De ce zice Hezbollah că nu a agresat Israelul, deşi l-a bombardat

F.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 octombrie 2023

De ce zice Hezbollah că nu a agresat Israelul, deşi l-a bombardat

Hezbollah şi-a asumat atacurile asupra Israelului, cu rachete declanşate din teritoriile libaneze, prin care şi-a manifestat solidaritatea faţă de atacurile Hamas.

Totuşi, Hezbollah s-a menţinut între limitele unei aşa-zise legitimităţi, bombardând doar teritoriile numite "Shebaa Farms" (Fermele Shebaa).

Acest teritoriu se află într-un triunghi de graniţe contestate între Liban, Israel şi Siria (pentru această zona există şi o rivalitate între Liban şi Siria, iar nu doar cu Israelul)..

Bombardamentele Hezbollah nu au depăşit graniţele acestui triunghi, astfel că, în conformitate cu interpretarea acestei organizaţii, ele nu reprezintă agresiune la adresa Statului Israel.

Argumentaţia Hezbollah este oricum ceva mai inteligentă decât cea invocată de Vladimir Putin la invadarea Ucrainei.

Ce este Hezbollah

 

Hezbollah este o organizaţie politică şi militară din Liban cu orientare şiită, cunoscută pentru ideologia şi activitatea sa profund legate de politica regională şi conflictele din Orientul Mijlociu. Numele "Hezbollah" înseamnă "Partidul lui Allah" în limba arabă.

Origini şi Ideologie:

Hezbollah a fost înfiinţat la începutul anilor 1980, în timpul războiului civil libanez, şi a fost influenţat în principal de Iran şi, într-o măsură mai mică, de Siria. Organizaţia are o ideologie puternică islamică şi se identifică cu şiiţii islamului. Scopul declarat al Hezbollah este să lupte împotriva imperialismului, a sionismului şi a influenţei occidentale în regiune.

Ramificaţii Politice şi Militare:

Hezbollah este atât o organizaţie politică, cât şi o mişcare militantă. Acesta operează o aripă politică care este reprezentată în parlamentul libanez şi în guvernul ţării. În acelaşi timp, deţine o aripă militară bine înarmată şi antrenată, care a luptat în războale regionale, inclusiv în conflictul cu Israel.

Confruntarea cu Israel:

Hezbollah este cunoscut pentru conflictul său îndelungat cu Israel. În 2006, Hezbollah şi Israel au fost implicate într-un război major, cunoscut sub numele de Războiul din Liban din 2006 sau Conflictul din 2006 din Liban-Israel. De atunci, există o stare de tensiune sporită de-a lungul frontierei dintre Liban şi Israel, şi organizaţia continuă să ameninţe cu acţiuni împotriva Israelului.

Finanţare şi Sprijin Extern:

Hezbollah primeşte sprijin financiar şi logistic considerabil de la Iran, care este unul dintre principalii săi susţinători. De asemenea, primeşte sprijin politic de la Siria şi, într-o anumită măsură, de la alte state şi grupări din Orientul Mijlociu.

Clasificare ca Organizaţie Teroristă:

Hezbollah este considerată o organizaţie teroristă de către mai multe ţări şi organizaţii internaţionale, inclusiv Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană. Această designare se datorează în principal activităţilor militare şi teroriste desfăşurate de Hezbollah în regiune.

Rolul în Politica Libaneză:

Hezbollah are un rol semnificativ în politica libaneză şi face parte din coaliţii guvernamentale. Cu toate acestea, prezenţa sa puternică şi influenţa sa asupra guvernului libanez au stârnit controverse şi tensiuni în ţară, în special în legătură cu relaţia cu Iranul şi implicaţiile sale în conflictele regionale.

Ce este Hamas

 

Hamas este o organizaţie militantă şi un partid politic palestinian cu o puternică orientare islamistă. Numele "Hamas" este o prescurtare a cuvintelor "Harakat al-Muqawamah al-Islamiyyah", care înseamnă "Mişcarea de Rezistenţă Islamică" în arabă.

Origini şi Ideologie:

Hamas a fost înfiinţat în 1987 în contextul primei Intifade (revolte palestiniene) împotriva ocupaţiei israeliene din Cisiordania şi Fâşia Gaza. Organizaţia are o ideologie islamistă şi susţine lupta împotriva Israelului în vederea eliberării teritoriilor palestiniene ocupate. Hamas a publicat un document de politică în 2017, în care şi-a revizuit poziţia şi a afirmat că acceptă formarea unui stat palestinian pe baza graniţelor din 1967, dar îşi păstrează opoziţia faţă de existenţa Israelului.

Aripa Militară:

Hamas operează o aripă militară bine înarmată şi antrenată cunoscută sub numele de "Braţul Militar al Hamas" sau "Izz ad-Din al-Qassam Brigades". Această aripă a fost implicată în numeroase atacuri asupra Israelului, inclusiv atentate sinucigaşe, lansarea de rachete şi alte acţiuni militante.

Guvernarea în Fâşia Gaza:

După alegerile legislative din 2006 din teritoriile palestiniene, Hamas a obţinut majoritatea parlamentară şi a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza în 2007, expulzând forţele loiale Autorităţii Palestiniene conduse de rivalii din Fatah. Din acel moment, Hamas guvernează de facto Fâşia Gaza şi a creat propriile structuri guvernamentale şi de securitate.

Clasificare ca Organizaţie Teroristă:

Hamas este desemnată ca organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada şi alte ţări. Această designare se datorează activităţilor sale militante şi teroriste, precum şi obiectivelor sale declarate de distrugere a Israelului.

Conflictul cu Israel:

Hamas a fost implicată în numeroase conflicte cu Israelul de-a lungul anilor, inclusiv războaie majore precum operaţiunile militare din Gaza din 2008-2009, 2012 şi 2014. Fâşia Gaza a rămas un punct fierbinte de tensiune în regiune, iar confruntările cu Israelul au dus la pierderi umane semnificative şi distrugeri masive în teritoriu.

Relaţia cu Autoritatea Palestiniană:

Hamas şi Autoritatea Palestiniană condusă de Fatah, aflată în Cisiordania, au avut conflicte politice şi rivalităţi de-a lungul anilor. Există eforturi sporadice pentru reconciliere între cele două facţiuni palestiniene, dar acestea s-au confruntat cu dificultăţi semnificative.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Hezbollah este considerată o organizaţie TERORISTA de către mai multe ţări şi

    organizaţii internaţionale, inclusiv Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană."

    Spune articolul,corect 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb