La 1 iulie, când se pregăteşte ridicarea restricţiilor pentru circulaţia în interiorul UE, România va păstra obligaţia de a sta două săptămâni în izolare pentru cei care vin din ţările cu zone roşii, inclusiv pentru românii care se întorc din vacanţe, anunţă Radio Europa Liberă.
Recomandarea Uniunii Europene ca la 1 iulie să fie ridicate restricţiile de la graniţe între statele membre va intra în vigoare, însă fiecare ţară decide cum se gestionează restricţiile de circulaţie pe teritoriul naţional şi dacă menţine obligaţia rămânerii în izolare a persoanelor care vin din ţări cu risc.
Potrivit unor surse oficiale consultate de Europa Liberă, obligaţia de a petrece două săptămâni în izolare la revenirea în România, după vizite care vor avea loc după 1 iulie în ţări unde pandemia de coronavirus a făcut victime, se va menţine. Este vorba, deopotrivă şi despre românii din diaspora care locuiesc în state precum Spania, Italia sau Marea Britanie, despre cei care pleacă în vacanţă după 1 iulie în astfel de state, ca şi despre persoanele aflate în tranzit prin România.
Autorităţile de la Bucureşti vor să menţină precauţia cu privire la circulaţia liberă peste graniţe, în interiorul UE. "Va exista, cu siguranţă, circulaţia liberă, însă va fi nevoie de rămânerea în izolare pentru două săptămâni" la intrarea/revenirea în ţară, au declarat surse oficiale pentru Europa Liberă.
Un efect direct al acestor măsuri se va resimţi şi asupra celor care pleacă în vacanţă în străinătate, în zonele cu potenţial de risc. De asemenea, sursele citate mai spun că vor fi reluate zborurile către şi dinspre marea majoritate a ţărilor membre ale Uniunii Europene începând cu 1 iulie, însă nu cu frecvenţa pe care o aveau înainte de luna martie. De pildă, în Italia se vor relua cursele din mai multe oraşe ale pensinsulei, care vor fi operate inclusiv de companii low cost, însă vor fi - cel puţin la 1 iulie - mai puţine destinaţii, iar numărul de zboruri săptămânale va fi mai mic, în comparaţie cu vara trecută sau cu perioada de dinainte de 1 martie, luna când SARS-Cov 2 a determinat închiderea graniţelor europene. Reluarea zborurilor şi a destinaţiilor va fi progresivă.
În prezent, România şi-a redeschis frontierele cu 17 dintre statele UE, iar în fiecare săptămână (lunea) va fi actualizată lista, adăugându-se noi state, astfel încât la 1 iulie cea mai mare parte a ţărilor, inclusiv cele cu risc epidemiologic - Spania, Italia, Marea Britanie, Suedia şi Portugalia - să fie incluse pe lista circulaţiei fără restricţii. Cu amendamentul că vor fi zboruri mai puţine la început şi obligaţia de a sta în izolare două săptămâni la revenirea din aceste ţări şi după 1 iulie.
Acum, pe lista celor 17 ţări din care, la sosirea în România, nu este nevoie de carantină şi izolare Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia,Slovenia şi Ungaria.
Care este situaţia în acest moment la graniţele ţărilor europene. Ce se schimbă la 1 iulie
Italia şi-a deschis graniţele pe 3 iunie pentru cei din UE şi Marea Britanie, ca şi pentru cei din Andorra şi Monaco, Vatican şi San Marino. Oamnii care vin din aceste ţări nu trebuie să petreacă două săptămâni în izolare. Se aşteaptă o decizie a guvernului pentru circulaţia feriboturilor înspre şi dinspre insulele, destinaţii importante pentru turismul mondial. Italia intrase în carantină totală pe 3 iunie şi a luat primele măsuri de ridicare a restricţiilor pe 18 mai, care au inclus redeschiderea teraselor şi a barurilor, între altele.
Spania îşi deschide peste câteva zile, la 21 iunie, graniţele pentru ţările din zona Schengen. Portugalia face excepţie, pentru că este încă în creştere numărul de îmbolnăviri, însă, la 1 iulie este programată chiar o ceremonie oficială de redeschidere a graniţelor lusitane comune cu ale Spaniei, la care presa iberică anunţă participarea Regelui Felipe.
Tot de la 1 iulie se aşteaptă şi redeschiderea accesului pentru cetăţenii non-UE. În acest moment, intrarea în Spania este posibilă, însă cu condiţia respectării unei perioade de izolare de 14 zile. În relaţia cu România, circulaţia va fi posibilă între cele două state, însă este posibil ca numărul de zboruri să fie redus, iar cei care se întorc din zona iberică să stea în izolare obligatorie 14 zile.
Germania permite de la 15 iunie accesul fără restricţii al călătorilor din Uniunea Europeană, Marea Britanie, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Autorităţile au recomandat propriilor cetăţeni să nu plece în ţări din afara Europei până la 31 august, iar cei care sunt nevoiţi să se deplaseze în astfel de destinaţii vor face 14 zile de carantină la revenirea în ţară.
Franţa şi-a deschis graniţele la 15 iunie cetăţenilor UE şi britanicilor, elveţienilor, însă cei spaniolii, ca şi britanicii trebuie să petreacă "o perioadă de carantină voluntară". Ce se schimă de la 1 iulie? Va fi permis şi accesul călătorilor din afara Uniunii Europene, din ţările unde "pandemia este controlată", după cum a anunţat preşedintele ţării, Emmanuel Macron.
Grecia se află acum în etapa în care europenii pot intra, de la 15 iunie, pe graniţe teresetre şi pe unele aeroporturi, fiind supuşi unor teste aleatorii. Italienii, spaniolii, olandezii şi suedezii sunt testaţi obligatoriu, pentru că autorităţile elene consideră aceste ţări cu risc epidemiologic.
De la 1 iulie se deschid şi frontierele maritime, se reia circulaţia turiştilor în insulele greceşti, una dintre destinaţiile preferate de vacanţă ale românilor. Agenţiile de turism au anunţat deja primele chartere spre Creta şi Rhodos după 1 iulie, însă, până la 27 iulie, nu se reiau decât zboruri pe aeroportul din capitala Cretei, Heraklion.
Bulgaria şi-a redeschis graniţele cu Serbia şi Grecia de la 1 iunie. De la 15 iunie este permis accesul europenilor, însă cu o declaraţie pe proprie răspundere. Britanicii, spanioli, portughezii şi belgienii trebuie să stea două săptămâni în izolare. La 1 iulie sunt aşteptate noi măsuri, care nu au fost încă anunţate.
Marea Britanie le-a permis vizitatorilor din alte ţări să intre în Regat din 8 iunie, cu condiţia petrecerii unei carantine de 14 zile. Cei care vin în interes de serviciu, cum ar fi medicii şi asistentele, fac excepţie de la regulă. În România, britanicii sau cei care vin din această ţară vor trebui să stea în izolare 14 zile, se pare că şi după 1 iulie.
Malta redeschide sezonul turistic pentru străini la 1 iulie, însă zborurile cu România nu se află încă pe lista curselor reluate la această dată.
Olanda are graniţele deschise pentru ţările din UE şi Regatul Unit, însă britanicii şi suedezii stau 14 zile în carantină. De la 1 iulie nu vor mai exista restricţii la intrarea în ţară pentru europeni.
Croaţia nu are restricţii de călătorie de la 15 iunie.
Cipru le permite românilor să vină în această insulă încă de pe 9 iunie, în baza unui certificat epidemiologic, nu mai vechi de trei zile. De la 15 iulie Cipru reia zborurile cu Marea Britanie şi după 1 august, pe cele cu Rusia.