest lucru înseamnă că o tranzacţie poate fi profitabilă atunci când preţul instrumentului financiar scade.

O poziţie short (vânzare în lipsă) este opusul unei poziţii long (adică tranzacţia clasică de cumpărare), unde o creştere a preţului generează un profit. Pentru o poziţie short, dimpotrivă, scăderea preţului generează profit.

Aşadar, dacă eşti de părere că preţul Bitcoin, de exemplu, o să scadă, atunci poţi profita de această evoluţie cu ajutorul unui tranzacţii short (de vânzare) pe Bitcoin CFD.

Efectul de levier poate fi utilizat cu succes în cazul CFD-urilor cu suport pe criptomonede deoarece, spre deosebire de investiţiile tradiţionale, acesta permite angajarea, într-o investiţie, doar a unei părţi a capitalului disponibil. Dimensiunea levierului diferă în funcţie de furnizor. Spre exmplu, la XTB levierul pentru Criptomonedele CFD este de 1:2, ceea ce înseamnă că investitorul are nevoie de 50% din valoarea totală a tranzacţiei pentru a deschide o poziţie.

O modalitate foarte bună de a limita riscul de pierdere este reprezentată de operaţiunile de hedging, strategie de investiţii care vizează limitarea impactului negativ al schimbării preţurilor, de exemplu, la Bitcoin, prin deschiderea unei poziţii opuse, de vânzare în lipsă, pe instrumentele derivate. Spre deosebire de majoritatea tehnicilor de investiţii, hedging-ul nu presupune obţinerea de profit, ci limitarea pierderilor. Practic, hedging-ul îi ajută pe investitori să îşi îngheţe tranzacţiile deja existente pentru a se feri de fluctuaţiile nedorite ale pieţei.

Cum se investeşte în criptomonede cu XTB

Una dintre cele mai sigure case de brokeraj care funcţionează în România, XTB, nu converteşte criptomonede, ci oferă acces la această piaţă prin CFD-uri, ceea ce înseamnă că nu este necesar să "minezi" criptomonede. Trebuie doar să tranzacţionezi, să speculezi cu privire la modificările viitoare ale preţurilor fără a deţine un activ subiacent.

Tranzacţionarea criptomonedelor prin CFD-uriare, de asemenea, beneficii suplimentare, cum ar fi:

- costuri de tranzacţionare reduse

- posibilitatea de a investi 7 zile pe săptămână - tranzacţionarea începe sâmbătă de la 4:00 şi durează până vineri până la 22:00

- investiţie mai mică a capitalului, cu un efect de levier de 1: 2

- posibilitatea de a deschide poziţii Long (ordine de cumpărare) sau poziţii Short (ordine de vânzare) în combinaţie cu utilizarea mecanismului de levier face din aceste tipuri de contracte (CFD) unul dintre cele mai flexibile şi populare tipuri de tranzacţionare pe pieţele financiare.

XTB oferă posibilitatea de a investi în CFD-uri cu suport pe Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoincash, adică instrumente ale căror preţuri se bazează pe preţurile actuale ale activelor de bază listate pe principalele burse de criptomonede.

Cel mai simplu mod de a tranzacţiona pe piaţa monedelor digitale este de a utiliza xStation5, care este o platformă completă de tranzacţionare şi care îţi oferă posibilitatea de a investi într-o gamă largă de instrumente financiare. Datorită calculatorului încorporat în fereastra comenzii, poţi seta ordine de tip Stop Loss sau Take Profit în conformitate cu ipotezele rezultate din propria strategie de investiţii.

Dacă tranzacţionarea criptomonedelor prin CFD-uri este prea riscantă pentru tine, poţi lua în considerare alte modalităţi de a profita de o potenţială creştere a preţurilor criptomonedelor. Investiţia în acţiuni ale companiilor care sunt direct legate de piaţa criptomonedelor precum Coinbase, Riot Blockchain sau MicroStrategy este un alt mod de a crea un portofoliu diversificat. Deşi investiţiile în aceste companii pot fi profitabile, acestea nu au acelaşi potenţial pozitiv ca şi investiţiile în criptomonede prin CFD-uri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb