DE LA 1 IANUARIE Regimul TVA pentru prestările transfrontaliere de servicii între România şi Regatul Unit s-a modificat

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 ianuarie 2021

Regimul TVA pentru prestările transfrontaliere de servicii între România şi Regatul Unit s-a modificat

Regimul TVA pentru prestările transfrontaliere de servicii între România şi Regatul Unit (UK) se stabileşte, de la 1 ianuarie 2021, în contextul Brexit, în funcţie de tipul serviciului, calitatea de persoană impozabilă a beneficiarului şi locul în care se prestează efectiv serviciul, conform afirmaţiilor domnului Bogdan Mihăilescu, ministru consilier la Secţia economică şi comercială a Ambasadai României în Regatul Unit - Biroul de Promovare Comercial Economică (BPCE) Londra.

Domnia sa a declarat vineri, în cadrul unei întruniri online cu întreprinzătorii români: "Dacă locul prestării serviciilor este situat în România (sau într-un stat membru UE), prestarea serviciilor va fi supusă TVA în acel stat membru pe baza condiţiilor prevăzute în Directiva TVA; dacă locul prestării serviciilor este situat în UK, prestarea de servicii nu va fi supusă TVA în UE şi va fi considerată ca având loc în afara UE; iar prestarea de servicii de către persoane impozabile din România (UE) către persoane fizice din UK va fi impozabilă din punct de vedere al TVA în statul membru în care este stabilit prestatorul (în România/UE)".

Potrivit domnului Bogdan Mihăilescu, pentru înregistrarea în scopuri de TVA trebuie avute în vedere următoarele:

- dacă o companie vinde produse sau servicii digitale consumatorilor finali din UK, trebuie să se înregistreze pentru TVA în Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2021. (Nu se pot vinde produse digitale consumatorilor din Marea Britanie dacă furnizorul nu este înregistrat pentru TVA în UK).

- pentru operaţiuni B2B (Business-to-business) nu este necesară înregistrarea pentru TVA în UK.

Pe de altă parte, Bogdan Mihăilescu a adus în atenţie aspecte de luat în considerare în activitatea de import/export dintre România şi UK, iar conform noilor cerinţe impuse de la 1 ianuarie 2021, s-au modificat anumite proceduri vamale.

Domnia sa a menţionat că, de la 1 ianuarie, odată cu ieşirea UK din uniunea vamală, se aplică formalităţi vamale comerţului dintre UE şi UK, astfel: dacă până la 31 decembrie 2020 erau necesare numai două documente pentru transportul bunurilor între UE şi UK (factura şi contractul de transport), de la 1 ianuarie sunt introduse cel puţin nouă proceduri suplimentare (de exemplu, certificate de origine, declaraţii de export, cerinţe pentru intrarea bunurilor în UE şi pentru intrarea bunurilor în UK).

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (UK) a părăsit Uniunea Europeană (UE) la data de 31 ianuarie 2020, iar după încheierea perioadei de tranziţie la 31 decembrie 2020, prin părăsirea pieţei unice UE şi a uniunii vamale, au intrat în vigoare noi reglementări începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe relaţia cu Regatul Unit. Aceste reglementări sunt prevăzute în noul Acord Comercial şi de Cooperare dintre UE - UK, care a fost încheiat în data de 24 decembrie 2020.

În acest context, Ambasada Româ­niei la Londra, cu sprijinul BPCE, şi-a propus să organizeze o serie de seminarii online care să prezinte cele mai recente evoluţii ale situaţiei economice din UK, care au impact asupra firmelor româneşti, şi să ofere sfaturi practice pentru acestea. Ambasada are în plan ca, luna viitoare, să organizeze un eveniment mai amplu pe tema provocărilor generate de Brexit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb