DE LA CEL MAI BUN LA CEL MAI NESIGUR AN BRD a obţinut un profit net de 370 milioane de euro

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 februarie 2009

BRD a obţinut un profit net de 370 milioane de euro

Patrick Gelin: Vom continua să fim profitabili şi în 2009; Acţiunile BRD s-au depreciat cu 1,83%

BRD - Groupe Societe Generale (simbol BRD la Bursa de Valori Bucureşti), a doua bancă de pe piaţa românească după valoarea activelor, a obţinut, anul trecut, un profit net consolidat de 1,364 miliarde de lei (aproximativ 370 milioane de euro), în creştere cu 46% faţă de anul 2007, potrivit rezultatelor financiare preliminare prezentate ieri.

Excluzând câştigul obţinut din vânzarea participaţiei la Asiban, profitul net consolidat al BRD este de 1,138 miliarde lei (aproximativ 309 milioane de euro), în creştere cu 22% faţă de cel înregistrat la finele lui 2007. Profitul net al grupului include şi rezultatele obţinute de filialele BRD Sogelease, BRD Finance şi BRD Securities, el fiind calculat conform standardelor locale de contabilitate.

Patrick Gelin, preşedinte - director general la BRD, a declarat: "Anul 2008 marchează sfârşitul unui ciclu economic favorabil şi debutul unei perioade dificile, marcată pe de o parte de incertitudini referitoare la viitoarele evoluţii macroeconomice şi, pe de altă parte, de constrângeri legate de cadrul reglementar, de creşterea costurilor finanţării şi de asigurarea rentabilităţii operaţiunilor".

În 2008, profitul brut din exploatare a fost 1,841 miliarde de lei, cu 31% mai mare faţă de cel din 2007.

Venitul net bancar s-a ridicat, anul trecut, la 3,199 miliarde de lei (aproximativ 869 milioane de euro), în creştere cu 27% faţă de 2007.

Paul Brendea, analist financiar la SSIF "Prime Transaction", a caracterizat rezultate BRD ca fiind bune, chiar şi excluzând câştigul din vânzarea participaţiei Asiban, dar a atras atenţia că importante vor fi rezultatele pe care le va raporta banca în primul trimestru al acestui an.

Până la finalul şedinţei bursiere de ieri, investitorii au evaluat acţiunile BRD la 5,35 lei/titlu, în scădere cu 1,83% faţă de miercuri.

Anul trecut, BRD a acordat credite de 34 miliarde lei, cu 27% mai mult decât în 2007 şi a atras depozite în valoare de 28,5 miliarde de lei, cu doar 6% mai mari faţă de cele atrase în 2007.

Preşedintele băncii a declarat, după prezentarea rezultatelor pe 2008, că BRD va continua să obţină profit şi în 2009, în ciuda faptului că perspectivele nu sunt tocmai favorabile, iar activitatea de creditare a încetinit semnificativ.

A doua instituţie bancară de pe piaţa locală are o solvabilitate foarte bună, de 12% din activele ponderate la risc, în condiţiile în care nivelul minim al solvabilităţii impus de Banca Naţională a României este de 8%. De asemenea, pentru BRD costul net al riscului a fost menţinut la un nivel foarte redus, creditele neperformante reprezentând doar 1% din totalul angajamentelor.

Banca dispune de un capital social de 696,9 milioane de lei divizat în acţiuni cu valoarea nominală de un leu şi de o reţea de 930 de unităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb